Tullverket

Dan, it-arkitekt (it-avdelningen)

Dan är it-arkitekt på Tullverket och ansvarar för it-arkitekturen som utvecklas, hur it-hjälpmedlen ska se ut och hur de ska samverka för störst nytta. I sin roll får han vara kreativ och fundera över hur vi kan använda Tullverkets egen information på nya sätt tillsammans med ny teknik.

En bild på Dan som sitter vid en laptop i en ljus och luftig inomhusmiljö och tittar in i kameran med en mjuk blick. Det är en äldre man utan hår, med runda glasögon, blå skjorta och en svart kofta.

Vad innebär ditt arbete?

– Tillsammans med de andra it-arkitekterna ansvarar jag för den it-arkitektur som tas fram här och nu på Tullverket, men även hur den ska se ut i framtiden. Just nu utvecklas det mycket it och då fungerar jag som bland annat som stöd till de operativa avdelningarna genom att jag bidrar med en helhetssyn och samverkan med verksamhetsarkitekter. Dessutom gör jag omvärldsspaningar, deltar i myndighetsnätverk, representerar Tullverket i nationella och internationella sammanhang samt fungerar som stöd till it-avdelningens ledningsgrupp i framtidsfrågor. Jag tittar även på hur vi kan använda ny teknik för att lyckas med Tullverkets uppdrag på ett ännu effektivare sätt utifrån våra olika strategier.

Varför sökte du till Tullverket?

– Jag började i it-branschen 1985 som systemutvecklare och har därefter passerat de flesta roller inom mjukvaruutveckling, innan jag landade i min nuvarande roll som it-arkitekt. Innan jag började här jobbade jag på en konsultfirma med ett stort svenskt telekombolag. Anledningen till att jag sökte mig till Tullverket var på grund av den här spännande strategiska rollen jag har fått samt att Tullverket har gott rykte och inte minst att it-avdelningen sitter samlad på en ort.

Vad är det bästa med ditt arbete?

– Jag trivs med mitt jobb eftersom jag får utrymme att arbeta med långsiktiga utmaningar med stor spännvidd där det ingår strategiskt arbete och nytänkande. Vi brukar säga att it-arkitekter är ”specialister på det generella”. Det som är speciellt med Tullverkets it-avdelning är att vi växer, det händer alltid något nytt och berikande, man stagnerar aldrig. Tullverket är en trygg arbetsgivare med bra förmåner och att det är en bra kultur med trevliga människor där man som individ kan trivas, lära och växa. Här händer det ständigt något nytt eftersom myndigheten bland annat satsar på digitalisering och samverkan med andra myndigheter.

Något som förvånade dig?

– Det som överraskade mig när jag började på Tullverket är komplexiteten i verksamheten och dess påverkan på utveckling av it-hjälpmedlen.

Sidan uppdaterades:

Vad är ändrat: Innehållet är kvalitetssäkrat

Vi tar tacksamt emot förbättringsförslag men kan tyvärr inte svara på några frågor här.

Har du en fråga kan du i stället kontakta oss.


4000
Spamskydd med captcha * (obligatorisk)