Tullverket

Publicerad:

Nyhet

Cannabisharts. Foto: Tullverket

Över 800 kilo narkotika beslagtogs i stor härva i Stockholmsområdet

Tullverket har avslöjat en omfattande narkotikahärva med kopplingar till flera platser i Stockholmsområdet och med förgreningar till flera länder. Idag åtalas åtta personer vid Attunda tingsrätt misstänkta för bland annat synnerligen grov narkotikasmuggling. Omständigheter i utredningen tyder på att brotten har begåtts inom ramen för den organisation som leds av den man som går under epitetet ”kurdiska räven”.

Kristian Johansson, chef Tullverkets kriminalenhet öst. Foto: David Lagerlöf

- Det är ett mycket omfattande utredningsarbete som nu lett hela vägen fram till åtal. Att nysta upp en sådan här stor härva är ett bidrag i kampen mot de kriminella nätverk som ligger bakom de senaste årens våldsvåg. Här har Tullverket en viktig roll att spela, säger Kristian Johansson, chef på Tullverkets kriminalenhet öst.

Började med spaningsarbete

Tullverkets kriminalavdelning inledde spaningsarbetet sensommaren förra året. Tidigt i spaningen blev en viss lastbil intressant. Genom att följa lastbilens rörelser hamnade olika lokaler, lägenheter och personer i Tullverkets fokus. Under hösten 2022 genomfördes utredningsåtgärder som ledde till att totalt cirka 820 kilo narkotika sedan kunde tas i beslag i slutet av förra året.

Beslag på flera platser i Stockholmsområdet

Beslagen gjordes i bland annat Danderyd, Kungsängen, Huddinge och Järna och bestod av 603 kilo cannabis, 196 kilo amfetamin, 18 kilo kokain och två kilo 3-CMC. Dessutom beslagtogs över 50 000 narkotikaklassade tabletter, bland annat ecstasy (MDMA). Sammanlagt beräknas gatuvärdet på den beslagtagna narkotikan till över 130 miljoner kronor.

- Den organiserade brottsligheten tjänar enorma belopp på smuggling och försäljning av narkotika. I det här fallet handlar det om avancerad brottslighet där personer och företag från flera länder misstänks vara inblandade, säger Kristian Johansson.

Lönnutrymme i lastbil

Delar av narkotikan misstänks ha smugglats i lastbil från Spanien till Sverige via Öresundsbron. Lastbilen som använts för att smuggla narkotika har tagits i beslag. Vid undersökning av lastbilen upptäcktes att lastbilens ena tank var ombyggd till ett mycket avancerat lönnutrymme. I lönnutrymmet låg ca 200 kg cannabisharts.

Synnerligen grova brott

Idag väcker kammaråklagare Anna Stråth vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet åtal mot sju män och en kvinna vid Attunda tingsrätt. De misstänkta är födda mellan 1963 och 1997. Misstankarna gäller bland annat synnerligen grov narkotikasmuggling, anstiftan till synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott. Bland de åtalade finns såväl anstiftare och organisatör, som kurirer och medhjälpare. Samtliga åtalade förnekar brott.

För mer information kontakta: Tullverkets presstjänst, 0771-450 590 eller press@tullverket.se

Tipsa Tullverket om smuggling, ring: 90 114.

Sidan uppdaterades:

Vad är ändrat: Innehållet är kvalitetssäkrat

Vi tar tacksamt emot förbättringsförslag men kan tyvärr inte svara på några frågor här.

Har du en fråga kan du i stället kontakta oss.


4000
Spamskydd med captcha * (obligatorisk)