Tullverket

Börja importera – filmtext

Funderar du på att börja importera? Då finns det några saker som du behöver tänka på.

Att importera en vara kostar mer än bara priset på själva varan. Det tillkommer alltid importmoms och det kan tillkomma tull och andra avgifter. Om ditt företag är momsregistrerat i Sverige redovisar du momsen till Skatteverket. Om ditt företag inte är momsregistrerat eller om du importerar för privat bruk, så betalar du moms direkt till Tullverket.

För att ta reda på hur hög tullen blir på en vara behöver du räkna fram varans tullvärde. Tullvärdet är varans pris, plus frakt- och försäkringskostnader, inklusive kostnader för lastning, lossning och hantering fram till EU:s gräns. Tullsatserna varierar mellan 0 och 20 procent, men det förekommer även högre tullsatser för vissa varor.

För att veta vad just din import kommer att kosta, så behöver du veta vilken varukod din vara har. Alla varukoder finns samlade i söksystemet Tulltaxan. Tulltaxan finns på vår webbplats, tullverket.se.

När du har klassificerat din vara och hittat varukoden, får du information som är knuten till varan: vilken tullavgift som gäller och om det finns andra avgifter att betala. Du får också veta om det finns särskilda bestämmelser eller restriktioner för din vara. Därför är det mycket viktigt att klassificeringen blir rätt. Kontakta oss gärna för rådgivning, antingen via telefon eller e-post.

För att kunna importera behöver ditt företag finnas med i EU:s register över ekonomiska aktörer, Economic Operator Registration and Identification, och ha ett Eori-nummer. Det är kostnadsfritt och du ansöker på vår webbplats.

För att underlätta tullhanteringen så har Tullverket flera andra tillstånd som kan vara bra att ha, exempelvis tillstånd till betalningsanstånd så att du kan betala tull och andra avgifter i efterhand.

Vi rekommenderar också att du ansöker om tillgång till våra webbtjänster (e-tjänster). I webbtjänsterna kan du bland annat deklarera och dra ut underlag för din momsredovisning. Tullverkets webbtjänster hjälper dig att få en samlad bild över din tullhantering.

Ibland behöver du kontakta andra myndigheter, för att få tillstånd eller licens för att få importera. Du behöver till exempel kontakta Läkemedelsverket för handel med hälsokostprodukter, Skatteverket för handel med alkohol och tobak och Jordbruksverket för handel med färsk frukt och grönsaker. Det kan vara helt förbjudet att handla med vissa produkter. Tänk på att kontrollera det här innan du sätter igång.

När du har tagit reda på villkoren och räknat ut dina avgifter, så är det dags att deklarera. I tulldeklarationen anger du vilken vara du tänker importera, vilket värde varan har och vilka avgifter du ska betala. Du kan antingen deklarera själv eller anlita ett tullombud.

Du är alltid välkommen att kontakta oss om du har frågor som rör din import. Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev Tullnytt, så får du de senaste tullnyheterna direkt i mejlen. Lycka till med din import!

Sök efter våra kurser och informationsträffar på tullverket.se.

Sidan uppdaterades:

Vi tar tacksamt emot förbättringsförslag men kan tyvärr inte svara på några frågor här.

Har du en fråga kan du i stället kontakta oss.


4000
Spamskydd med captcha * (obligatorisk)