Tullverket

Publicerad:

Pressmeddelande

I kvinnans lägenhet hittades ett skarpt pansarskott modell 80 från forna Jugoslavien. Foto: Tullverket

Tre unga hanterade militärvapen och narkotika i centrala Malmö

Tullverkets kriminalavdelning har avslöjat en grupp unga personer som hanterat stora mängder narkotika och förvarat militära vapen samt en termosbomb i en lägenhet i centrala Malmö. Nu åtalas en 18-åring och två 24-åringar för bland annat synnerligen grovt vapenbrott och grovt narkotikabrott.

– Det är riktigt illavarslande att vi hittar så tunga vapen som pansarskott, automatkarbiner och termosbomber när vi slår till mot misstänkta narkotikasmugglare, säger Erik Friberg som är chef på tullkriminalen i södra Sverige.

Kontrollerad leverans

I slutet av januari lämnades ett paket med cannabis över till en misstänkt i skånska Arlöv. Paketet kom ursprungligen från USA och hade preparerats med fluorescerande pulver för att kunna avslöja de inblandade. Under kvällen kom en annan person till adressen och hämtade paketet. Personen körde därefter vidare till en lägenhet i centrala Malmö där Tullverkets spanare såg att något levererades till en kvinna.

Några dagar senare genomförs en husrannsakan på adressen där en 24-årig kvinna bor. I lägenheten hittar tulltjänstemännen stora mängder narkotika, ammunition, ett skarpt pansarskott, en automatkarbin, en pistol samt en termosbomb. Den 24-åriga kvinnan och en då 17-årig pojke, som ligger på en säng i lägenheten, grips direkt.

Erik Friberg, chef för Tullverkets kriminalavdelning Syd. Foto: Tullverket

Erik Friberg

– Jag tycker det är synnerligen allvarligt när ungdomar har tillgång till skarpa militära vapen. Det riskerar att ytterligare eskalera den allvarliga situation som vi redan befinner oss i med skjutningar och sprängningar runt om i landet, säger Erik Friberg.

DNA och fingeravtryck

Tullverkets laboratorium samt Nationellt forensiskt centrum, NFC, har undersökt beslagen som hade både DNA och fingeravtryck som går att koppla till de misstänkta. Trots detta och det faktum att två av de misstänkta fanns i lägenheten när husrannsakan gjordes, nekar samtliga till brott.

Alla tre åtalas nu vid Malmö tingsrätt för synnerligen grovt vapenbrott. De två 24-åringarna åtalas också för grovt narkotikabrott samt för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Samtliga är svenska medborgare.

Vapen och narkotika

I kvinnans lägenhet hittades ett skarpt pansarskott modell 80 och en automatkarbin av fabrikat Crvena Zastava. Båda tillverkades i dåvarande Jugoslavien. Tullkriminalen hittade också en halvautomatisk spansktillverkad pistol kaliber 9 mm med magasin och skarpa patroner till båda vapnen. Dessutom fanns det i lägenheten en termosbomb som innehöll spikar, skruvar och cirka 152 gram svartkrut.

I lägenheten fanns också runt 2,6 kilo kokain, 4,8 kilo cannabisharts och 1,1 kilo cannabis samt drygt 43 000 kronor i kontanter. Narkotikan som anträffades i lägenheten uppskattas vara värt runt 3,2 miljoner kronor på gatan.

För mer information och bilder kontakta Tullverkets presstjänst:
0771-450 590 eller press@tullverket.se

Stillbilder finns också att ladda ner från Tullverkets pressrum hos Via TT.

Sidan uppdaterades:

Vi tar tacksamt emot förbättringsförslag men kan tyvärr inte svara på några frågor här.

Har du en fråga kan du i stället kontakta oss.


4000
Spamskydd med captcha * (obligatorisk)