Tullverket

Publicerad:

Nyhet

Gränstullsamarbetet med Åland upphör

Gränstullsamarbetsavtalet med Åland gällande klarering av varor och transportmedel till och från Sverige upphör den 1 januari 2024. Du som har handel till eller från Åland kommer att beröras av de här förändringarna och behöver se över dina tullrutiner.

I dag finns ett avtal mellan Tullverket och åländska tullen som innebär att den åländska tullen hanterar alla tulldeklarationer för varor som transporteras mellan Åland och Sverige. När Tullverket vid årsskiftet börjar fasa ut TDS och ersätter det med det nya importsystemet kan avtalet i nuvarande form inte längre tillämpas.

Kraven på digitalisering i tullkodexen gör också att finska tullen, liksom Tullverket, går mot en ökad digitalisering. Det för med sig att Ålands klarering framöver inte kommer att bemannas på samma sätt som idag. Därför blir den hantering som finns i dag inte aktuell att fortsätta med.

Det här innebär att de tulldeklarationer som hittills har omhändertagits av åländska tullen kommer att hanteras av Tullverket från årsskiftet. Du som har handel till eller från Åland kommer att beröras av de här förändringarna och behöver se över dina tullrutiner.

Mer detaljerad information kommer inom kort.

Har du frågor?

Om du har frågor om vad som gäller från årsskiftet för Ålandstrafiken kan du kontakta oss på telefon 0771-520 520 eller via vårt kontaktformulär.

Kontakta oss

Sidan uppdaterades:

Vi tar tacksamt emot förbättringsförslag men kan tyvärr inte svara på några frågor här.

Har du en fråga kan du i stället kontakta oss.


4000
Spamskydd med captcha * (obligatorisk)