Tullverket

Handla begagnade saker på nätet från ett annat land

Alla varor har ett värde oavsett om de är nya eller begagnade. Det innebär att du betalar tull och moms även när du handlar begagnade varor på nätet. Här kan du läsa om vilka regler som gäller.

Hur mycket du ska betala i tull, moms och eventuellt andra skatter beror bland annat på hur mycket din vara är värd och vad det är för slags vara och vilket land den skickas ifrån.

När du handlar begagnade saker från ett land utanför EU

När du beställer en vara från ett land utanför EU ska du alltid betala moms. I Sverige är momsen för de flesta varor 25 procent. Du betalar även tull om varans värde överstiger 1700 kronor och är belagd med tullavgift. Även andra skatter och avgifter kan tillkomma beroende på vara.

Mer information om hur du räknar ut avgifterna finns på sidan Skatter och avgifter

Om du vill ha hjälp att räkna ut tullavgiften för din vara, kontakta oss.

När du handlar begagnade saker från ett EU-land

När varan skickas från ett EU-land behöver du inte betala någon tull eller moms. Eventuell punktskatt ska dock betalas till Skatteverket för punktskattepliktiga varor.

Ingår landet i EU?

Om du är osäker på om landet som du ska handla med ingår i EU eller inte kan du se en lista över alla EU-länder eller söka på ett specifikt land på EU:s webbplats.

Det finns dock geografiska områden som ingår i EU:s tullområde men inte i EU:s skatteområde, till exempel Åland och Kanarieöarna. Om du handlar en vara från något av de här områdena behöver du inte betala tull för varan. Däremot behöver du betala moms och eventuella andra skatter i Sverige. Vid import från dessa områden krävs en importdeklaration.

Landsfakta (EU:s webbplats)

På våra företagssidor kan du läsa mer om att Importera från ett område utanför EU:s skatteområde

Importdeklaration

En vara som importeras ska alltid deklareras i en tulldeklaration. Det är oftast företaget som transporterar din vara som gör din tulldeklaration åt dig och räknar ut vilka avgifter du ska betala. Beroende på vilket företag som transporterar din vara kan du behöva betala en importtulldeklarationsavgift eller administrationsavgift för denna tjänst.

Köpa eller sälja en begagnad bil i ett annat land

Beroende på om du ska köpa eller sälja till ett land inom eller utanför EU gäller olika regler. Om du till exempel ska köpa bil från någon utanför EU måste du anmäla det till Tullverket. Du kan läsa om alla regler och avgifter på vår sida köpa eller sälja bil över Sveriges gräns.

Sidan uppdaterades:

Vad är ändrat: Innehållet är kvalitetssäkrat

Vi tar tacksamt emot förbättringsförslag men kan tyvärr inte svara på några frågor här.

Har du en fråga kan du i stället kontakta oss.


4000
Spamskydd med captcha * (obligatorisk)