Tullverket

Handla begagnade saker på nätet från ett annat land

Alla varor har ett värde oavsett om de är nya eller begagnade. Det innebär att du betalar tull och moms även när du handlar begagnade varor på nätet. Här kan du läsa om vilka regler som gäller.

Hur mycket du ska betala i tull, moms och eventuellt andra skatter beror bland annat på hur mycket din vara är värd (enligt fakturan) och vad det är för slags vara och vilket land den skickas ifrån.

När du handlar begagnade saker från ett EU-land

När varan skickas från ett EU-land behöver du inte betala någon tull, svensk moms eller andra skatter för varan.

När du handlar begagnade saker från ett land utanför EU

När du beställer en vara från ett land utanför EU ska du alltid betala moms. I Sverige är momsen vanligtvis 25 procent. Du kan också behöva betala tull och eventuellt andra skatter och avgifter. Tull betalar du om varan är värd mer än 1 700 kronor. Tullavgiften kan variera beroende på vad det är för vara och vilket land den kommer ifrån. Om du vill ha hjälp att räkna ut tullavgiften för din vara, kontakta oss.

Dessutom ska din vara alltid deklareras i en tulldeklaration. Det företag som transporterar din vara är oftast de som gör din tulldeklaration åt dig och räknar ut vilka avgifter du ska betala. Det kan även tillkomma en administrationsavgift till de som hanterar din vara och tulldeklaration.

Undantag för länder och områden utanför EU

Det finns geografiska områden som ingår i EU:s tullområde men inte i EU:s skatteområde, till exempel Åland och Kanarieöarna. Om du beställer en vara från något av de här områdena behöver du inte betala tull för varan. Däremot behöver du betala moms och eventuellt andra skatter i Sverige.

Det kan även tillkomma en administrationsavgift till det fraktbolag som hanterar din vara och tulldeklaration.

Ingår landet i EU?

Om du är osäker på om landet som du ska handla med ingår i EU eller inte kan du se en lista över alla EU-länder eller söka på ett specifikt land på EU:s webbplats.

Landsfakta (EU:s webbplats)

Köpa eller sälja en begagnad bil i ett annat land

Beroende på om du ska köpa eller sälja till ett land inom eller utanför EU gäller olika regler. Om du till exempel ska köpa bil från någon utanför EU måste du anmäla det till Tullverket. Du kan läsa om alla regler och avgifter på vår sida köpa eller sälja bil över Sveriges gräns.

Sidan uppdaterades:

Vad är ändrat: Höjd värdegräns

Vi tar tacksamt emot förbättringsförslag men kan tyvärr inte svara på några frågor här.

Har du en fråga kan du i stället kontakta oss.


4000
Spamskydd med captcha * (obligatorisk)