Tullverket

Jobba inom Brottsbekämpning

Vill du ha ett ansvarsfullt och intressant arbete där du har möjlighet att bidra till att skapa ett tryggt och säkert samhälle? Då kan du söka dig till Tullverkets avdelning Brottsbekämpning.

Tullverket rekryterar och utbildar personal efter behov. Du som blir anställd till vår kärnverksamhet får utbildning av oss. Våra utbildningar genomförs utifrån verksamhetens behov och vi startar därför inte en ny utbildning varje termin eller läsår. När nyrekryteringar planeras informerar vi om det här på vår webbplats och annonserar i relevanta medier. Under utbildningstiden är du anställd med lön.

För att gå utbildningen krävs att du söker och får anställning hos oss. Du kan alltså inte söka till vår utbildning som du gör till högskola och universitet.

Brottsbekämpning

Tullverkets brottsbekämpning, en av våra två avdelningar inom kärnverksamheten, har som uppdrag att stoppa eller allvarligt störa den organiserade brottsligheten och att förhindra den illegala införseln av narkotika- och dopingpreparat, alkohol, tobak, vapen och andra varor som hotar liv, hälsa och miljö.

Brottsbekämpning består huvudsakligen av verksamheterna gränsskydd och tullkriminal och arbetet sträcker sig genom hela kedjan från underrättelse, analys och kontroll till färdig förundersökning.

Flera olika yrken inom Brottsbekämpning

För dig som blir anställd till vår brottsbekämpande verksamhet börjar du som tullaspirant och jobbar vanligtvis först inom gränsskyddet. Därefter kan du gå vidare för att jobba som exempelvis

  • brottsutredare
  • spanare
  • hundförare.

Som tulltjänsteman inom gränsskyddet innebär ditt arbete att förhindra att illegala och farliga varor som narkotika, dopningsmedel, vapen, alkohol och tobak kan passera Sveriges gränser. Du arbetar oftast uniformerad och möter dagligen allmänheten, vilket ställer krav på ett vänligt bemötande. Du måste ha förmåga att klara av situationer som är såväl psykiskt som fysiskt krävande, till exempel kommer du att behöva vistas i smutsiga miljöer, trånga utrymmen och ofta utomhus i alla typer av väderförhållanden. Du kan även komma i kontakt med djur, olika kemikalier och andra produkter. Arbetet innebär också att hantera teknisk utrustning såsom röntgenutrustning. Du arbetar schemalagd på oregelbunden arbetstid.

Som brottsutredare har du som huvudsaklig uppgift att utreda brott inom ramen för Tullverkets förundersökningsrätt. Arbetet bedrivs enskilt på uppdrag av förundersökningsledare/åklagare eller tillsammans i ett projekt med ledning av en projektledare på tullkriminalen. I arbetet ingår att ha beredskap både kvällar, nätter och helger.

Som hundförare jobbar du som utbildad tullinspektör i gränsskyddet tillsammans med din hund. För att bli hundförare hos oss behöver du först gå vår grundutbildning. Därefter kan du söka dig vidare till att bli hundförare vid en intern rekrytering som bestäms efter verksamhetens behov. Tullverket köper in hundar som utbildas internt tillsammans med den nyrekryterade hundföraren

Läs om vad våra medarbetare säger om att jobba på Tullverket.

Se våra lediga jobb.

Ta reda på vad några av våra medarbetare jobbar med!

Olov, brottsutredare

Olov, brottsutredare

Maja, tullinspektör

Maja, tullinspektör

Niklas, hundförare

Sidan uppdaterades: 2020-08-06

Vad är ändrat:


4000