Tullverket

Resa med kontanta medel

Om du ska ta med dig motsvarande 10 000 euro eller mer i kontanta medel när du reser över EU:s gräns ska du anmäla det till Tullverket.

För att förhindra penningtvätt och organiserad brottslighet samt bekämpa terrorism har du en anmälningsplikt när du reser in eller ut från EU med kontanta medel som är värda 10 000 euro eller mer. Observera att en del EU-länder har anmälningsplikt även inom EU. Kontrollera därför alltid vilka regler som gäller för det land du ska resa till.

Med kontanta medel menar vi, förutom sedlar och mynt:

  • resecheckar
  • checkar
  • skuldebrev
  • investeringsguld
  • postanvisningar utan någon namngiven mottagare.

Så anmäler du kontanta medel

Du gör din anmälan till ansvarig myndighet i det första EU-land du reser in i, eller det sista EU-land du reser ut från. I Sverige är den ansvariga myndigheten Tullverket. Du kan göra anmälan på webben eller på en blankett.

Anmäl kontanta medel på webben

Gör din anmälan på webben och välj den gröna gången eller filen i tullfiltret – ”inget att deklarera” – när du kommer till Sverige. Om du har gjort din anmälan på webben, behöver du inte kontakta Tullverket när du reser ut ur Sverige. Du måste kunna visa upp ditt anmälningsnummer, eventuella tillstånd och annan dokumentation som krävs för att uppfylla kraven för in- eller utförsel, om en tulltjänsteman ber om det.

Anmäl att du reser till eller från EU med kontanta medel

Anmäl kontanta medel på blankett

Skaffa en blankett i ett tullfilter, på ett tullkontor eller här på webbplatsen. När du kommer till Sverige ska du välja den röda gången eller filen i tullfiltret – ”varor att deklarera” – och lämna den ifyllda blanketten till Tullverket.

Reser du ut ur Sverige ska du lämna blanketten till Tullverket på exempelvis en tullklareringsexpedition vid gränsen eller vid en så kallad röd punkt på flygplatsen.

Anmälan om kontanta medel Pdf, 490.2 kB. (svenska)

Anmälan om kontanta medel – tilläggsblad Pdf, 211 kB. (svenska)

Cash declaration  Pdf, 432.1 kB. (engelska)

Cash declaration – additional sheet Pdf, 161.4 kB. (engelska)

Mer information

Kontanta medel

Sidan uppdaterades:

Vad är ändrat: Innehållet är kvalitetssäkrat

Vi tar tacksamt emot förbättringsförslag men kan tyvärr inte svara på några frågor här.

Har du en fråga kan du i stället kontakta oss.


4000
Spamskydd med captcha * (obligatorisk)