Tullverket

Framtida tullhantering

Nytt faktureringssystem

Ett nytt system för att fakturera tull, skatt och avgifter införs den 1 mars 2025. Det ersätter dagens system och innebär förändringar för dig som tar emot tullräkningar från Tullverket.

Tullverket kommer den 1 mars 2025 att byta till ett nytt system för att fakturera tull, skatt och avgifter. För dig som tar emot tullräkningar från Tullverket innebär det en del förändringar. Framför allt behöver du som tar emot tullräkningar i XML-format ställa om till tullräkning i Peppol-format.

Peppol – ett nytt format för tullräkning via EDI

Tullverket inför Peppol som nytt format för tullräkning via EDI från och med 1 mars 2025. Peppol är ett internationellt nätverk och ett standardiserat sätt att utbyta digitala affärsdokument. För att du ska kunna ta emot tullräkningen i Peppol-format behöver du anlita en VAN-operatör för att det ska fungera.

Mer information om Peppol finns hos Myndigheten för digital förvaltning.

Ställ om från XML-format till Peppol-format

Du som idag tar emot tullräkning i XML-format behöver ställa om till tullräkning i Peppol-format. Omställningen ska vara klar till den 1 mars 2025. Kontakta din VAN-operatör för att stämma av hur omställningen ska gå till.

Tullräkning via e-tjänst och papperstullräkning fortsätter som tidigare

Tullräkningar som du hämtar som pdf-filer fortsätter att fungera på samma sätt som tidigare (e-tjänsten Tullräkning respektive tullräkning via Mina meddelanden). Detsamma gäller papperstullräkning via vanlig post. Däremot förändras tullräkningens innehåll och utseende.

Tullräkningens innehåll och utseende förändras

Tullräkningens syfte är att informera om betalning. Här nedanför kan du se hur en tullräkning i pdf-format kan komma att se ut. Observera att detta bara är en prototyp som kan komma att ändras.

Exempel på tullräkning – standardtulldeklaration (utkast)

Exempel på tullräkning i det nya faktureringssystemet.

Snabbare fakturering för standardtulldeklarationer

För varor som frigörs via standardtulldeklarationer måndag–söndag (vecka 0) ställs tullräkningen ut redan följande måndag (vecka 1). Det innebär att tullräkningen ställs ut två veckor tidigare än i dag. Det skapar även möjlighet att betala tidigare för att frigöra belopp på garantin.

Separata kredittullräkningar

Krediteringar kommer att tas upp på separata tullräkningar, till skillnad mot idag då alla typer av ärenden samlas på samma tullräkning. Syftet är att skapa bättre spårbarhet genom att hålla isär återbetalningar från vanliga importärenden.

Sidan uppdaterades:

Vi tar tacksamt emot förbättringsförslag men kan tyvärr inte svara på några frågor här.

Har du en fråga kan du i stället kontakta oss.


4000
Spamskydd med captcha * (obligatorisk)