Tullverket

Kosttillskott på nätet

Ett kosttillskott är ett livsmedel som är tänkt att komplettera normal kost. Kosttillskott omfattas av livsmedelslagstiftningen. När du köper kosttillskott på nätet gäller olika regler.

Kosttillskott eller läkemedel?

Det kan vara svårt att veta om din vara är ett kosttillskott (det vill säga livsmedel) eller ett läkemedel. Om en vara påstås förebygga eller behandla sjukdom klassificeras den som läkemedel. Om en vara är ett läkemedel gäller andra regler än för ett kosttillskott. Du bör kontrollera varubeskrivningen på både varan och förpackningen för att vara säker på att det inte är ett läkemedel du beställer.

Om du är osäker på om din produkt är ett kosttillskott eller ett läkemedel kan du kontakta Läkemedelsverket innan du beställer varan.

Läs mer om läkemedel hos Läkemedelsverket .

Om det visar sig att du har beställt kosttillskott som klassificeras som läkemedel och vi stoppar din vara, då får du hem ett beslut från oss och i beslutet står det hur du ska gå till väga.

Handla från ett EU-land

När du köper kosttillskott på nätet i ett annat EU-land behöver inte betala tull, moms och eventuellt andra skatter för kosttillskottet.

Handla från ett land utanför EU

När du köper kosttillskott på nätet från ett land utanför EU ska du betala tull, moms och eventuellt andra skatter. Tullavgiften varierar beroende på varans sammansättning och från vilket land varan kommer. I Tulltaxan kan du hitta tullsatsen för din vara. För kosttillskott, som är livsmedel, är momsen 12 procent.

Tulltaxan

Uppdaterad: 2020-05-08


4000