Tullverket

Jobba på kontrollavdelningen

Vill du ha ett ansvarsfullt och intressant arbete där du har möjlighet att bidra till att skapa ett tryggt och säkert samhälle? Då kan du söka dig till Tullverkets kontrollavdelning.

Tullverkets kontrollavdelning är en av fyra avdelningar inom den operativa verksamheten. Kontrollavdelningen har ett brett uppdrag som ska säkerställa att endast godkända varor passerar gränsen. Här genomför vi kontroller för att säkerställa att rätt tullavgifter och skatter tas ut samt för att stoppa varor som strider mot restriktioner. Vi gör våra kontroller främst vid gränsen men vissa varor kan vi även kontrollera inne i landet.

Hur söker jag tjänst till kontrollavdelningen?

Tullverket rekryterar och utbildar personal efter behov. Du som blir anställd till vår kontrollavdelning får grundutbildning av oss. Utbildningen genomförs utifrån verksamhetens behov och vi startar därför inte en ny utbildning varje termin eller läsår. När nyrekryteringar planeras informerar vi om det här på vår webbplats och annonserar i relevanta medier.

För att gå utbildningen krävs att du söker och får anställning hos oss som tullaspirant. Under utbildningstiden är du anställd med lön. Du kan alltså inte söka till vår utbildning som du gör till högskola och universitet.

Lediga jobb

Kommande rekryteringar

När vi har information om eventuella rekryteringar som ska påbörjas, kommer vi publicera information här.

Vad får jag göra på Tullverkets kontrollavdelning?

På kontrollavdelningen letar vi efter varor som är illegala eller strider mot restriktioner, så som narkotika, vapen, alkohol och tobak, och vi arbetar för att säkerställa att rätt dokument kan visas upp och att rätt avgifter tas ut. När du anställs börjar du som tullaspirant och får gå vår grundutbildning, därefter jobbar du primärt inom det arbetsområde i kontrollavdelningen som har störst behov på den ort du är placerad.

När du arbetar med kontroll kan du jobba till exempel som

  • tullinspektör
  • skanneroperatör
  • hundförare.

Tullinspektör

Som tullinspektör genomför du kontroller av varor i gods- och resandeflödet till och från Sverige. Här utför vi kontroller såväl i det fysiska varuflödet som av tulldeklarationer. Du ska tillsammans med dina kollegor förhindra att illegala och farliga varor som narkotika, dopningsmedel, vapen, alkohol och tobak passerar Sveriges gränser och se till att rätt tull, skatt och andra avgifter tas ut för det som ska deklareras. Arbetet kan bland annat innebära att genomsöka containrar, fartyg, fordon, bagage, lager och terminaler samt att brottsrapportera och hålla förhör. Som tullinspektör kan du även arbeta på en klareringsexpedition eller på ett kontor där du kontrollerar tulldeklarationer för gods som omfattas av tullbestämmelserna – både vad gäller uppbörd och restriktioner.

Du arbetar oftast uniformerad och möter dagligen allmänheten, vilket ställer krav på ett respektfullt bemötande. Du ska ha förmåga att klara av situationer som är såväl psykiskt som fysiskt krävande. Du behöver till exempel kunna bemöta missnöjda personer men också vistas i smutsiga miljöer, trånga utrymmen och vara utomhus i alla typer av väderförhållanden. Arbetet kan ske både i grupp och enskilt. Du behöver därför vara flexibel i ditt sätt att arbeta utifrån de arbetsuppgifter du har att hantera för dagen. I jobbet som tullinspektör arbetar du i skift vilket kan innebära oregelbundna arbetstider.

Hundförare

Som hundförare jobbar du som utbildad tullinspektör i en kontrollgrupp där du som hundförare arbetar tillsammans med din sökhund. För att bli hundförare behöver du först ha jobbat ett tag som tullinspektör i kontrollavdelningen därefter kan du söka dig vidare till att bli hundförare vid en rekrytering som bestäms efter verksamhetens behov. Tullverket köper in hundar som utbildas internt tillsammans med den nyrekryterade hundföraren.

Läs om vad våra medarbetare säger om att jobba på Tullverket.

Se våra lediga jobb.

Ta reda på vad några av våra medarbetare jobbar med!

Maja, tullinspektör

Maja, tullinspektör

Niklas, hundförare

Niklas, hundförare

Dea, tullinspektör

Dea, tullinspektör

Sidan uppdaterades:

Vad är ändrat: Borttag av information om att det finns lediga tjänster som tullaspirant att söka.

Vi tar tacksamt emot förbättringsförslag men kan tyvärr inte svara på några frågor här.

Har du en fråga kan du i stället kontakta oss.


4000
Spamskydd med captcha * (obligatorisk)