Tullverket

Handla livsmedel på din resa

När du tar med dig livsmedel till Sverige för privat bruk gäller olika regler beroende på om du tar med dig livsmedel från ett land inom EU eller från ett land utanför EU.

Livsmedel från ett land inom EU

Du som köper livsmedel i ett annat EU-land behöver inte betala tull, svensk moms och eventuellt andra skatter för livsmedlen.

Livsmedel från ett land utanför EU

För dig som tar med dig livsmedel från ett land utanför EU gäller olika regler. Reglerna beror på om du skickar livsmedlen med postpaket eller med transportfirma, eller om du personligen transporterar livsmedlen hem till Sverige.

Du som reser med kommersiellt flyg eller färja får ta med dig varor till ett värde av 4 700 kronor utan att behöva betala tull, moms och eventuellt andra skatter. Du som reser på annat sätt får ta med dig varor till ett värde av 3 300 kronor utan att behöva betala tull, moms och eventuellt andra skatter. I de här beloppen ingår alla varor, förutom alkohol och tobak, som du köper under din resa. Tänk på att du måste transportera livsmedlen personligen.

Om värdet på dina varor överstiger de belopp som du får transportera tull-, moms- och skattefritt behöver du anmäla det till Tullverket. Du gör en anmälan vid gränsen till Sverige där du också betalar eventuell tull, moms och eventuellt andra skatter.

Här hittar du information om hur du anmäler dina varor till Tullverket.

Klicka på bilden för att se den i större format.

Klicka på bilden för att se den i större format.

Vissa produkter är förbjudna att ta in i EU

Reglerna som gäller införsel av livsmedel och foder med animaliskt innehåll till EU är stränga. Sådana produkter kan sprida smittor. Det gäller speciellt produkter som innehåller kött eller mjölk. Dessa är förbjudna att ta in till EU.

Även vissa växter och växtprodukter, exempelvis färska frukter, grönsaker och snittblommor, får du inte heller ta in om de kommer från länder utanför EU, eftersom risken för att de sprider skadegörare är mycket stor.

Ta med eller beställa mat och drycker till Sverige som privatperson – Jordbruksverket

Ta med eller beställa växter och växtprodukter till Sverige som privatperson – Jordbruksverket

Frågor och svar

Läs vanliga frågor och svar om att handla livsmedel på resa.

Sidan uppdaterades:

Vad är ändrat: Språklig justering

Vi tar tacksamt emot förbättringsförslag men kan tyvärr inte svara på några frågor här.
Har du en fråga kan du kontakta oss via ett webbformulär, e-post eller telefon.
4000