Tullverket

Handla livsmedel på din resa

När du tar med dig livsmedel till Sverige för privat bruk gäller olika regler beroende på om du tar med dig livsmedel från ett land inom EU eller från ett land utanför EU.

Livsmedel från ett land inom EU

Du som köper livsmedel i ett annat EU-land behöver inte betala tull, svensk moms och eventuellt andra skatter för livsmedlen.

Livsmedel från ett land utanför EU

För dig som tar med dig livsmedel från ett land utanför EU gäller olika regler. Reglerna beror på om du skickar livsmedlen med postpaket eller med transportfirma, eller om du personligen transporterar livsmedlen hem till Sverige. Du får till exempel inte ta med dig några kött- eller mejeriprodukter till Sverige utan tillstånd från Jordbruksverket.

Du som reser med kommersiellt flyg eller färja får ta med dig varor till ett värde av 4 300 kronor utan att behöva betala tull, moms och eventuellt andra skatter. Du som reser på annat sätt får ta med dig varor till ett värde av 3 000 kronor utan att behöva betala tull, moms och eventuellt andra skatter. I de här beloppen ingår alla varor, förutom alkohol och tobak, som du köper under din resa. Tänk på att du måste transportera livsmedlen personligen.

Om värdet på dina varor överstiger de belopp som du får transportera tull-, moms- och skattefritt behöver du anmäla det till Tullverket. Du gör en anmälan vid gränsen till Sverige där du också betalar eventuell tull, moms och eventuellt andra skatter.

Här hittar du information om hur du anmäler dina varor till Tullverket.

Det här är en affisch från Europeiska kommissionen som säger att man ska hålla djursjukdomar borta från EU.

Tillstånd från Jordbruksverket

Det kan krävas tillstånd från Jordbruksverket för vissa livsmedel som du kan ta med dig till Sverige.

Läs mer hos Jordbruksverket om vad som gäller för olika livsmedel .

Frågor och svar

Läs vanliga frågor och svar om att handla livsmedel på resa.

Uppdaterad: 2019-11-26


4000