Tullverket

Handla e-cigaretter på din resa

När du kommer hem från en resa utomlands får du ta med dig e-cigaretter och påfyllningsbehållare för privat bruk om du har fyllt 18 år. Mängden du får ta med dig utan att betala tull eller skatt beror på om du har handlat i ett annat EU-land eller i ett land utanför EU.

Enligt gällande bestämmelser får e-cigaretter och påfyllningsbehållare endast föras in av dig som är 18 år eller äldre. Du måste också själv transportera varorna.

Från ett annat EU-land

Det finns inga begränsningar utöver åldersgränsen på 18 år när du för in e-cigaretter och påfyllningsbehållare till Sverige från ett annat EU-land.

Från ett land utanför EU

När du för in e-cigaretter och påfyllningsbehållare från ett land utanför EU gäller följande värdegränser:

  • Om inresan sker med flyg eller färja i kommersiell trafik får du tull- och skattefritt ta med dig varor för 4 700 kronor.
  • Om inresan sker på annat sätt kan du ta med dig varor för 3 300 kronor utan att betala några avgifter.

Anmäl dina varor till Tullverket

Här hittar du mer information om hur du anmäler dina varor till Tullverket.

E-vätska som innehåller nikotin

Den e-vätska som används i e-cigaretter och som innehåller nikotin omfattas av särskilda bestämmelser. Oavsett om du reser från ett land inom eller utanför EU får du endast ta med dig 20 milliliter e-vätska som innehåller nikotin fritt hem till Sverige. Vill du ta med dig mer e-vätska kommer du att få betala avgifter.

Läs mer om att handla tobak och andra nikotinhaltiga produkter på din resa.

E-vätska som inte innehåller nikotin

Den e-vätska som används i e-cigaretter men som inte innehåller nikotin omfattas inte av kvantitetsbegränsningen. Du får alltså ta med dig mer än 20 milliliter nikotinfri e-vätska till Sverige utan att behöva betala avgifter för mängden.

Från ett land utanför EU

Nikotinfri e-vätska omfattas av värdegränsen vid införsel från land utanför EU, vilket betyder att du får ta med dig varor tull- och skattefritt till ett värde av högst 4 700 eller 3 300 kronor, beroende på hur din hemresa till Sverige sker. Överstiger varorna gränsen för vad du får ta med dig hem tull-och skattefritt kommer du att få betala avgifter.

E-cigarett utan e-vätska

Själva e-cigaretten, utan e-vätska, räknas som övrig vara. Detta betyder att den inte omfattas av de särskilda bestämmelserna som gäller för tobak och e-vätska.

Från ett land utanför EU

En e-cigarett utan e-vätska omfattas av värdegränsen vid införsel från land utanför EU, vilket betyder att du får ta med dig varor tull- och skattefritt till ett värde av högst 4 700 eller 3 300 kronor, beroende på hur din hemresa till Sverige sker. Överstiger varorna gränsen för vad du får ta med dig hem tull-och skattefritt kommer du att få betala avgifter.

Gällande bestämmelser

Lag (2018:2088) om tobak och liknande produkter

Sidan uppdaterades:

Vad är ändrat: Innehållet är kvalitetssäkrat

Vi tar tacksamt emot förbättringsförslag men kan tyvärr inte svara på några frågor här.

Har du en fråga kan du i stället kontakta oss.


4000
Spamskydd med captcha * (obligatorisk)