Tullverket

Avgiftsguiden – räkna ut vad varan kostar

Avgiftsguiden är en hjälp till dig som importerar från ett land utanför EU. Den hjälper dig att göra en uppskattning av hur mycket din vara kan komma att kosta. Guiden vänder sig främst till privatpersoner som importerar.

Värde under 1 500 kronor

Observera att den här guiden alltid räknar ut ett pris som inkluderar tull. Men om din vara är värd under 1 500 kronor ska du inte betala någon tull. Då kan du själv ändra tullsatsen till 0 i rutan för tull. Tänk på att du alltid ska betala moms, oavsett vad din vara är värd.

Begagnade varor har samma tullsats som nya.

Tull

Hur stor tullavgiften blir beror på vad det är för slags vara, vad den kostar och från vilket land den kommer. Vissa varor har ingen tullavgift alls medan andra kan ha en tullsats på upp till 20 procent. Tullavgiften beräknas på inköpspris och fraktkostnad.

Moms

Momsen är 25 procent på alla varor förutom livsmedel där den är 12 procent och på vissa trycksaker där den är 6 procent. Momsen beräknas på inköpspris, fraktkostnad och tullavgift. Du behöver alltid betala moms, oavsett värdet på din vara.

Läs mer om när din vara kan bli tull- eller momsfri.

Avgift för din tulldeklaration

Det företag som fraktar ditt paket tar ut en avgift för att göra din tulldeklaration. Det kan vara Postnord eller en annan speditör.

Läs mer hos Postnord

Saknas din vara i guiden?

Om den vara som du ska importera saknas i listan och du vill få hjälp med att räkna ut tull och moms kan du kontakta oss.

Hitta kontaktvägar till Tullverket.

 

Fält markerade med * är obligatoriska fält och måste fyllas i.

Vara
Land
Valuta
 
 
 
 
 
%  
%  
 
 
 
 

Uppdaterad: 2018-12-27Captcha * (obligatorisk)