Tullverket

Pressmeddelanden

 • Vit byggnad med Tullverkets skylt på. Den nya tullstationen. 2020-06-23

  Ny tullstation i Hån stärker gränsskyddet

  Idag öppnar den nya tullstationen i Hån i Värmland, belägen mellan Töcksfors och den svensk-norska gränsen. Det är Sveriges modernaste tullstation och den kommer att bidra till effektivare kontroll och hantering av varor vid gränsen.

 • 2020-05-05

  Tullverket beslagtog 1 kilo kokain till ett värde av 1,6 miljoner kronor

  Tullverket har stoppat smuggling av cirka 1 kilo kokain av hög renhetsgrad vid
  Landvetter flygplats. Nu åtalas två män misstänkta för grov narkotikasmuggling
  vid Göteborgs tingsrätt. Värdet av narkotikan uppgår i missbrukarled till cirka 1,6 miljoner kronor.


 • Läkare med munskydd och skyddshandskar 2020-04-16

  Tullverket informerar om att vid import kunna söka tull- och momsbefrielse för vissa aktörer och varor

  EU-kommissionen har beslutat att befrielse från tull och moms ska gälla för en viss kategori av statliga organ eller katastrofhjälporganisationer. Beslutet avser en begränsad tid för vissa varor som behövs för att bekämpa Covid-19 och för att hjälpa dem som redan har drabbats.

 • Cannabisharts beslag 2020-04-09

  Smugglade cannabis till ett värde av 39 miljoner kronor

  I dag väcks åtal vid Ystad tingsrätt för synnerligen grov narkotikasmuggling.
  Chauffören som åtalas hade över 390 kilo cannabisharts i trailern.


 • Bild på dubbelbottnad väska isärtagen. 2020-04-02


  Tullverket beslagtog dubbelbottnade
  väskor som dolde 10 kilo opium

  Tullverket har stoppat smuggling av en stor mängd narkotika vid Arlanda flygplats. Nu åtalas två kvinnor misstänkta för synnerligen grov narkotikasmuggling vid Attunda tingsrätt.

 • 2020-04-02

  Tullverket stoppar frekvent genomförd alkoholsmuggling

  I dag väcks åtal mot tre personer vid Malmö tingsrätt. De misstänkta åtalas för grov alkoholsmuggling vid 157 tillfällen respektive för smuggling av normalgraden vid 12 tillfällen. Tullkriminalens analys- och utredningsarbete i de alkoholrelaterade så kallade ”myrtrafikärendena” ger resultat.


 • I butiken fanns öl, vin och sprit till försäljning. 2020-03-31

  Tullverket har stängt ännu en ”pop-up-butik” med alkoholförsäljning

  I dag väcks åtal mot en person som har smugglat och sålt alkoholhaltiga drycker av en betydande mängd. Bland annat har cirka 25 000 liter alkohol förts in i landet. Försäljningen har skett i en lagerlokal, inredd som en butik med försäljning av alkohol.

 • Virkesgömsle 2020-03-05

  Tullverket gjorde stort narkotikabeslag i tillverkat virkesgömsle i trailer

  Idag åtalas två personer för synnerligen grov narkotikasmuggling. Beslaget gjordes i Trelleborg i juni 2019 och värdet* i missbrukarled är strax över 55 miljoner kronor. De misstänkta hade konstruerat särskilda utrymmen för narkotikasmuggling i transportmedlet.

 • 2020-02-13

  Tullverkets narkotikabeslag ökade
  med 33 procent under 2019

  Tullverket presenterar idag sin beslagsstatistik för 2019, där man bland annat kan utläsa att närmare 7 500 beslag av narkotika gjordes under 2019. Det är fler narkotikabeslag än myndigheten någonsin har gjort . Det går även att utläsa av statistiken att smugglingen av narkotiska läkemedel har ökat markant samt att mer traditionella droger fortfarande ligger på en hög nivå.


 • 2020-02-12

  Tullverket sätter stopp för
  ”pop-up-butik” med alkohol

  Tullverket har genomfört ett riktat tillslag mot en lagerlokal i Upplands Väsby där man fann cirka 7 000 liter alkohol. Åtal är väckt mot två lettiska medborgare. Den beslagtagna alkoholen motsvarar ett skattebortfall på 1 600 000 kr.


 • 2020-02-05

  Tullverket etablerar sig i Gävle

  Tullverket kommer att öppna ett permanent tullkontor i Gävleområdet. Planen är att etableringen ska ske under hösten 2021. Satsningen är i linje med Tullverkets arbete att öka antalet kontroller på fler geografiska platser under fler av dygnets timmar.


 • Pengar 2020-01-24

  Tullverket stärker tullkontroller vid
  gränsen med fast kamerabevakning

  Nu inför Tullverket kameror vid gränsövergångarna i Helsingborgs hamn, på Öresundsbron och i Värtahamnen i Stockholm. Syftet med kamerabevakningen är att förebygga, förhindra och upptäcka brott samt utöva kontrollverksamhet.

 • Pengar 2020-01-24

  Kokslast med 25 kilo kokain

  Tullverket inledde 2020 med ett stort beslag av kokain i Uddevalla hamn. Ett fartyg från Colombia har genomsökts och förhör med besättningen har genomförts. Men i dagsläget är det ett beslag utan ägare. Gatuvärdet av beslaget uppgår till drygt 17 miljoner kronor.

 • Pengar 2019-12-17

  Myndighetssamverkan försvårar penningtvätt

  Under sista veckan av november genomförde Kronofogden och Polismyndigheten tillsammans med Tullverket en gemensam insats på flygplatserna Arlanda och Landvetter. Fokus låg på kontanta medel i syfte att försvåra penningtvätt och finansiering av terrorism och organiserad brottslighet. 

 • 2019-12-06

  Omfattande smuggling av narkotika stoppades

  En kvartett som smugglat stora mängder droger till Sverige har stoppats. Tullverkets utredning visar att de misstänkta har smugglat in droger till ett värde av 9,3 miljoner kronor. Brottsrubriceringen för den misstänkte huvudmannen är synnerligen grov narkotikasmuggling och grovt narkotikabrott. De tre andra personerna misstänks för grov narkotikasmuggling. I dag väcks åtal vid Vänersborgs tingsrätt.

 • 2019-12-02

  Tullverket stoppade illegal drogfabrik

  Ett internationellt kriminellt nätverk som importerat, förpackat och sålt droger i södra Sverige har stoppats. Tullverkets utredning visar att nätverket bland annat har smugglat in och sålt den narkotikaklassade läkemedelssubstansen pregabalin till ett värde uppemot 19 miljoner kronor. Fyra personer misstänks för grov narkotikasmuggling, grovt narkotikabrott och förberedelse till synnerligen grovt narkotikabrott. Idag väcks åtal vid Malmö tingsrätt.


 • 570 burkar med narkotiska läkemedel. 2019-11-27

  Omfattande beslag av narkotikaklassade tabletter

  En personbil stoppades och togs ut för kontroll vid färjeterminalen i Karlskrona. Tulltjänstemännen uppfattade chauffören som nervös. I bilen gömdes narkotikaklassade tabletter som beslagtogs. Idag åtalas en man i 35-års åldern vid Karlskrona tingsrätt. Brottsmisstanken är grov narkotikasmuggling.

 • Tulltjänstemän i tjänst vid Torneälven under kontrolloperation Islossning. 2019-10-25

  Stora beslag av narkotika och vapen när fem myndigheter samverkade i gemensam kontrolloperation

  Under två veckor i oktober genomförde Tullverket tillsammans med fyra samverkande myndigheter en särskild kontrollinsats mot frekvent smuggling av narkotika, vapen och annan brottslighet i Östra Norrbotten. Tullverket har initierat kontrolloperationen som är en av de största kontrollinsatser som någonsin ägt rum vid gränsen mot Finland i Norrbotten.

 • 2019-10-23

  Pressträff i Haparanda: Fem myndigheter i samverkan presenterar goda resultat i gemensam kontrolloperation

  Fredag den 25 oktober bjuder Tullverket tillsammans med fyra samverkande myndigheter in till en pressträff i Haparanda. Temat är frekvent smuggling av narkotika och annan brottslighet.

 • 2019-10-21

  Omfattande vapenbeslag i internationell insats

  I en stor internationell insats mot illegala vapen och narkotika har Polismyndigheten tillsammans med Tullverket tagit 52 vapen och över 90 000 narkotikaklassade tabletter i beslag.

 • piratkopierade varor, jeans, skor, klocka och skärp. 2019-10-16

  Tullverket stoppade smuggling av 100 kilo cannabis och 80 kilo amfetamin

  Två män misstänks för att under fjolåret enligt en brottsplan planerat, organiserat och genomfört transporter och smuggling av 100 kilo cannabisharts respektive 80 kilo amfetamin från Nederländerna till Sverige. Tullverkets beslag av narkotikan är värd cirka 33 miljoner kronor i gatuled. I dag åtalas de båda männen för synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott vid Solna tingsrätt.

 • piratkopierade varor, jeans, skor, klocka och skärp. 2019-10-11

  EU-gemensam kontrolloperation stoppade 200 000 piratkopierade artiklar

  Tullmyndigheter inom EU stoppade cirka 200 000 piratkopierade artiklar och 120 ton piratkopierade artiklar inom fokusområdet dagligvaror (exklusive livsmedel) vid en gemensam kontrolloperation i maj, HYGIEA. Vid kontrolloperationen stoppades bland annat piratkopierad parfym, tandkräm, tvål, schampo och kosmetika. Nu redovisas resultaten från OLAF, Europeiska kommissionens byrå för bedrägeribekämpning.

 • piratkopierade varor, jeans, skor, klocka och skärp. 2019-10-01

  Narkotikaorganisation åtalas – 132 kilo narkotika värt över 112 miljoner kronor

  I dag åtalas femton personer vid Göteborgs tingsrätt, misstänkta för synnerligen grova narkotikasmugglingar och synnerliga grova narkotikabrott. De misstänks för att ha ingått i en organiserad och storskalig verksamhet och med en gemensam brottsplan ha smugglat stora mängder narkotika från Nederländerna till Skandinavien.

 • 2019-09-27

  Pressträff i Göteborg: Åtal i omfattande ärende om narkotikasmuggling

  Tisdag den 1 oktober lämnar åklagare in ett åtal om synnerligen grova narkotikasmugglingar och synnerliga grova narkotikabrott. I samband med åtalet bjuder Tullverket och Åklagarmyndigheten in till en pressträff i Göteborg. Ärendet rör många individer och omfattar en förundersökning på cirka 14 000 sidor och tillhör ett av de största som Tullverket har utrett de senaste trettio åren.

 • piratkopierade varor, jeans, skor, klocka och skärp. 2019-09-24

  Smugglade 15 kg cannabis – åtal väcks i dag

  Idag åtalas en man och en kvinna i 20-årsåldern för grov narkotikasmuggling.
  Sammantaget består beslaget av nära 15 kg cannabis som smugglats in via
  postförsändelser.


 • piratkopierade varor, jeans, skor, klocka och skärp. 2019-09-19

  26 miljoner piratkopierade artiklar stoppas inom EU

  Under 2018 stoppade tullmyndigheterna inom EU över 26 miljoner piratkopierade artiklar med ett sammanlagt värde av drygt 738 miljoner euro. Det visar en rapport från EU-kommissionen som nyligen presenterats. Den vanligaste produkten som stoppats inom EU är piratkopierade cigaretter och leksaker.

 • Tullverkets nya lokaler i fastigheten Dungen i Hyllie utanför Malmö. 2019-09-16

  Är företagen förberedda för brexit?

  Svenska företag som har handel med Storbritannien bör snarast vidta åtgärder för att förbereda sig för en eventuell hård brexit. Det är budskapet i ett brev som Tullverket och statistikmyndigheten SCB skickat ut och som i dagarna når drygt 5 700 företag.

 • 2019-08-23

  H.M. Konungen besöker Tullverket i Malmö

  Onsdagen den 18 september besöker H.M. Konungen Tullverket i Malmö för att på plats ta del av myndighetens arbete. Under dagen besöker H.M. Konungen bland annat Lernacken, som är kontrollplatsen vid Öresundsbron. Media är välkomna att följa delar av besöket på Lernacken.

 • 2019-07-09

  Samverkan bakom spektakulärt narkotikabeslag i Skåne

  Med hjälp av en snabbgående så kallad RIB-båt transporterades det stora
  narkotikapartiet från Danmark till Ven i Öresund för vidare färd mot det svenska fastlandet. Men efter en snabb och intensiv myndighetssamverkan stoppades smugglingen i Landskrona hamn. I nästa vecka inleds rättegången vid Lunds tingsrätt.


 • Personbil lastad med alkohol. Fyra personer åtalas vid Malmö tingsrätt för 139 fall av grov smuggling. 2019-07-03

  Åtalas för 139 fall av grov smuggling

  Fyra personer åtalas idag vid Malmö tingsrätt, misstänkta för att under en längre tid ha smugglat alkohol som sedan sålts vidare i Sverige. Smugglingen har skett frekvent – enligt förundersökningen har 139 smugglingsresor genomförts till Sverige under knappt 18 månader.

 • 2019-06-17

  Tullrevision av storföretag visar på kunskapsluckor

  Stora bolag med omfattande import gör samma slags fel i sin tullhantering som företag med betydligt mer blygsam utrikeshandel. Det är en av Tullverkets slutsatser efter att myndigheten granskat de 100 företag i Sverige som har allra störst import.

 • 2019-06-11

  Tillslag mot misstänkt langningscentral i Sundsvall

  Tidigt på tisdagsmorgonen slog Tullverket till i Sundsvall. Tre personer – två män och en kvinna – greps och anhölls, misstänkta för att under en längre tid ha smugglat alkohol som sålts vidare till minderåriga. Över 900 liter alkohol togs samtidigt i beslag.
  – Vi har identifierat ett 30-tal ungdomar som vi tror har köpt alkohol, men sannolikt är de betydligt fler än så. Den yngsta köparen är inte äldre än 14 år, säger kammaråklagare Marlene Forsman.


 • Oscar Lindvall, aktionsgruppledare på Tullverket. 2019-05-29

  Sex personer åtalas för omfattande alkoholsmuggling till Sverige

  Sex personer åtalas idag i Malmö för grov smuggling respektive medhjälp till grov smuggling. Sammantaget misstänks de ha smugglat in tiotusentals liter alkohol som sedan sålts vidare till kunder i södra Sverige.
  – Man kan med fog prata om rullande, svarta systembolag. Det är en verksamhet som omsatt miljontals kronor, säger Oscar Lindvall, aktionsgruppledare på Tullverket.


 • Tullverkets nya lokaler i fastigheten Dungen i Hyllie utanför Malmö. 2019-05-16

  Tullverket inviger sina nya Malmö-lokaler

  Fredag den 17 maj blir det officiellt – då invigs Tullverkets nya lokaler i fastigheten Dungen i Hyllie utanför Malmö. Det nybyggda kontorshuset blir arbetsplats för drygt 400 tullanställda som jobbar med allt från brottsbekämpning till importhantering.

 • 2019-04-18

  Tullverket förstör 800 kg förfalskade kullager

  Tullverket kommer idag att lämna cirka 800 kg förfalskade kullager till förstöring i Göteborg. Varorna upptäcktes i samband med en importkontroll i februari i år och skulle ha använts för tillverkning av maskiner i Sverige.

 • Rapporten Myndigheter i samverkan mot den organiserade brottsligheten 2018 överlämnas till inrikesminister Mikael Damberg. 2019-04-10

  Fler än 1000 personer åtalade i gemensam satsning

  Resultatet av den myndighetsgemensamma satsningen mot organiserad brottslighet förbättrades kraftigt under 2018. Bland annat utdömdes nästan dubbelt så många fängelseår i tingsrätt jämfört med 2017. Beloppet för beslutade skattehöjningar var 145 miljoner kronor, det högsta under de senaste fem åren.

 • 2019-03-25

  Internationell samverkan slog ut nätverk som smugglat 4 ton narkotika

  Tullverket har tillsammans med andra europeiska tull- och polismyndigheter medverkat till att ett stort narkotikanätverk med bas i Polen slagits ut. Det kriminella nätverket tros ha smugglat 4 ton narkotika till ett flertal länder i Europa, inklusive 355 kg cannabisharts som Tullverket beslagtog i Karlskrona 2016.

 • 2019-03-15

  Så förbereder du dig för en hård brexit

  Har vi gjort tillräckligt? Har vi tänkt på allt? Det är frågor som du bör ställa dig inför risken att Storbritannien lämnar EU utan avtal den 29 mars. Det brittiska parlamentet har visserligen beslutat att begära en förlängning av tiden, men risken för att Storbritannien lämnar EU utan att det finns ett utträdesavtal är ännu inte undanröjd.

 • 2019-02-22

  Tullverket begär resurser för att rekrytera 500 medarbetare

  I dag överlämnar Charlotte Svensson, Tullverkets generaltulldirektör, myndighetens budgetunderlag till regeringen. Tullverket begär totalt 480 miljoner kronor för åren 2020–2022 för att kunna rekrytera ytterligare 500 medarbetare.

 • 2019-02-12

  Så mycket beslagtog Tullverket 2018

  Tullverket beslagtog mer kokain och heroin än man gjort på väldigt många år, däremot minskade beslagen av flera andra narkotikatyper i omfattning. Det är några av de saker som framgår av Tullverkets beslagsstatistik för 2018 som presenteras idag.

 • 2019-02-04

  Tullverket öppnar ny tipstelefon – 90 114

  Tips och information från allmänheten kan ha stor betydelse för Tullverkets brottsbekämpning. Därför öppnar Tullverket idag en ny tipstelefon dit du kan ringa dygnet runt om du har information om exempelvis smuggling av narkotika och skjutvapen. 90 114 är numret att lägga på minnet.

 • 2019-01-31

  Företagare uppmanas att förbereda sig inför brexit

  Svenska företag som har handel med Storbritannien bör redan nu vidta vissa åtgärder för att förbereda sig för en eventuell hård brexit. Det är budskapet i ett brev som Tullverket och Statistiska centralbyrån, SCB, i dagarna skickar till drygt 5000 företag.

 • Amfetamin inplastad 2018-12-07

  Julklappsrimmen du helst slipper skriva

  Tullverket tipsar om vad du bör tänka på för att slippa obehagliga överraskningar när du köper julklappar på nätet.

 • Amfetamin inplastad 2018-11-30

  Skulle på semester – gömde 1,5 kg narkotika i ett lönnutrymme

  Den 24-årige föraren uppgav att paret skulle på semester, men när tulltjänstemännen vid Öresundsbron sökte igenom bilen hittade de cirka 1,5 kg kokain i ett lönnutrymme. Nu åtalas två personer födda 1994 vid Malmö tingsrätt misstänkta för grov narkotikasmuggling.

 • Amfetamin inplastad 2018-10-25

  Skulle lämna blommor – och 250 kg narkotika

  Den 40-årige föraren uppgav att han skulle leverera blommor från Nederländerna, men när tulltjänstemännen i Helsingborg sökte igenom fordonet hittade de över 250 kg cannabisharts, amfetamin och kokain bland den legala lasten. Nu åtalas föraren vid Helsingborgs tingsrätt.

 • 2018-10-23

  Stora mängder av läkemedel har beslagtagits

  Över 190 myndigheter från sammanlagt 90 länder deltog i en årligen återkommande internationell kontrolloperation mot olagliga läkemedel, Pangea. Cirka 10 miljoner tabletter, kapslar och ampuller har tagits i beslag och över 3670 webbsidor har stängts ner. I Sverige har bland annat lugnande läkemedel, potenshöjande läkemedel, dopningsmedel och antibiotika beslagtagits och 175 webbsidor har stängts ner.

 • 2018-10-11

  Bröder bakom omfattande smuggling av Tramadol

  Tullverket har satt stopp för ett omfattande inflöde av narkotiska läkemedel. I dag åtalas ett flertal personer vid Borås tingsrätt, inklusive de tre misstänkta huvudmännen. Totalt tros de ha smugglat in 475,000 tabletter Tramadol och Alprazolam. 

 • 2018-10-11

  Åtalas för smuggling av 49 kg cannabisharts

  De nederländska bröderna uppgav att de skulle till Norge för att åka skidor, men redan på Öresundsbron tog resan slut. I en gömma inne i skåpbilen fann tulltjänstemän drygt 49 kg cannabisharts. Nu åtalas den ena brodern vid Malmö tingsrätt för grov narkotikasmuggling.

 • 2018-10-04

  Smugglade 300 kg kokain från Colombia

  Utblandat med färgpigment flögs nära 300 kg kokain* till Sverige från Colombia. Importör: Ett företag i skånska Glumslöv. Nu åtalas tre män – inklusive bolagets ägare – vid Malmö tingsrätt. – Sett till volymen är det här är ett av de största narkotikaärendena som vi har drivit på många år, säger kammaråklagare Michael Hansson.

 • 2018-07-20

  Ett kilo narkotika upptäcktes i ryggsäck

  I början av året stoppades en person med närmare 1 kilo amfetamin i ryggsäcken vid Centralen i Lund. Vid en husrannsakan fann tulltjänstemännen mer narkotika och även vapen. Nu väcks åtal för både misstänkt grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott vid Lunds tingsrätt.

 • 2018-06-29

  Smugglade 342 kilo narkotika i ombyggd trailer

  I slutet av 2017 stoppades en chaufför i en nederländskregistrerad dragbil med trailer i Trelleborg. I den legala lasten, inuti ett lönnutrymme upptäcker tulltjänstemännen cirka 342 kg narkotika till ett uppskattat värde av cirka 36 miljoner kronor i gatuled. Nu åtalas mannen för synnerligen grov narkotikasmuggling vid Ystad tingsrätt.

 • 2018-06-12

  Myndighetsnätverk visar en dålig affär på Arlanda

  Inför sommaren när många reser på semester arrangeras en ny utställning, ”En dålig affär” med fokus på piratkopiering och vad det kan innebära att köpa förfalskade varor. Utställningen finns i Terminal 5 på Arlanda och det är Myndighetsnätverket mot piratkopiering som står bakom den.

 • 2018-05-31

  Smugglade över 15 kilo narkotika i torktumlare

  I början av året stoppades en chaufför i en polskregistrerad skåpbil på Lernacken vid Öresundsbron. I lastutrymmet fanns två begagnade torktumlare. Inuti upptäcker tulltjänstemännen narkotika till ett uppskattat värde av cirka 16 miljoner kronor i gatuled. Nu åtalas mottagaren av narkotikan för grov narkotikasmuggling vid Södertälje tingsrätt.

 • 2018-05-29

  ”En dålig affär”– pressträff 4 juni

  Myndighetsnätverket mot piratkopiering bjuder in till en pressträff av en ny utställning om piratkopiering i avgångshallen, Terminal 5 på Arlanda den 4 juni klockan 10.00.

 • 2018-05-24

  Hundratals kilo narkotika smugglades i lasten

  Genom intensivt internationellt samarbete med myndigheter i bland annat Tyskland har en kriminell organisation som smugglade hundratals kilo narkotika i Europa slagits ut. Ärendet började som en spaning av tulltjänstemän i ett industriområde i Malmö. I maj 2017 beslagtogs cirka 269 kg narkotika till ett värde av åtminstone 62 miljoner kronor i gatuledet. Nu åtalas två personer för synnerligen grov narkotikasmuggling och en för försök till grovt narkotikabrott vid Malmö tingsrätt.

 • 2018-05-11

  Hade 800 kg narkotika i lasten – nu väcks åtal

  Klockan 03:28 den 23 mars 2017 stoppades den nederländske lastbilschauffören på Lernacken vid Öresundsbron. Bakom den legala lasten i trailern fanns drygt 800 kg narkotika* med ett värde på över 100 miljoner kronor* i gatuled. Nu åtalas föraren vid Malmö tingsrätt.

 • 2018-03-09

  Mobiltelefon blev upptakt till stort Tramadol-ärende

  Två män födda 1986 respektive 1991 åtalades igår vid Göteborgs tingsrätt, misstänkta för att ha smugglat stora mängder av det narkotikaklassade läkemedlet Tramadol till Sverige. Smugglingen uppdagades efter analys av en beslagtagen mobiltelefon.

 • 2018-03-01

  Klart med hantering av Kinapaketen

  Tullverket har nu tagit emot Postnords handlingsplan för hur moms ska tas ut på postorderförsändelser av ringa värde från länder utanför EU.

 • 2018-02-14

  Kraftig ökning av Tullverkets beslag 2017

  Tullverket beslagtog betydligt större mängder narkotika under 2017 än under 2016. Det rör sig om en ökning på bred front, där inte minst beslagen av amfetamin och cannabis sticker ut, mycket tack vare stora beslag i den tunga godstrafiken. Parallellt har volymen beslagtagen eller omhändertagen alkohol och tobak ökat.

 • 2018-02-12

  Rekordår för Tullverket – pressträff den 14 februari

  Tullverket presenterar sin beslagsstatistik för 2017 vid en pressträff i Värtahamnen i Stockholm. Anmälan måste ske i förväg (se nedan). Pressträffen äger rum i Tullverkets fordonsvisitationshall på Hamnpirsvägen vid infarten till Värtahamnen. Inpassering sker genom snurrgrinden.

 • 2018-01-19

  Tullverket begär handlingsplan från Postnord

  Tullverket hade igår ett möte med Postnord. Syftet med mötet var att tydliggöra att moms ska betalas in för alla postorderförsändelser som kommer från tredjeland, alltså från ett land utanför EU. Momsen ska tas ut från första kronan av alla varors värde. Tullverket har begärt att få en dokumenterad handlingsplan från Postnord, som ska presenteras senast den 1 mars 2018. Tullverket kommer att följa upp postflödet genom förstärkt kontrollnärvaro på Arlanda och Toftanäs postterminaler.

 • 2018-01-15

  Postnords och Tullverkets hantering av postorderförsändelser

  Med anledning av medias rapportering idag om Postnords och Tullverkets hantering av postorderförsändelser från Kina har Tullverket och Postnord idag haft ett möte.

 • 2017-12-27

  Transporttillägget höjs för att minska alkoholsmugglingen

  Den 1 januari höjs transporttillägget från 20 till 40 procent. Det innebär att den som tagit in alkohol som inte är för eget bruk nu får betala dels den svenska skatten på alkoholen plus 40 procent ytterligare. Även de privatpersoner som beställer alkohol via internet och inte betalar in svensk alkoholskatt till Skatteverket drabbas av den högre avgiften.

 • 2017-12-20

  Flera kilo kokain upptäcktes i kabinväska

  I dag åtalas två personer födda 1968 och 1956 vid Malmö tingsrätt misstänkta för grovt narkotikabrott. Värdet på narkotikan i missbrukarledet uppskattas till över 3,5 miljoner kronor.

 • 2017-11-23

  Åtta gripna och häktade under omfattande insats i utsatta områden

  Under hösten har Tullverket genomfört en kontrolloperation i post- och kurirflödet ankommande från utlandet. Operationen har varit en del i arbetet mot den organiserade brottsligheten och har utgått från det arbete som är inriktat på särskilt utsatta områden. Under insatsen har Tullverket gripit åtta personer och gjort 117 beslag.

 • 2017-11-17

  Tullverket stoppade illegal cigarettfabrik

  I dag väcks åtal i ett ärende där Tullverket beslagtagit en illegal cigarettfabrik, över 15 miljoner cigaretter och 10 ton tobak. Även maskiner för tillverkning av cigaretter har tagits i beslag. Nu åtalas tre personer födda på 1980-talet vid Skaraborgs tingsrätt. Brottsmisstanken är grov olovlig befattning med punktskattepliktiga varor. Varorna motsvarar ett värde av undandragna avgifter på cirka 54 miljoner kronor. 

 • 2017-10-23

  Över 56 000 narkotikaklassade tabletter smugglades i lönnutrymme

  I dag väcks åtal vid Ystads tingsrätt mot fyra personer som misstänks för grov narkotikasmuggling av över 56 000 narkotikaklassade tabletter.

 • 2017-10-17

  Smugglade över 74 kilo narkotika i lastbil

  I dag åtalas en 39-åring vid Helsingborgs tingsrätt misstänkt för synnerligen grov narkotikasmuggling. Tullverket stoppade honom med cannabis och kokain till ett värde av cirka 25 miljoner kronor i missbrukarledet.

 • 2017-10-02

  Smuggling av 228 kilo narkotika för 26 miljoner kronor stoppades

  Tullverket har i två ärenden upptäckt totalt 228 kilo narkotika gömt i lasten. Två personer i 40- respektive 60-årsåldern har nyligen dömts av Ystad tingsrätt till sju år och tio månader fängelse vardera. Hovrätten över Skåne och Blekinge sänkte straffet för en av de åtalade till fem år och fyra månaders fängelse för grov smuggling av narkotika.

 • 2017-09-29

  Framgångsrik myndighetssamverkan har fått bort spritbussarna

  På måndag lämnar Tullverket tillsammans med Ekobrottsmyndigheten, Polismyndigheten och Skatteverket slutrapporten för regeringsuppdraget illegal hantering av punktskattepliktiga varor till regeringen. I arbetet med uppdraget har myndigheternas framgångsrika arbete lett till att de så kallade ”spritbussarna” har upphört. 

 • 2017-09-26

  Över 31 kilo narkotika smugglades i bilens tak

  I dag åtalas en 26-åring vid Helsingborgs tingsrätt misstänkt för synnerligen grov narkotikasmuggling. Tullverket stoppade honom med kokain och heroin till ett värde av närmare 11 miljoner kronor i missbrukarledet.

 • 2017-09-25

  Stora mängder tramadol har beslagtagits

  Cirka 120 länder deltog i en årligen återkommande internationell kontrolloperation mot olagliga läkemedel. Cirka 25 miljoner tabletter, kapslar och ampuller har tagits i beslag och över 3 500 webbsidor har stängts ner. I Sverige beslagtogs cirka 110 000 tabletter och 1,5 kilo pulver av tramadol.

 • 2017-09-21

  Smuggling av dopningsmedel till ett värde av tiotals miljoner kronor stoppades

  Tullverket har stoppat omfattande smuggling av dopningsmedel. Nu åtalas den misstänkte huvudmannen vid Malmö tingsrätt. Brottsmisstanken är bland annat grovt dopningsbrott. Värdet av dopningspreparaten uppskattas från cirka 10 till 30 miljoner kronor i missbrukarledet.

Uppdaterad: 2019-12-06


4000