Tullverket

Pressmeddelanden

Här har vi samlat några av Tullverkets pressmeddelande.

 • En tulltjänsteman använder en bärbar röntgen för att upptäcka otillåtna varor i bil.

  Handburen röntgen nytt vapen mot smugglarna

  Nu börjar Tullverket använda handburen röntgen i större skala. Under första halvåret i år har röntgenapparaterna som kallas backscatters testats i Malmö och Stockholm. Som en av de första tullmyndigheterna inom EU börjar Tullverket använda backscatters på bred front och ytterligare tolv platser i landet får nu den nya tekniken. 

 • Tullkriminalen hittade en komplett vapensmedja i den misstänkte 20-åringens pojkrum.

  Misstänks ha drivit vapensmedja i pojkrummet

  En 20-årig man misstänkt ha köpt vapen och vapendelar som han sedan byggt om till skarpa pistoler i sitt pojkrum i bostaden i Lund. Den kriminella verksamheten bedöms ha varit omfattande och pågått i över ett år. Nu åtalas han för bland annat grov vapensmuggling och synnerligen grovt vapenbrott.


 • Över 300 kilo cannabis gömt i golvet på lastbil

  Tre män åtalas idag för inblandning i en narkotikahärva där 308 kilo cannabis smugglades in via Trelleborgs hamn. En av de åtalade männen är en hamnarbetare som misstänks ha försökt hjälpa en chaufför att undgå Tullverkets kontroll. En internationell kriminell gruppering med förgreningar till Litauen misstänks ligga bakom smugglingen.

 • Tullverket varnar för godis som innehåller en ny syntetisk cannabis som är flera gånger farligare än vanlig cannabis.

  Varning för farligt cannabisgodis

  Beslagen av importerat godis och snacks som innehåller cannabis har ökat senaste året. Samtidigt varnar Tullverket för godis som innehåller en ny syntetisk cannabis som är flera gånger farligare än vanlig cannabis. Risken för en överdos är överhängande eftersom den som äter godiset inte kan förutse hur stark drogen egentligen är.


 • Tiotusentals tabletter Ecstacy togs på tåg


 • Tullverket tvingas släppa drogpåverkade chaufförer eftersom deras brott inte betraktas som grovt. Arkivbild: Tullverket

  Skärpta straff kan stoppa drogpåverkade yrkeschaufförer

  Tullverket möter allt fler drogpåverkade chaufförer vid gränsen. Dessvärre måste de ofta släppas eftersom deras brott inte betraktas som grovt. Därmed kan de rulla vidare på de svenska vägarna med sina tunga fordon och utgöra en livsfara för andra trafikanter. Därför vill Tullverket nu se en översyn av lagstiftningen så att drograttfylla betraktas som ett grovt brott när chauffören kör ett tungt fordon.


 • Stora beslag av cannabis första halvåret

  Drygt 2,5 ton cannabis beslagtogs av Tullverket första halvåret i år. Det är mer än dubbelt så mycket som motsvarande period 2020, visar ny statistik som presenteras idag. Även mängden beslagtaget kokain och amfetamin ökar. Tullverket har stoppat fler riktigt stora narkotikapartier där det handlar om storskalig smuggling som bedrivs av kriminella nätverk.

 • Tullverket stoppade 259 smuggelhundar under årets sex första månader.

  Allt fler smuggelhundar stoppas vid gränsen

  Suget efter en hundvalp under pandemin är fortsatt stort. Det har lett till att Tullverket stoppar rekordmånga smuggelhundar. Under årets sex första månader var det 259 hundar som hindrades från att komma in i Sverige. Det är nästan i nivå med hela förra året då 280 hundar stoppades.


 • 15-åringar smugglade och sålde vapen och droger

  En ung man misstänks ha bedrivit en omfattande försäljning av både vapen och narkotika. Tullkriminalen kom honom på spåren när de upptäckte nästan fem kilo av den amfetaminliknande drogen MDMA i en försändelse från Tyskland. 15-åringen och hans jämnårige medhjälpare åtalades på torsdagen vid Södertörns tingsrätt för bland annat grov vapensmuggling, grovt vapenbrott och grov narkotikasmuggling.

 • 150 kilo kokain beslagtogs i Göteborgs hamn.

  Tullverket beslagtog 150 kilo kokain
  i Göteborgs hamn

  Kokain till ett värde av 120 miljoner kronor i missbrukarledet hittades i tre säckar i en container i Göteborgs hamn. Det är ett av de största enskilda kokainbeslag som Tullverket gjort. Beslaget gjordes 15 april och utredningen pågår. Ännu har ingen mottagare kunnat gripas.

 • Tullverket har hittills i år beslagtagit 15 kilo av nätdrogen 3-CMC

  Många beslag av nätdrogen 3-CMC

  Drogen kallas för ”kristall” och har blivit allt vanligare i missbrukarkretsar. Ett klick på nätet så kommer den syntetiska drogen 3-CMC eller någon av dess kemiska varianter direkt hem med posten. Tullverket varnar nu för farliga så kallade designerdroger som myndigheten beslagtar i allt större omfattning.

 • Beslagtaget pregabalin, ett narkotikaklassat läkemedel.

  Stor internationell insats mot olagliga läkemedel

  Läkemedelsverket, Tullverket och Polisen har under slutet av maj genomfört en gemensam operation mot olagliga läkemedel som skickas till Sverige. Cirka 15 000 tabletter beslagtogs, främst narkotikaklassade läkemedel, dopingmedel, potenshöjande läkemedel och malarialäkemedel.


 • Fem män i 30-års åldern åtalas för att de försökte smuggla cirka 200 kilo cannabis som var gömt i en pizzaugn.

  200 kilo cannabis smugglades i pizzaugn

  Fem män i 30-års åldern misstänks för att ha smugglat cirka 200 kilo cannabis från Frankrike till Sverige. I dag åtalas männen vid Malmö tingsrätt bland annat för medhjälp till försök till grov narkotikasmuggling och grovt narkotikabrott samt brott mot vapenlagen. Utredningen visar att narkotikan skulle smugglas till Sverige i en pizzaugn. Värdet på narkotikan i ärendet uppgår till cirka 47 miljoner kronor i missbrukarledet.


 • Sverige misstänks ha varit transitland för narkotikasmuggling – åtal väcks i dag

  Tre män i 30-års åldern misstänks för att ha smugglat sex kilo ecstasy och ketamin från Tyskland till Sverige. I dag åtalas männen för grov narkotikasmuggling gemensamt och i samförstånd vid Värmlands tingsrätt. Två av männen åtalas även för försök till grov narkotikasmuggling ut ur landet. Utredningen visar att narkotikan skulle smugglas vidare med hjälp av ett transportföretag från Sverige till Australien.


 • Stora beslag av kemikalie som förvandlas till drog i kroppen

  Tullverket har sedan början av 2021 beslagtagit 87 liter av den hälsofarliga kemikalien GBL. Det är en kraftig ökning jämfört med fjolåret då cirka 14 liter beslagtogs under hela året. Många beslag har gjorts i Västsverige men även i andra delar av landet. Tullverket varnar nu för den mycket farliga substansen.


 • Marmorskivor innehöll rekordmycket cannabis

  Några av marmorskivorna var lite tjockare än de andra vilket väckte misstankar. När Tullverkets personal i Göteborg knackade sönder bänkskivorna innehöll de mängder av cannabisharts. Beslaget visade sig vara det största som gjorts i Sverige. Totalt hittades 1,2 ton cannabis i tre olika containrar från Marocko. Narkotikan beräknas vara värd cirka 120 miljoner kronor i missbrukarledet. Idag åtalas fem personer av Göteborgs tingsrätt för bland annat synnerligen grov narkotikasmuggling.


 • Par åtalas för omfattande alkoholsmuggling

  Det gifta paret i 60-års åldern åkte i skytteltrafik till och från Tyskland med alkohol i bagaget. De misstänks ha tjänat hundratusentals kronor på smugglingen samtidigt som de kvitterade ut sjukpension och sjukpenning från Försäkringskassan. Idag åtalas paret vid Malmö tingsrätt för systematisk smuggling av alkoholvaror.


 • Rekordhunden Zak går i pension

  Efter åtta års tjänstgöring går en av Tullverkets vassaste medarbetare i pension. Sökhunden Zak ligger bakom över 750 beslag och hans bidrag till samhället beräknas till hela 2,6 miljarder kronor. Den 31 mars jobbar spanielhannen sitt sista arbetspass i Malmö.


 • Narkotikacentral på skärgårdsö avslöjad

  Ett ungt par från en ö utanför Öregrund i Uppsala län åtalas för synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott. Paret misstänks ha smugglat in stora mängder narkotika till Sverige i paketförsändelser från Nederländerna. Därefter har de via Darknet och sociala medier sålt narkotikan vidare till köpare i hela landet.

 • Smuggelhund pressmeddelande 21-03-02

  Hundsmugglare alltmer organiserade

  Rekordmånga hundar stoppades från att föras in i Sverige under 2020. Under förra året var det 280 hundar som av olika anledningar stoppades vid landets gränser. Året innan var det 200 hundar trots en betydligt mer omfattande resandeström. Det visar statistik från Tullverket som ser att hundsmuggling blivit alltmer intressant för kriminella.


 • 30 kriminella nätverk stoppades 2020

  Tullverket lyckades under förra året slå ut 30 stycken kriminella nätverk. Året innan var den siffran 17 stycken. Dessutom identifierades 57 nya kriminella nätverk. Det är en kraftig ökning från 2019 då antalet var 37 stycken. Det framgår av Tullverkets årsredovisning för 2020 som på fredagen överlämnades till regeringen.


 • Många felaktiga munskydd under pandemin

  Pandemin påverkade Tullverket på flera sätt under 2020. Spridningen av Coronaviruset gjorde att importen av skyddsutrustning ökade kraftigt. Totalt stoppades nästan sju miljoner munskydd och andra sjukvårdsprodukter som bedömdes som osäkra. Det framgår av Tullverkets årsredovisning för 2020 som på fredagen överlämnades till regeringen.


 • Rekordbeslag av cannabis 2020

  2020 beslagtog Tullverket nästan 3,9 ton cannabis. Det är mer än tre gånger så mycket som 2019 och mer än något annat år. Tullverket har heller aldrig tidigare beslagtagit så många skjutvapen som förra året. Stängda gränser och reserestriktioner under pandemin har inte stoppat smugglingen. Det visar ny beslagsstatistik för 2020.


 • Tre åtalas för narkotikabrott med hjälp av bevis från Encrochat

  För första gången väcks nu åtal i ett ärende där Tullverket använt bevismaterial från den dekrypterade mobiltjänsten Encrochat. Tre personer åtalas vid Malmö tingsrätt för narkotikabrott våren 2020. Genom att tulltjänstemännen kunde läsa de kriminellas meddelanden på Encrochat kunde de misstänkta brotten nystas upp.


 • 69 kilo kokain misstänks ha smugglats
  i fritidsbåt

  Tre personer från Stockholm åtalas för att ha smugglat stora mängder kokain i en fritidsbåt. Efter ett tips till Tullverket om misstänkt narkotika åkte tulltjänstemännen till en strand utanför Höganäs i Skåne. Där hittades väskor som innehöll över 69 kilo kokain. Tullverket kunde nysta upp härvan med hjälp av information från Kustbevakningen om ett motorhaveri på en fritidsbåt i samband med att narkotikan flöt i land på stranden.

 • Bland 500 säckar med antracitkol från Colombia hittade Tullverket sex säckar som innehöll kolpulver uppblandat med kokain värt 67 miljoner kronor. Foto: Tullverket

  Kokain för drygt 67 miljoner doldes i kolpulver

  Två män från Nederländerna åtalas för ett raffinerat försök att smuggla in kokain till Sverige med hjälp av en koltransport till Frihamnen i Stockholm. I en container från Colombia med 27 ton antracitkol hittade Tullverkets personal kolpulver uppblandat med kokain som i ren form skulle motsvara nästan 20 kilo av drogen.

 • Amfetamin

  Åtalas för grov narkotikasmuggling

  Två män från Katrineholm och en man från Ängelholm åtalas idag för grov narkotikasmuggling. Även en kvinna från Ängelholm åtalas för inblandning. Förutom bland annat amfetamin och cannabis beslagtog Tullverket totalt 27 kilo, motsvarande 90 000 doser, av det narkotikaklassade preparatet pregabalin i härvan.

 • Oscar Lindvall, aktionsgruppsledare

  50-tal nätverk bakom storskalig alkoholsmuggling

  Miljontals liter öl, vin och sprit har smugglats in i landet i den så kallade myrtrafiken över Öresund de tre senaste åren. I de ärenden som Tullverket utrett motsvarar den smugglade alkoholen totalt 280 000 liter starksprit. Det visar en ny sammanställning. Myrtrafiken är organiserad och alkoholen sprids i hela landet. Ofta hamnar den till slut hos ungdomar.

 • Närbild på en gaspistol som ligger på ett grått bord.

  Riktad operation mot smuggelvapen och explosiva varor

  Vapen, bangers, knivar och narkotika. Det blev resultatet när Tullverket i en riktad operation granskade postflödet i mitten av november. Insatsen var en del i en internationell operation mot smugglingen av vapen och explosiva produkter som Europol genomför varje år. • Åtalas för över 200 smugglingsresor

  En 58-årig man från Landskrona misstänks ha smugglat stora mängder vin, öl och sprit vid totalt 209 resor till Tyskland. Omräknat till starksprit motsvarar den smugglade alkoholen nästan 15 000 liter. I dag åtalas han i Malmö tingsrätt för grovt smugglingsbrott och riskerar ett flerårigt fängelsestraff. Ytterligare åtta personer åtalas för inblandning.

 • Färgglada containrar står tätt och staplade på varandra.

  Marmor dolde stora mängder cannabis

  Tullverket har avslöjat en omfattande smuggling av cannabisharts. Containrar med marmor från Marocko innehöll över 250 kilo av narkotikan.


 • En av Tullverkets tjänstebilar står placerad under kamerorna som är uppsatta ovanför vid skyltarna och bredvid är det en skylt med texten "Kamerabevakning utförs av Tullverket".

  Tullverket stärker kontroller vid gränsen med kamerabevakning i norr och söder

  Nu införs fast kamerabevakning även i Trelleborg och Haparanda. Syftet med kamerabevakningen är att förebygga, förhindra och upptäcka brott samt utöva kontrollverksamhet.


 • Kokainbeslaget med 22 paket kokain som ligger uppradade och numrerade på ett stort vitt papper.

  Jättebeslag av kokain – allt filmades av smugglarna

  I mars beslagtog Tullverket över 60 kilo kokain i Uddevalla hamn. Samtidigt greps tre män som idag åtalas för synnerligen grov narkotikasmuggling vid Uddevalla tingsrätt.


 • Kontroll av lastbil, Tullverket

  Brexit är nära – hög tid att agera nu

  Från årsskiftet införs tullhantering för handel med Storbritannien oavsett om EU och Storbritannien sluter ett handelsavtal eller inte. Det blir en stor omställning för alla de företag som ska handla med Storbritannien, speciellt för företag som inte har tidigare erfarenhet av handel med länder utanför EU. För de företag som ännu inte börjat förbereda sig är det nu hög tid att sätta igång.


 • Den organiserade tullbrottsligheten allt mer avancerad

  Kriminella nätverk kopierar legala affärsmodeller för att minska upptäcktsrisken och maximera vinsterna från smuggling. Smugglingen har blivit mer globaliserad och utförs av nätverk av kriminella aktörer och entreprenörer som köper och säljer brottstjänster på en marknad. Det visar Tullverkets rapport ”Lägesbild organiserad brottlighet 2020”.

 • Bruna paket med cannabisharts uppstaplade och uppradade på ett bord och en genomskinlig plastpåse med sväljarkapslar.

  Tullverket beslagtog 372 kilo cannabis i lastbil – idag inleds rättegången

  Bland lastpallarna i en trailer gömdes sammanlagt 3 461 paket och 192 sväljarkapslar med cannabis till ett värde av över 37 miljoner kronor på gatan. Idag startar huvudförhandlingen mot chauffören i Attunda tingsrätt. Han står åtalad för synnerligen grov narkotikasmuggling alternativt synnerligen grovt narkotikabrott. • Omfattande narkotikasmuggling trots stängda gränser under pandemin

  Stopp i resandet har inte satt stopp för narkotikasmugglingen. Tullverket har beslagtagit stora mängder narkotika under det halvår som gått sedan många länder stängde gränserna i mitten av mars. Under perioden beslagtogs till och med mer cannabis och kokain än under hela 2019, visar ny statistik från Tullverket.

 • Vit byggnad med Tullverkets skylt på. Den nya tullstationen.

  Ny tullstation i Hån stärker gränsskyddet

  Idag öppnar den nya tullstationen i Hån i Värmland, belägen mellan Töcksfors och den svensk-norska gränsen. Det är Sveriges modernaste tullstation och den kommer att bidra till effektivare kontroll och hantering av varor vid gränsen.


 • Tullverket beslagtog 1 kilo kokain till ett värde av 1,6 miljoner kronor

  Tullverket har stoppat smuggling av cirka 1 kilo kokain av hög renhetsgrad vid
  Landvetter flygplats. Nu åtalas två män misstänkta för grov narkotikasmuggling
  vid Göteborgs tingsrätt. Värdet av narkotikan uppgår i missbrukarled till cirka 1,6 miljoner kronor.


 • Läkare med munskydd och skyddshandskar

  Tullverket informerar om att vid import kunna söka tull- och momsbefrielse för vissa aktörer och varor

  EU-kommissionen har beslutat att befrielse från tull och moms ska gälla för en viss kategori av statliga organ eller katastrofhjälporganisationer. Beslutet avser en begränsad tid för vissa varor som behövs för att bekämpa Covid-19 och för att hjälpa dem som redan har drabbats.

 • Cannabisharts beslag

  Smugglade cannabis till ett värde av 39 miljoner kronor

  I dag väcks åtal vid Ystad tingsrätt för synnerligen grov narkotikasmuggling.
  Chauffören som åtalas hade över 390 kilo cannabisharts i trailern.


 • Bild på dubbelbottnad väska isärtagen.


  Tullverket beslagtog dubbelbottnade
  väskor som dolde 10 kilo opium

  Tullverket har stoppat smuggling av en stor mängd narkotika vid Arlanda flygplats. Nu åtalas två kvinnor misstänkta för synnerligen grov narkotikasmuggling vid Attunda tingsrätt.


 • Tullverket stoppar frekvent genomförd alkoholsmuggling

  I dag väcks åtal mot tre personer vid Malmö tingsrätt. De misstänkta åtalas för grov alkoholsmuggling vid 157 tillfällen respektive för smuggling av normalgraden vid 12 tillfällen. Tullkriminalens analys- och utredningsarbete i de alkoholrelaterade så kallade ”myrtrafikärendena” ger resultat.


 • I butiken fanns öl, vin och sprit till försäljning.

  Tullverket har stängt ännu en ”pop-up-butik” med alkoholförsäljning

  I dag väcks åtal mot en person som har smugglat och sålt alkoholhaltiga drycker av en betydande mängd. Bland annat har cirka 25 000 liter alkohol förts in i landet. Försäljningen har skett i en lagerlokal, inredd som en butik med försäljning av alkohol.

 • Virkesgömsle

  Tullverket gjorde stort narkotikabeslag i tillverkat virkesgömsle i trailer

  Idag åtalas två personer för synnerligen grov narkotikasmuggling. Beslaget gjordes i Trelleborg i juni 2019 och värdet* i missbrukarled är strax över 55 miljoner kronor. De misstänkta hade konstruerat särskilda utrymmen för narkotikasmuggling i transportmedlet.


 • Tullverkets narkotikabeslag ökade
  med 33 procent under 2019

  Tullverket presenterar idag sin beslagsstatistik för 2019, där man bland annat kan utläsa att närmare 7 500 beslag av narkotika gjordes under 2019. Det är fler narkotikabeslag än myndigheten någonsin har gjort . Det går även att utläsa av statistiken att smugglingen av narkotiska läkemedel har ökat markant samt att mer traditionella droger fortfarande ligger på en hög nivå. • Tullverket sätter stopp för
  ”pop-up-butik” med alkohol

  Tullverket har genomfört ett riktat tillslag mot en lagerlokal i Upplands Väsby där man fann cirka 7 000 liter alkohol. Åtal är väckt mot två lettiska medborgare. Den beslagtagna alkoholen motsvarar ett skattebortfall på 1 600 000 kr. • Tullverket etablerar sig i Gävle

  Tullverket kommer att öppna ett permanent tullkontor i Gävleområdet. Planen är att etableringen ska ske under hösten 2021. Satsningen är i linje med Tullverkets arbete att öka antalet kontroller på fler geografiska platser under fler av dygnets timmar.


 • Pengar

  Tullverket stärker tullkontroller vid
  gränsen med fast kamerabevakning

  Nu inför Tullverket kameror vid gränsövergångarna i Helsingborgs hamn, på Öresundsbron och i Värtahamnen i Stockholm. Syftet med kamerabevakningen är att förebygga, förhindra och upptäcka brott samt utöva kontrollverksamhet.

 • Pengar

  Kokslast med 25 kilo kokain

  Tullverket inledde 2020 med ett stort beslag av kokain i Uddevalla hamn. Ett fartyg från Colombia har genomsökts och förhör med besättningen har genomförts. Men i dagsläget är det ett beslag utan ägare. Gatuvärdet av beslaget uppgår till drygt 17 miljoner kronor.

 • Pengar

  Myndighetssamverkan försvårar penningtvätt

  Under sista veckan av november genomförde Kronofogden och Polismyndigheten tillsammans med Tullverket en gemensam insats på flygplatserna Arlanda och Landvetter. Fokus låg på kontanta medel i syfte att försvåra penningtvätt och finansiering av terrorism och organiserad brottslighet. 


 • Omfattande smuggling av narkotika stoppades

  En kvartett som smugglat stora mängder droger till Sverige har stoppats. Tullverkets utredning visar att de misstänkta har smugglat in droger till ett värde av 9,3 miljoner kronor. Brottsrubriceringen för den misstänkte huvudmannen är synnerligen grov narkotikasmuggling och grovt narkotikabrott. De tre andra personerna misstänks för grov narkotikasmuggling. I dag väcks åtal vid Vänersborgs tingsrätt.


 • Tullverket stoppade illegal drogfabrik

  Ett internationellt kriminellt nätverk som importerat, förpackat och sålt droger i södra Sverige har stoppats. Tullverkets utredning visar att nätverket bland annat har smugglat in och sålt den narkotikaklassade läkemedelssubstansen pregabalin till ett värde uppemot 19 miljoner kronor. Fyra personer misstänks för grov narkotikasmuggling, grovt narkotikabrott och förberedelse till synnerligen grovt narkotikabrott. Idag väcks åtal vid Malmö tingsrätt.


 • 570 burkar med narkotiska läkemedel.

  Omfattande beslag av narkotikaklassade tabletter

  En personbil stoppades och togs ut för kontroll vid färjeterminalen i Karlskrona. Tulltjänstemännen uppfattade chauffören som nervös. I bilen gömdes narkotikaklassade tabletter som beslagtogs. Idag åtalas en man i 35-års åldern vid Karlskrona tingsrätt. Brottsmisstanken är grov narkotikasmuggling.

 • Tulltjänstemän i tjänst vid Torneälven under kontrolloperation Islossning.

  Stora beslag av narkotika och vapen när fem myndigheter samverkade i gemensam kontrolloperation

  Under två veckor i oktober genomförde Tullverket tillsammans med fyra samverkande myndigheter en särskild kontrollinsats mot frekvent smuggling av narkotika, vapen och annan brottslighet i Östra Norrbotten. Tullverket har initierat kontrolloperationen som är en av de största kontrollinsatser som någonsin ägt rum vid gränsen mot Finland i Norrbotten.


 • Pressträff i Haparanda: Fem myndigheter i samverkan presenterar goda resultat i gemensam kontrolloperation

  Fredag den 25 oktober bjuder Tullverket tillsammans med fyra samverkande myndigheter in till en pressträff i Haparanda. Temat är frekvent smuggling av narkotika och annan brottslighet.


 • Omfattande vapenbeslag i internationell insats

  I en stor internationell insats mot illegala vapen och narkotika har Polismyndigheten tillsammans med Tullverket tagit 52 vapen och över 90 000 narkotikaklassade tabletter i beslag.

 • piratkopierade varor, jeans, skor, klocka och skärp.

  Tullverket stoppade smuggling av 100 kilo cannabis och 80 kilo amfetamin

  Två män misstänks för att under fjolåret enligt en brottsplan planerat, organiserat och genomfört transporter och smuggling av 100 kilo cannabisharts respektive 80 kilo amfetamin från Nederländerna till Sverige. Tullverkets beslag av narkotikan är värd cirka 33 miljoner kronor i gatuled. I dag åtalas de båda männen för synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott vid Solna tingsrätt.

 • piratkopierade varor, jeans, skor, klocka och skärp.

  EU-gemensam kontrolloperation stoppade 200 000 piratkopierade artiklar

  Tullmyndigheter inom EU stoppade cirka 200 000 piratkopierade artiklar och 120 ton piratkopierade artiklar inom fokusområdet dagligvaror (exklusive livsmedel) vid en gemensam kontrolloperation i maj, HYGIEA. Vid kontrolloperationen stoppades bland annat piratkopierad parfym, tandkräm, tvål, schampo och kosmetika. Nu redovisas resultaten från OLAF, Europeiska kommissionens byrå för bedrägeribekämpning.

 • piratkopierade varor, jeans, skor, klocka och skärp.

  Narkotikaorganisation åtalas – 132 kilo narkotika värt över 112 miljoner kronor

  I dag åtalas femton personer vid Göteborgs tingsrätt, misstänkta för synnerligen grova narkotikasmugglingar och synnerliga grova narkotikabrott. De misstänks för att ha ingått i en organiserad och storskalig verksamhet och med en gemensam brottsplan ha smugglat stora mängder narkotika från Nederländerna till Skandinavien.


 • Pressträff i Göteborg: Åtal i omfattande ärende om narkotikasmuggling

  Tisdag den 1 oktober lämnar åklagare in ett åtal om synnerligen grova narkotikasmugglingar och synnerliga grova narkotikabrott. I samband med åtalet bjuder Tullverket och Åklagarmyndigheten in till en pressträff i Göteborg. Ärendet rör många individer och omfattar en förundersökning på cirka 14 000 sidor och tillhör ett av de största som Tullverket har utrett de senaste trettio åren.

 • piratkopierade varor, jeans, skor, klocka och skärp.

  Smugglade 15 kg cannabis – åtal väcks i dag

  Idag åtalas en man och en kvinna i 20-årsåldern för grov narkotikasmuggling.
  Sammantaget består beslaget av nära 15 kg cannabis som smugglats in via
  postförsändelser.


 • piratkopierade varor, jeans, skor, klocka och skärp.

  26 miljoner piratkopierade artiklar stoppas inom EU

  Under 2018 stoppade tullmyndigheterna inom EU över 26 miljoner piratkopierade artiklar med ett sammanlagt värde av drygt 738 miljoner euro. Det visar en rapport från EU-kommissionen som nyligen presenterats. Den vanligaste produkten som stoppats inom EU är piratkopierade cigaretter och leksaker.

 • Tullverkets nya lokaler i fastigheten Dungen i Hyllie utanför Malmö.

  Är företagen förberedda för brexit?

  Svenska företag som har handel med Storbritannien bör snarast vidta åtgärder för att förbereda sig för en eventuell hård brexit. Det är budskapet i ett brev som Tullverket och statistikmyndigheten SCB skickat ut och som i dagarna når drygt 5 700 företag.


 • H.M. Konungen besöker Tullverket i Malmö

  Onsdagen den 18 september besöker H.M. Konungen Tullverket i Malmö för att på plats ta del av myndighetens arbete. Under dagen besöker H.M. Konungen bland annat Lernacken, som är kontrollplatsen vid Öresundsbron. Media är välkomna att följa delar av besöket på Lernacken.


 • Samverkan bakom spektakulärt narkotikabeslag i Skåne

  Med hjälp av en snabbgående så kallad RIB-båt transporterades det stora
  narkotikapartiet från Danmark till Ven i Öresund för vidare färd mot det svenska fastlandet. Men efter en snabb och intensiv myndighetssamverkan stoppades smugglingen i Landskrona hamn. I nästa vecka inleds rättegången vid Lunds tingsrätt.


 • Personbil lastad med alkohol. Fyra personer åtalas vid Malmö tingsrätt för 139 fall av grov smuggling.

  Åtalas för 139 fall av grov smuggling

  Fyra personer åtalas idag vid Malmö tingsrätt, misstänkta för att under en längre tid ha smugglat alkohol som sedan sålts vidare i Sverige. Smugglingen har skett frekvent – enligt förundersökningen har 139 smugglingsresor genomförts till Sverige under knappt 18 månader.


 • Tullrevision av storföretag visar på kunskapsluckor

  Stora bolag med omfattande import gör samma slags fel i sin tullhantering som företag med betydligt mer blygsam utrikeshandel. Det är en av Tullverkets slutsatser efter att myndigheten granskat de 100 företag i Sverige som har allra störst import.


 • Tillslag mot misstänkt langningscentral i Sundsvall

  Tidigt på tisdagsmorgonen slog Tullverket till i Sundsvall. Tre personer – två män och en kvinna – greps och anhölls, misstänkta för att under en längre tid ha smugglat alkohol som sålts vidare till minderåriga. Över 900 liter alkohol togs samtidigt i beslag.
  – Vi har identifierat ett 30-tal ungdomar som vi tror har köpt alkohol, men sannolikt är de betydligt fler än så. Den yngsta köparen är inte äldre än 14 år, säger kammaråklagare Marlene Forsman.


 • Oscar Lindvall, aktionsgruppledare på Tullverket.

  Sex personer åtalas för omfattande alkoholsmuggling till Sverige

  Sex personer åtalas idag i Malmö för grov smuggling respektive medhjälp till grov smuggling. Sammantaget misstänks de ha smugglat in tiotusentals liter alkohol som sedan sålts vidare till kunder i södra Sverige.
  – Man kan med fog prata om rullande, svarta systembolag. Det är en verksamhet som omsatt miljontals kronor, säger Oscar Lindvall, aktionsgruppledare på Tullverket.


 • Tullverkets nya lokaler i fastigheten Dungen i Hyllie utanför Malmö.

  Tullverket inviger sina nya Malmö-lokaler

  Fredag den 17 maj blir det officiellt – då invigs Tullverkets nya lokaler i fastigheten Dungen i Hyllie utanför Malmö. Det nybyggda kontorshuset blir arbetsplats för drygt 400 tullanställda som jobbar med allt från brottsbekämpning till importhantering.


 • Tullverket förstör 800 kg förfalskade kullager

  Tullverket kommer idag att lämna cirka 800 kg förfalskade kullager till förstöring i Göteborg. Varorna upptäcktes i samband med en importkontroll i februari i år och skulle ha använts för tillverkning av maskiner i Sverige.

 • Rapporten Myndigheter i samverkan mot den organiserade brottsligheten 2018 överlämnas till inrikesminister Mikael Damberg.

  Fler än 1000 personer åtalade i gemensam satsning

  Resultatet av den myndighetsgemensamma satsningen mot organiserad brottslighet förbättrades kraftigt under 2018. Bland annat utdömdes nästan dubbelt så många fängelseår i tingsrätt jämfört med 2017. Beloppet för beslutade skattehöjningar var 145 miljoner kronor, det högsta under de senaste fem åren.


 • Internationell samverkan slog ut nätverk som smugglat 4 ton narkotika

  Tullverket har tillsammans med andra europeiska tull- och polismyndigheter medverkat till att ett stort narkotikanätverk med bas i Polen slagits ut. Det kriminella nätverket tros ha smugglat 4 ton narkotika till ett flertal länder i Europa, inklusive 355 kg cannabisharts som Tullverket beslagtog i Karlskrona 2016.


 • Så förbereder du dig för en hård brexit

  Har vi gjort tillräckligt? Har vi tänkt på allt? Det är frågor som du bör ställa dig inför risken att Storbritannien lämnar EU utan avtal den 29 mars. Det brittiska parlamentet har visserligen beslutat att begära en förlängning av tiden, men risken för att Storbritannien lämnar EU utan att det finns ett utträdesavtal är ännu inte undanröjd.


 • Tullverket begär resurser för att rekrytera 500 medarbetare

  I dag överlämnar Charlotte Svensson, Tullverkets generaltulldirektör, myndighetens budgetunderlag till regeringen. Tullverket begär totalt 480 miljoner kronor för åren 2020–2022 för att kunna rekrytera ytterligare 500 medarbetare.


 • Så mycket beslagtog Tullverket 2018

  Tullverket beslagtog mer kokain och heroin än man gjort på väldigt många år, däremot minskade beslagen av flera andra narkotikatyper i omfattning. Det är några av de saker som framgår av Tullverkets beslagsstatistik för 2018 som presenteras idag.


 • Tullverket öppnar ny tipstelefon – 90 114

  Tips och information från allmänheten kan ha stor betydelse för Tullverkets brottsbekämpning. Därför öppnar Tullverket idag en ny tipstelefon dit du kan ringa dygnet runt om du har information om exempelvis smuggling av narkotika och skjutvapen. 90 114 är numret att lägga på minnet.


 • Företagare uppmanas att förbereda sig inför brexit

  Svenska företag som har handel med Storbritannien bör redan nu vidta vissa åtgärder för att förbereda sig för en eventuell hård brexit. Det är budskapet i ett brev som Tullverket och Statistiska centralbyrån, SCB, i dagarna skickar till drygt 5000 företag.

Sidan uppdaterades:

Vad är ändrat: Språklig justering

Vi tar tacksamt emot förbättringsförslag men kan tyvärr inte svara på några frågor här.
Har du en fråga kan du kontakta oss via ett webbformulär, e-post eller telefon.
4000