Tullverket

Frågor och svar om att jobba hos oss

Här får du svar på de vanligaste frågorna om hur det är att jobba hos oss och hur vi rekryterar.

När ska ni anställa nästa gång?


Vi har inga fasta anställningsdatum utan anställer efter verksamhetens behov.

Se våra lediga jobb.

Hur söker jag?

Du söker lediga jobb på här på vår webbplats. Om du blir anställd till Brottsbekämpning och Effektiv handel får du gå vår grundutbildning.

Jobba hos oss

Lediga jobb

Så ansöker du

Hur vet jag att min ansökan är mottagen?

När du skickar in din ansökan via vårt digitala ansökningssystem kommer du att få ett mejl med bekräftelse på att din ansökan är mottagen.

Ska intyg, betyg och övriga handlingar vara med i ansökan?

Ja, om det står i annonsen att betyg ska bifogas så kommer du att kunna ladda upp betygen i vårt digitala ansökningssystem. Vanligtvis vill vi ha avgångsbetyg från gymnasiet eller eventuella andra betyg från eftergymnasiala studier. Betygen bifogar du som en Word-fil eller pdf-fil. Din ansökan är inte komplett om betyg inte har bifogats. Om du har fler betygsdokument än vad som kan bifogas i systemet kan du komplettera dessa genom att mejla till den e-postadress som anges i det bekräftelsemejl som du får när du skickar in din ansökan.

Kan jag komplettera min ansökan efter att ansökningstiden gått ut?

Ja, skicka din komplettering till oss via e-post.

Hur långa är utbildningarna inom Brottsbekämpning och Effektiv handel?

Blir du anställd till Brottsbekämpning är grundutbildningen cirka 14 månader.

Inom Effektiv handel är grundutbildningen cirka 4–5 månader.

Jag är 37 år, är jag för gammal för att söka hos er?

Tullverket har ingen övre åldersgräns, men söker du till Brottsbekämpning behöver du klara de fysiska testerna. Som ett riktmärke kan nämnas att medelåldern bland våra aspiranter till brottsbekämpningen de senaste åren har legat runt 31 år.

Vad är lönen inom brottsbekämpningen?

Ingångslönen under utbildningstiden är 23 000 kr. Efter godkänd grundutbildning upphör aspirantanställningen och övergår i en tillsvidareanställning. Vid övergång till tillsvidareanställning får du en lön på lägst 26 000 kr. Ett år efter grundutbildningen är lönen lägst 30 000kr.

Är det många som söker?

Ja, det är många som söker till Tullverket. Till Brottsbekämpning är det i snitt 800 sökande per ort när vi anställer till Stockholm, Göteborg och Malmö. Det varierar hur många vi anställer per ort. Ibland är det 3 personer och ibland 20, allt beroende på verksamhetens behov.

Hur stora är chanserna till fortsatt anställning efter aspirantanställningen?

Eftersom Tullverket betalar för att utbilda de aspiranter vi anställer, så är vårt mål att alla ska få fortsatt anställning. Kravet för att bli tillsvidareanställd efter utbildningarna är att aspiranten är godkänd på samtliga delar av den teoretiska utbildningen och bedömd som lämplig under praktiken.

Hur många män respektive kvinnor jobbar inom Tullverket?

Tullverket är en jämställd verksamhet med 50% män och 50% kvinnor. Inom brottsbekämpningen är cirka 40 % kvinnor.

Vad är det för arbetstider?

För anställda med kontorsarbetstid är en normal arbetsvecka är 39 timmar och 45 minuter förlagd måndag till fredag mellan 08.00–16.31. Det finns möjlighet att tillämpa flextid.

I vissa delar av verksamheten  går de anställda på schema och har oregelbundna arbetstidstider, exempelvis inom brottsbekämpningens gränsskydd. Då kan arbetstiden variera över dygnets 24 timmar och styrs av verksamhetens behov. En normal arbetsvecka varierar mellan
34–40 timmar beroende på när på dygnet arbetstiden är förlagd.

Hur gör jag om jag har utländska betyg?

Om du har utländska betyg så måste du få de bedömda så vi ser vad de motsvarar i svenska betyg. Du kan ansöka om att få dem bedömda hos UHR, Universitets- och högskolerådet. De bedömer både gymnasieutbildning, eftergymnasial utbildning och akademiska studier.

Hur blir man hundförare?

För att bli hundförare så behöver du söka som tullaspirant till Brottsbekämpning. Efter att ha gått grundutbildningen och sedan jobbat ett tag inom brottsbekämpningens gränsskydd som tullinspektör, kan du söka dig vidare internt till att bli hundförare.

Niklas, hundförare inom Brottsbekämpning

När får jag besked om jag gått vidare i rekryteringsprocessen?

Vi försöker att meddela de som inte går vidare så snart som möjligt under rekryteringsprocessen, men rekryteringsprocessen kan ibland ta lång tid och då kan det hända att du får vänta på besked. Hör gärna av dig om du undrar hur det går, till rekryterande chef vars kontaktuppgifterna står i annonsen, eller mejla till PA-support@tullverket.se.

Vilka medicinska krav ställer ni för tjänster inom Brottsbekämpning? Jag har epilepsi och är nyfiken på om det skulle påverka.

Förutom godkänt färgseende ställer vi inga medicinska krav. När du söker en tjänst hos oss gör vi en individuell bedömning hur du skulle klara av de aktuella arbetsuppgifterna utifrån eventuella medicinska diagnoser.

Har du ytterligare frågor om att jobba hos oss?

Mejla pa-support@tullverket.se.

Sidan uppdaterades: 2020-07-21

Vad är ändrat:


4000