Tullverket

Frågor och svar om att handla på resan

Vi svarar på de vanligaste frågorna kring vad som gäller när du tar med dig varor till Sverige från ett annat land. Olika regler gäller beroende på vilken vara du köper och från vilket land du reser från.

Jag ska åka till ett land utanför EU på semester och tänker handla med mig varor hem. Behöver jag betala tull och moms för mina varor?

Om resan till Sverige sker med flyg eller färja i kommersiell trafik får du tull- och skattefritt ta med dig varor för 5 000 kronor. Om resan sker på annat sätt kan du ta med dig varor för 3 500 kronor utan att betala några avgifter. Varorna måste transporteras personligen!

Förutom ovanstående varor får du tull- och skattefritt ta med:

  1. 1 liter spritdryck eller 2 liter starkvin (inklusive mousserande vin)
  2. 4 liter vin
  3. 16 liter starköl
  4. 200 cigaretter eller 100 cigariller eller 50 cigarrer eller 250 gram röktobak eller en proportionell blandning av dessa tobaksvaror.

Om du är bosatt i Sverige och reser med färja från Åland eller Norge, måste du ha varit utomlands i minst 20 timmar för att få ta med dig alkohol och tobak tull- och skattefritt, om inte varorna har beskattas där.

Jag ska åka till Japan och köpa en videokamera där, är det fritt att ta med den hem till Sverige?

Du får ta med dig varor för maximalt värde på 5 000 kronor om du reser med ett kommersiellt fartyg eller flyg. Åker du på annat sätt så är det för maximalt 3 500 kronor som du inte får överstiga utan att betala tull och skatt. I det här beloppet ingår samtliga varor (utom alkohol och tobak) som du köpt under resan.

Jag ska åka till Australien och ta dykcertifikat. Dykarutrustningen ska jag köpa där och använda vid min utbildning. Måste jag betala några avgifter för den då jag kommer hem igen trots att utrustningen är använd?

Nu ska du åka till ett land utanför EU, vilket innebär att allt som du handlar (förutom alkohol och tobak) får tas in i Sverige utan avgifter om värdet inte överstiger 5 000 kronor och om du reser med ett kommersiellt fartyg eller flyg. Åker du på annat sätt så är det för maximalt 3 500 kronor som du inte får överstiga utan att betala tull och skatt. Det innebär att om din dykarutrustning kostar mer, måste du betala avgifter som baseras på inköpsvärdet på din utrustning.

Om jag är osäker på vilken fil jag ska välja, vad gör jag då?

Om du är osäker på vad du får eller inte får ta med dig ska du alltid välja den röda filen ("varor att deklarera").

Om du väljer den gröna eller blå filen och har med dig en vara som du inte fritt får ta med dig kan du bli misstänkt för smuggling. Då kan varan beslagtas och du riskerar böter eller fängelse.

Om du valt den röda filen riskerar du inte att bli misstänkt för smuggling, utan får istället möjlighet att betala avgifter, återutföra varan eller överlåta den till Tullverket.

Läs mer om att välja röd, blå och grön fil

Vad ska jag göra om det inte finns någon tullpersonal på plats när jag kommer till Sverige med varor eller djur som jag vill anmäla?

På tullplatser som kan vara obemannade ska det finnas information om vart du ska vända sig för att få kontakt med Tullverket. Om informationen skulle saknas av någon anledning kan du ringa till Tullverkets ledningscentral på telefonnumret 08-405 05 70 för att få hjälp. Ledningscentralen är öppet dygnet runt på årets alla dagar.

Får jag ta med mig ett par ljusstakar av elfenben som jag köpt på marknad i Afrika?

Nej, det är en produkt av utrotningshotade djur (Cites) och det är förbjudet att ta med dig sådana varor till Sverige utan tillstånd.

Läs mer om utrotningshotade djur

Sidan uppdaterades:

Vad är ändrat: Språklig justering

Vi tar tacksamt emot förbättringsförslag men kan tyvärr inte svara på några frågor här.

Har du en fråga kan du i stället kontakta oss.


4000
Spamskydd med captcha * (obligatorisk)