Tullverket

Resa med skjutvapen för jakt eller tävling

Du som reser över Sveriges gräns för att jaga eller tävla med skjutvapen måste alltid anmäla att du för med dig vapen, ljuddämpare eller ammunition.

Beroende på om du reser mellan Sverige och ett annat EU-land eller mellan Sverige och ett land utanför EU gör du denna anmälan på olika sätt.

Resa mellan Sverige och ett annat EU-land, samt Norge

Anmäl på webben

När du reser mellan Sverige och ett annat EU-land och för med dig ett skjutvapen, ljuddämpare eller ammunition kan du anmäla direkt på webben att du reser med vapen. Som bekräftelse på din anmälan får du ett e-postmeddelande med ett anmälningsnummer.

Du som har gjort en webbanmälan kan välja den gröna eller blå filen i tullfiltret när du passerar den svenska gränsen. Det enda du behöver tänka på är att du ska kunna visa upp ditt anmälningsnummer om en tulltjänsteman ber om det.

Anmäl att du ska resa med skjutvapen och ammunition


Kom ihåg att avanmäla ditt vapen

När du har gjort din resa behöver du avanmäla ditt skjutvapen. Det gör du genom att klicka på länken i det e-postmeddelande som du fick när du anmälde vapnet.

Anmäl vid gränsen

Du kan även göra en anmälan direkt vid gränsen. Det gör du genom att söka upp en tulltjänsteman som du visar ditt vapen och ditt innehavstillstånd (vapenlicens) för.

Samma regler för resa till och från Norge

Även när du reser mellan Sverige och Norge (som inte är ett EU-land) kan du anmäla ditt vapen på webben eller göra en anmälan direkt vid gränsen.

Du som är bosatt i Norge och som reser till eller igenom Sverige kan anmäla ditt vapen på webben. Om du inte gör det behöver du fylla i enhetsdokumentet eller blankett 730.2 Deklaration för skjutvapen och ammunition för jakt, tävling, genomresa.

Ladda ner blanketten 730.2 Deklaration för skjutvapen och ammunition för jakt, tävling, genomresa. Pdf, 233.6 kB.

Bosatt i ett annat EU-land

Du som är bosatt i ett annat EU-land än Sverige och som reser mellan Sverige och ett annat EU-land med ett skjutvapen, ljuddämpare eller ammunition kan anmäla ditt vapen direkt på webben eller vid gränsen.

När du anmäler vid gränsen lämnar du exemplar 1 av blankett 730.2 Deklaration för skjutvapen och ammunition för jakt, tävling, genomresa till en tulltjänsteman. Du visar även upp ditt vapen, ljuddämpare, ammunition, införseltillstånd och vapenpass. När du senare lämnar landet söker du återigen upp en tulltjänsteman och visar upp exemplar 2 av samma blankett.

Ladda ner blanketten 730.2 Deklaration för skjutvapen och ammunition för jakt, tävling, genomresa. Pdf, 233.6 kB.

Bosatt i Danmark, Finland eller Norge

Om du är bosatt i Danmark, Finland eller Norge och reser med skjutvapen till Sverige ska du ha med dig något av följande:

  • innehavstillstånd som är utfärdat i landet du är bosatt i
  • europeiskt skjutvapenpass.

Du behöver alltså inte ha med dig både innehavstillstånd och skjutvapenpass.

Om du är bosatt i Danmark och reser till Sverige med hagelgevär och inte har innehavstillstånd, måste du i stället ha ett skjutvapenpass utfärdat för hagelgeväret.

Resa mellan Sverige och ett land utanför EU, förutom Norge

När du reser mellan Sverige och ett land utanför EU och för med dig ett skjutvapen, ljuddämpare eller ammunition behöver du deklarera att du för vapnet, ljuddämparen och ammunitionen över Sveriges gräns. Det gör du genom att fylla i blanketten Enhetsdokument. Du fyller i blanketten en gång för utresa och en gång för inresa. Reser du ut från Sverige och sen tillbaka igen ska du alltså fylla i enhetsdokumentet två gånger.

Ladda ner 718.3 Enhetsdokumentet Pdf, 225.8 kB.

Se hur du fyller i enhetsdokumentet när du ska resa ut från EU med ett skjutvapen.

Se hur du fyller i enhetsdokumentet när du ska resa in i EU med ett skjutvapen.

Mellanlandning inom EU

Om du mellanlandar i ett EU-land och inte hämtar ut ditt bagage ska du deklarera vapnet, ljuddämparen och ammunitionen – alltså lämna enhetsdokumentet till Tullverket i Sverige.

Även om du mellanlandar i ett EU-land och hämtar ut ditt bagage ska du deklarera vapnet, ljuddämparen och ammunitionen – alltså lämna enhetsdokumentet till Tullverket i Sverige. Däremot är det viktigt att du även kontaktar behörig myndighet i det land där du mellanlandar för att ta reda på vilka regler som gäller när du ska lämna det landet.


När du reser med ett skjutvapen behöver du alltid ha ditt svenska innehavstillstånd (vapenlicens) eller ditt vapenpass med dig.

Regler för ljuddämpare

Ljuddämpare jämställs inte med skjutvapen, utan regleras på i princip samma sätt som ammunition. Den som har tillstånd för skjutvapen får utan särskilt tillstånd inneha ljuddämpare som passar till vapnet.

Läs mer på polisens webbplats.

Införseltillstånd

Du som inte har ett svenskt innehavstillstånd behöver ha ett införseltillstånd för att resa in i Sverige med skjutvapen, ljuddämpare och ammunition. Detta gäller dock inte personer som är bosatta i Danmark, Finland eller Norge där vistelsen i Sverige varar mindre än 3 månader. Syftet med vapeninförseln ska vara för jakt eller tävling.

Läs mer om tillstånd för vapen hos Polismyndigheten.

För att ta reda på vilka regler som gäller för skjutvapen i det andra landet du reser till eller från behöver du kontakta det aktuella landets ambassad eller ansvariga myndighet.

Genomresa med skjutvapen

Om du ska ta med skjutvapen, ljuddämpare eller ammunition genom Sverige på din resa till ett annat land ska du ansöka om transiteringstillstånd hos polisen. Syftet ska vara för jakt eller tävling. Särskilda regler finns för medborgare i Danmark, Norge och Finland.

Transitering med vapen genom Sverige – Polismyndigheten.

Precis som vid övriga resor med skjutvapen, ljuddämpare och ammunition över Sveriges gräns ska du anmäla det till Tullverket.

Sidan uppdaterades:

Vad är ändrat: Information är tillagd om genomresa med skjutvapen.

Vi tar tacksamt emot förbättringsförslag men kan tyvärr inte svara på några frågor här.

Har du en fråga kan du i stället kontakta oss.


4000
Spamskydd med captcha * (obligatorisk)