Tullverket

Anmäl dina varor till Tullverket

Om du har med dig varor utöver de som du fritt får ta med dig eller om du har varor med särskilda regler ska du anmäla dem till Tullverket när du passerar Sveriges gräns. Vissa varor kan du anmäla på webben.

Välj röd fil om du ska anmäla varor

Vid gränsen väljer du röd fil med texten "Varor att deklarera”. Där ska du visa upp varorna för en tulltjänsteman.

Om det inte finns ett tullfilter kan du alltid göra din anmälan muntligt till en tulltjänsteman. Om du är osäker på om du har med dig varor som ska anmälas till Tullverket ska du alltid välja röd fil.

Läs mer om varor med särskilda regler.

Ingen tulltjänsteman på plats?

Om det inte finns en tulltjänsteman på plats gör du en anmälan på något av följande sätt:

  1. Använd den telefon som sitter i röd fil i tullfiltret.
  2. Ring det telefonnummer som finns angivet på en affisch i röd fil i tullfiltret.
  3. Ta dig till närmaste tullklareringsexpedition.
  4. Om du inte har möjligheten att välja röd fil, till exempel om du reser med direkttåg mellan Danmark och Sverige, kontaktar du en uniformerad tulltjänsteman på tåget. Om du inte träffar på en uniformerad tulltjänsteman på tåget, ska du ringa Tullverkets ledningscentral på telefonnummer +46 (0)8 405 05 70.

Se var våra tullklareringsexpeditioner finns.

Anmäl på webben

Om du reser med hund eller katt, eller reser med vapen, ljuddämpare, ammunition eller kontanta medel kan du i vissa fall göra din anmälan till Tullverket på webben innan du reser. Det innebär att du sedan kan välja grön fil vid gränsen. Vid en eventuell kontroll ska du kunna visa upp det nummer du har fått när du gjorde anmälan på webben.

E-tjänster för privatpersoner

Välj grön eller blå fil om du inte har varor att anmäla

När du passerar gränsen utan varor att anmäla väljer du grön fil med texten "Inget att deklarera". I blå fil har skylten ett EU-märke och texten "Resande direkt från ett EU-land utan varor att deklarera”.

Du kan bli kontrollerad

Tullverket kan kontrollera att du uppfyllt anmälningsplikten genom att be dig stanna, ställa några frågor och sedan kontrollera ditt bagage eller ditt fordon. Om det behövs har tulltjänstemannen befogenhet att göra en kontroll på och av kroppen.

Varför har du blivit kontrollerad?

Väljer du grön eller blå fil, men ändå har med dig varor utöver de du fritt får ta med dig, gör du dig skyldig till smuggling.

Sidan uppdaterades:

Vad är ändrat: Språklig justering

Vi tar tacksamt emot förbättringsförslag men kan tyvärr inte svara på några frågor här.

Har du en fråga kan du i stället kontakta oss.


4000
Spamskydd med captcha * (obligatorisk)