Tullverket

Handla livsmedel på din resa

När du tar med dig livsmedel till Sverige för privat bruk gäller olika regler beroende på om du tar med dig livsmedlen från ett land inom EU eller från ett land utanför EU. Vissa livsmedel kräver ett sundhetscertifikat från landet där varorna kommer från. Sundhetscertifikatet ska kontrolleras och godkännas av Jordbruksverket innan varorna förs in i Sverige.

Vissa livsmedel är förbjudna att ta in till Sverige

Livsmedel och foder med animaliskt innehåll kan sprida smittor

Reglerna för livsmedel och foder som har animaliskt innehåll, så som kött eller mjölk, är stränga eftersom dessa varor kan sprida smittor. Dessa varor är förbjudna att ta in till EU – men det finns några undantag. Läs mer på Jordbruksverkets webbplats om vilka livsmedel som är förbjudna och vilka som är tillåtna.

Ta med eller beställa mat och drycker till Sverige som privatperson – Jordbruksverket

Vissa växter och växtprodukter kräver sundhetscertifikat

Det finns vissa växter och växtprodukter, exempelvis färska frukter, grönsaker och snittblommor, som du inte får ta med dig hem till Sverige om de kommer från länder utanför EU. Det beror på att risken för att de sprider skadegörare är mycket stor. För dessa varor krävs det att du har ett sundhetscertifikat (Phytosanitarity certificate). Läs mer på Jordbruksverkets webbplats om vilka regler som gäller för växter och växtprodukter från ett annat land.

Sundhetscertifikat och andra åtgärder mot växtskadegörare – Jordbruksverket

Ta med eller beställa växter och växtprodukter till Sverige som privatperson – Jordbruksverket

EU poster text: Håll djursjukdomar borta från EU!

Klicka på bilden för att se den i större format.

EU poster text: Håll växtskadegörare och växtsjukdomar borta från EU

Klicka på bilden för att se den i större format.

Ingår landet i EU?

Om du är osäker på om landet som du ska handla med ingår i EU eller inte kan du se en lista över alla EU-länder eller söka på ett specifikt land på EU:s webbplats.

Landsfakta (EU:s webbplats)

Livsmedel från ett land inom EU

Du som köper livsmedel i ett annat EU-land behöver inte betala tull, svensk moms och eventuellt andra skatter. Det finns heller inga restriktioner för vilka livsmedel du får ta med dig från dessa länder, så länge de inte innehåller narkotika eller utgör läkemedel (enligt svensk läkemedelslagstiftning).

Livsmedel från ett land utanför EU

Du som reser med kommersiellt flyg eller färja får ta med dig varor till ett värde av 4 700 kronor utan att behöva betala tull, moms och eventuellt andra skatter. Reser du på annat sätt får du ta med dig varor till ett värde av 3 300 kronor utan att behöva betala tull, moms och eventuellt andra skatter. I de här beloppen ingår alla varor, förutom alkohol och tobak, som du köper under din resa. Tänk på att du måste transportera livsmedlen personligen.

Om värdet på dina varor överstiger de belopp som du får transportera tull-, moms- och skattefritt behöver du anmäla det till Tullverket. Du gör en anmälan vid gränsen till Sverige där du också betalar eventuell tull, moms och andra skatter.

Anmäl dina varor till Tullverket

Sidan uppdaterades:

Vad är ändrat: Innehållet är kvalitetssäkrat

Vi tar tacksamt emot förbättringsförslag men kan tyvärr inte svara på några frågor här.
Har du en fråga kan du i stället kontakta oss.

4000