Exportera varor
Olika regler gäller när du handlar med länder inom och utanför EU, när det gäller tillstånd, tull och avgifter. Här kan du ta reda på det du behöver veta.

Tips för dig som deklarerar i det nya exportsystemet
Följ vår checklista för att säkerställa att du deklarerar rätt.
Börja exportera
Det är mycket att tänka på om du vill börja exportera varor till länder utanför EU. Här får du reda på hur processen ser ut, hur du får tillgång till våra webbtjänster, vad du behöver tänka på och hur du ansöker om olika tillstånd som krävs för att börja exportera.
Deklarera varor vid export
När du ska exportera en vara behöver du alltid först deklarera den till Tullverket. Det gör du med en exportdeklaration som du lämnar själv eller med hjälp av ett ombud.
Exportera för bearbetning eller reparation
Du kan tillfälligt exportera en vara, låta bearbeta eller reparera den i ett annat land och sedan återimportera varan. Det kallas passiv förädling.
Varor med exportrestriktioner
För vissa varor finns det särskilda regler och bestämmelser som du behöver ta hänsyn till då du ska exportera, så kallade exportrestriktioner.
Frihandel vid export
Du som exporterar en vara kan många gånger få tullfrihet eller tullnedsättning på din vara tack vare de frihandelsavtal, ensidiga förmånsarrangemang och tullunionsavtal som EU har slutit med många länder.
Exportera varor till ett annat EU-land
Det är i princip fri rörlighet för varor mellan länderna i EU. Du behöver alltså inte lämna någon exportdeklaration när du säljer en vara till ett land inom EU.
Proviantering av varor till fartyg eller luftfartyg
Proviantering är varor som ska tas ombord och användas på ett fartyg eller luftfartyg och som ska förbrukas av besättning eller passagerare.
Goda tullrutiner
Att ha goda tullrutiner på ett företag är mycket viktigt. Här berättar vi om hur du kan planera, kontrollera och följa upp din verksamhet.
Goda tullrutiner – så planerar, kontrollerar och följer du upp din verksamhet