Ta med på resan
Vilken mat kan du ta med dig till Sverige, hur anmäler du din hund och vad gäller när du handlar alkohol i ett annat land? Det är olika regler som gäller beroende på vad du tar med dig och från vilket land du reser från.

Andra länders regler
Kontakta det aktuella landets ambassad eller ansvarig myndighet. På den här sidan får du svar på vilka regler som gäller i Sverige.
Säkerhetskontrollen på flygplatsen
Om du ska ut och resa med flyg är det Transportstyrelsen som ansvarar för säkerhetskontrollen på flygplatsen. Kontakta dem vid frågor om vad som är tillåtet att ta med, till exempel om vätskor i handbagaget.
Läkemedel
Ansvarig myndighet: Läkemedelsverket
När du reser med läkemedel till Sverige måste du kunna visa att de är dina. Om läkemedlet är receptbelagt kan du till exempel visa upp recept, apoteksetikett med ditt namn eller ett läkarintyg.
Länder har olika regler för vilka läkemedel du får ta med dig till landet och hur mycket. Om du har frågor inför din resa kan du kontakta landets ambassad i Sverige. Det gäller särskilt om du ska vara borta länge eller tar med dig narkotikaklassade läkemedel.
Djur
Ansvarig myndighet: Jordbruksverket
Du som reser med en hund eller katt till Sverige från ett annat land ska anmäla det till Tullverket. Det gäller även vid en tillfällig semesterresa utomlands. Du behöver även följa Jordbruksverkets regler för införsel av djur.
Reser du till Sverige från
- ett annat EU-land anmäler du djuret på webben eller vid gränsen
- ett land utanför EU anmäler du djuret vid gränsen.
Om du ska resa med ett djur från Sverige till ett annat land bör du kolla upp vilka regler som gäller för att föra in djur i det landet. Kontakta det aktuella landets ambassad eller ansvarig myndighet i det land du ska besöka.
Mat och dryck
Ansvarig myndighet: Jordbruksverket
Mat
Om du reser från ett annat EU-land till Sverige är det i princip fritt att ta med dig mat för privat bruk.
Tar du med kött- eller mejeriprodukter, färsk frukt och grönsaker till Sverige från ett land utanför EU gäller stränga regler. Det finns även beloppsgränser som du ska följa.
Alkohol
Om du reser till Sverige från ett annat EU-land eller från ett land utanför EU skiljer sig reglerna åt, men det finns tre saker som alltid gäller:
- Du har fyllt 20 år.
- Du transporterar eller bär alkoholen själv.
- Alkoholen är för ditt eller din familjs personliga bruk.
Du kan ta in olika mängder alkohol beroende på om du handlar i ett EU-land eller ett land utanför EU.
Om du vill ta med dig alkohol utöver den avgiftsfria mängden när du kommer resande från ett land utanför EU, ska du betala tull och skatt. Du ska också anmäla det till Tullverket genom att välja röd fil när du passerar gränsen.
Kontanter
Ansvarig myndighet: Tullverket
Om du reser med kontanter för 10 000 euro eller mer över EU:s gräns måste du anmäla det till Tullverket. Du kan göra din anmälan på webben eller på en blankett.
Tobak, e-cigaretter och andra nikotinhaltiga produkter
Ansvarig myndighet: Skatteverket
Du får ta med dig tobak och andra nikotinhaltiga produkter till Sverige för personligt bruk inom vissa gränser utan att betala några avgifter. Hur stor mängd du kan ta med dig avgiftsfritt beror på vilken typ av produkt du tar med dig och om du reser till Sverige från ett EU-land eller ett land utanför EU.
Tänk på att vissa länder kan ha egna regler för tobak och andra nikotinhaltiga produkter. Om du är osäker ta kontakt med landets ambassad eller uppsök tullen vid din ankomst.
Vapen och farliga föremål
Ansvarig myndighet: Tullverket, Polismyndigheten, Inspektionen för strategiska produkter, Strålsäkerhetsmyndigheten
Du behöver alltid anmäla till Tullverket när du för skjutvapen, ljuddämpare och ammunition över den svenska gränsen. Du kan också behöva anmäla att du för med dig farliga föremål och laserpekare.
Med farliga föremål menas springknivar, springstiletter, butterflyknivar, knogjärn, kaststjärnor, batonger, karatepinnar, blydaggar, riv- eller nithandskar, spikklubbor och liknande.
För att föra in vapen och farliga föremål till Sverige krävs särskilt tillstånd eller vapenlicens.
Du kanske också är intresserad av

