Tullverket

Framtida tullhantering

Vägen fram till ett helt digitalt informationsutbyte

En ny tullagstiftning, tullkodexen, började att tillämpas den 1 maj 2016. Målet med lagstiftningen är att samordna tullhanteringen inom EU som i förlängningen ska bli både enklare, billigare och snabbare.

Utgångspunkten i förändringsarbetet är att all tullhantering ska ske digitalt och att tulladministrationen ska bli enklare för både företag och tullmyndigheter i EU samtidigt som tulladministrationerna ska kunna utföra sitt uppdrag med kontroller och riskanalys effektiviseras. Förändringsarbetet består av tre delar: ny lagstiftning, nya it-system och standardiserade arbetsprocesser.

Aktuellt


  • Centraliserad klarering import

    Centraliserad klarering import (CCI) innebär att ett företag som har tillstånd till detta kan skicka sina importdeklarationer till en enda medlemsstat, oavsett var i EU varorna finns fysiskt när de anmäls för import.


  • Företagstestmiljön för EIDR vid import är öppen

    Nu är företagstestmiljön för EIDR vid import på plats.


  • Ny e-tjänst för att ansöka om godkänd plats vid export

    I vår nya e-tjänst Registrera godkänd plats kan du ansöka om nya platskoder för godkänd plats för export. Koder du får i e-tjänsten kan du börja använda i det nya exportsystemet som införs den 1 oktober. Där kommer du också att kunna använda tidigare tilldelade koder. Däremot kommer du inte längre att kunna ha en platskod för flera platser.

Sidan uppdaterades:

Vad är ändrat: Teknisk ändring

Vi tar tacksamt emot förbättringsförslag men kan tyvärr inte svara på några frågor här.

Har du en fråga kan du i stället kontakta oss.


4000
Spamskydd med captcha * (obligatorisk)