Tullverket

Information till dig som kommer till Sverige från Ukraina

Här finns information till dig som kommer som flykting till Sverige från Ukraina och vill föra in fordon, djur och personliga ägodelar till Sverige.

Bilar och andra fordon från Ukraina

Det går bra att ta med ett ukrainsk- eller ryskregistrerat fordon till Sverige. Du måste dock ha en gränsförsäkring, en slags trafikförsäkring, för att få köra ditt fordon i Sverige.

När du kommer till den svenska gränsen kan du kontakta oss för att skaffa försäkringen. Välj röd fil i tullfiltret vid gränsövergången till Sverige och kontakta tullpersonal.

När 6 månader har passerat måste bilen införtullas om du inte uppfyller kraven för flyttsakstullfrihet.

På Trafikförsäkringsföreningens webbplats finns mer information om försäkringen.

Hundar, katter och andra sällskapsdjur från Ukraina

Om du reser med sällskapsdjur ska anmäla det vid gränsen. Du gör din anmälan genom att välja röd fil eller gång i tullfiltret och kontakta tullpersonal.

Det är Jordbruksverket som är ansvarig för vilka regler som gäller vid införsel av djur till Sverige. På deras webbplats kan du läsa mer om vad som gäller för dig som reser från Ukraina.

Mer information från Tullverket om att föra in djur till Sverige.

På Jordbruksverkets webbplats finns mer information om att föra in hund, katt eller sällskapsdjur från Ukraina.

Personliga ägodelar

Under vissa förutsättningar kan du ta in personliga ägodelar från Ukraina till Sverige utan att betala några avgifter, så kallad flyttsakstullfrihet.

Här finns allmän information från Tullverket om att flytta till Sverige från ett land utanför EU.

Kontakta oss

Kontanta medel

Om du har med dig motsvarande 10 000 euro eller mer i kontanta medel när du reser över EU:s gräns ska du anmäla det till Tullverket.

För att förhindra penningtvätt och organiserad brottslighet samt bekämpa terrorism har du en anmälningsplikt när du reser in eller ut från EU med kontanta medel som är värda 10 000 euro eller mer.

Med kontanta medel menar vi, förutom sedlar och mynt, även resecheckar, checkar, skuldebrev, investeringsguld och postanvisningar utan någon namngiven mottagare.

Du gör din anmälan till ansvarig myndighet i det första EU-land du reser in i. I Sverige är den ansvariga myndigheten Tullverket. Du kan göra anmälan på webben eller på en blankett.

Resa med kontanta medel

Sidan uppdaterades:

Vad är ändrat: Erbjudandet om kostnadsfri gränsförsäkring under 30 dagar upphörde att gälla den 31 december, 2022

Vi tar tacksamt emot förbättringsförslag men kan tyvärr inte svara på några frågor här.

Har du en fråga kan du i stället kontakta oss.


4000
Spamskydd med captcha * (obligatorisk)