Tullverket

Dea, tullinspektör

Som tullinspektör förenklar Dea det legala flödet och ser till så att varuflödet flyter på och att restriktionsvaror inte förs in i landet.

Sona arbetar som klareringshandläggare.

Vad innebär ditt arbete?

– Jag jobbar i en kontrollgrupp på Arlanda, nära flygplatsen. Arlanda är en viktig knutpunkt med sin omfattande flygfraktverksamhet, resande gods och även vägtransport. Mitt jobb är att granska tulldeklarationer som företag, ombud och privatpersoner lämnar in till oss och säkerställer att reglerna för införsel och utförsel efterlevs. En del av mitt arbete är att möta allmänheten i klareringsexpeditionen på Arlanda.

Utöver dokumentkontroller gör jag även fysiska kontroller i postflödet. Det kan också förekomma att jag hjälper mina kollegor med kontroller på flygplatsen och ibland jobbar jag på fartygsklareringen.

Varför sökte du till Tullverket?

– Jag var ute efter nya utmaningar i arbetslivet och ville ha varierande arbetsuppgifter.

Vad är det bästa med ditt arbete?

– Det är variationen i arbetsuppgifterna. Det krävs både flexibilitet och snabb anpassningsförmåga till nya förändringar. Jag har även fantastiska kollegor på Arlanda som jag trivs att jobba med.

Vad har du för bakgrund?

– Relevant bakgrund för den här tjänsten är min högskoleutbildning i ekonomi samt flera års erfarenhet på en ekonomiavdelning inom privata sektorn. Jag har haft en del andra jobb också som kanske inte rör tullfrågor men har format mig som person.

Är det något som har förvånat dig med att jobba på Tullverket?

– Det som har förvånat mig är hur bred den här verksamheten är och att det alltid finns något nytt att lära. Utifrån det jag har sett så finns det ett väldigt fint samarbete inom avdelningen men även med andra avdelningar. Kollegorna är prestigelösa och delar mer än gärna med sig av sin kompetens.

Sidan uppdaterades:

Vad är ändrat: Innehållet är kvalitetssäkrat

Vi tar tacksamt emot förbättringsförslag men kan tyvärr inte svara på några frågor här.

Har du en fråga kan du i stället kontakta oss.


4000
Spamskydd med captcha * (obligatorisk)