Tullverket

Varubeskrivning vid transitering

Det är viktigt att du har en bra varubeskrivning när du transiterar en vara. En dålig varubeskrivning kan, särskilt om transporten är oförseglad, leda till att sändningen stoppas vilket både är kostsamt och tidskrävande.

Om din vara stoppas vid gränsen för att varubeskrivningen inte är tillräcklig kan det hända att du blir tvungen att göra en direktförtullning vid gränsen istället för att köra transiteringen hela vägen fram till slutdestinationen. Det här är kostsamt för dig och ditt företag och innebär också ett stopp i ditt varuflöde.

För att undvika att hamna i den här situationen kan du tänka på följande:

  • En varubeskrivning ska tala om vad som faktiskt transiteras. Ange därför den normala handelsbeteckningen. Om du till exempel transiterar spindelleder till bilar – skriv inte ”bildelar” utan skriv ”spindelleder till bilar”.
  • Om din transitering innehåller flera olika varuposter ska du göra en detaljerad varubeskrivning för varje varupost.
  • Ofta ligger en export till grund för transiteringen. Om exporten innehåller till exempel 100 varuposter ska motsvarande 100 varuposter också finnas med i transiteringsdeklarationen. Det räcker alltså inte med att hänvisa till exportdeklarationen och bara ange en enda varupost med en generell varubeskrivning som ”delar”, ”möbler” eller ”kläder” på transiteringsdeklarationen.
  • HS-nummer är inget krav under övergångsperioden, men kan minska risken för onödiga stopp under transporten.
  • Förutom en detaljerad varubeskrivning ska deklarationen innehålla uppgifter om märkning i form av exempelvis artikelnummer, serienummer, ordernummer, kollinummer osv. för varje varupost.

Sidan uppdaterades:

Vad är ändrat: Innehållet är kvalitetssäkrat

Vi tar tacksamt emot förbättringsförslag men kan tyvärr inte svara på några frågor här.

Har du en fråga kan du i stället kontakta oss.


4000
Spamskydd med captcha * (obligatorisk)