Framtida tullhantering
Nytt exportsystem
Ett nytt system för hantering av exportproceduren tas fram för att anpassa exporthanteringen till den nya EU-lagstiftningen.
Det nya exportsystemet
- innebär en digital hantering av export och utförsel
- ersätter TDS export och Exportkontrollsystemet
- omfattar även centraliserad klarering för export
- kommer att erbjudas S2S (system till system) och M2S (människa till system).
Produktionssättning den 1 oktober
Det nya exportsystemet produktionssätts den 1 oktober 2024 med en införandeperiod fram till den 2 december 2024.
De delar som införs då är:
- standardtulldeklaration
- förenklad deklaration och kompletterande deklaration
- centraliserad klarering (CCE).
I ett senare skede produktionssätts registrering i deklarantens bokföring (EIDR), summarisk utförseldeklaration (SUD) och anmälan om återexport.
En ny process i tre steg
Den nya exportprocessen består av uppgiftslämnande i tre steg: exportdeklaration, anmälan av varor till utförselkontoret och anmälan om varors utförsel.
- Steg 1 – exportdeklaration
Deklaranten upprättar en standardtulldeklaration och skickar tulldeklarationen digitalt till Tullverket i meddelande IE515 för att få varorna frigjorda till tullförfarandet export. - Steg 2 – anmälan av varor till utförselkontoret
När varorna ankommer till platsen för utförsel lämnar fraktföraren en anmälan av varor till utförseltullkontoret i meddelande IE507. I anmälan refereras det till tulldeklarationens MRN-nummer. - Steg 3 – anmälan om varors utförsel
När varorna har lämnat EU:s tullområde ska fraktföraren anmäla till utförseltullkontoret att varorna har förts ut. Detta sker med meddelande IE590.
Det är viktigt att tänka på att du som exportör måste förse rätt aktör med exportdeklarationens MRN-nummer. MRN-numret ska sedan lämnas vidare till den aktör som lämnar anmälan av varors utförsel i steg 3. Därför måste du som exportör känna till vilka aktörer som lämnar uppgifter i de senare stegen.
Läs mer om att lämna MRN-nummer vidare i logistikkedjan vid export
Se en film om exportprocessen
Film: Trilogin och de olika rollerna
Roller och ansvar
I exportprocessen finns följande roller:
- Steg 1 – Deklarant
Deklaranten kan vara antingen exportören eller ett tullombud som exportören har anlitat. Då agerar ombudet för deklarantens räkning. - Steg 2 – Aktören vid platsen för utförsel
Lagstiftningen anger inte vem som har ansvaret att lämna anmälan till utförseltullkontoret. Det kan vara olika aktörer som tar på sig ansvaret från exempelvis en hamn, flygplats, järnvägsterminal eller vid landgräns. - Steg 3 – Fraktförare efter utförsel
Fraktföraren eller fraktförarens ombud ansvarar för att lämna anmälan om varors utförsel när varorna har lämnat EU.
Nedan kan du läsa om det ansvar som följer med de olika rollerna.
Steg 1 – Deklaranten
Deklarantens ansvar i sex steg
1. Förbered exporten
Deklaranten ska säkerställa att alla steg i exportproceduren genomförs. Det innebär att om steg 2 eller steg 3 i proceduren inte genomförs så är det till deklaranten Tullverket vänder sig (efterlysningsförfarandet).
Därför att det viktigt att exportören förbereder exporten. Som exportör behöver du ställa dig följande frågor:
- Ska jag själv deklarera exporten eller anlita ett tullombud som deklarerar å mina vägar?
- Vilken exportprocedur ska jag använda mig av – standard, STC, CCE eller export följt av transitering?
- Ska jag själv transportera varorna ut ur EU eller ska jag anlita en extern transportör (speditör, åkeri, rederi, flygbolag osv.)?
- Hur ser resrutten ut och vilka transportslag används, t.ex. Torsby – Göteborg (lastbil) – Amsterdam (fartyg) – New York (fartyg)?
- Vem är aktör (fraktförare) vid platsen för utförsel? Den aktören ansvarar för att lämna anmälan av varor till utförseltullkontoret (steg 2).
- Vem är fraktförare när varorna har lämnat EU? Fraktföraren ansvarar för att lämna anmälan av varors utförsel (steg 3).
- Vilka tullkontor är inblandade i den exportprocedur jag har valt att använda?
2. Lämna exportdeklaration IE515
Deklaranten lämnar exporttulldeklaration (IE515). Det är deklaranten som ansvarar för att uppgifterna i deklarationen är korrekta och fullständiga.
Var noga med att ange rätt utförseltullkontor:
- Om exporten av varor går från Sverige direkt till ett land utanför EU (direkt export) så finns utförseltullkontoret i Sverige.
- Om exporten av varor däremot går från Sverige via ett annat medlemsland till ett land utanför EU (indirekt export) så finns utförseltullkontoret i det medlemsland där varorna fysiskt lämnar unionen.
- Ska du yrka på förenklad exportprocedur STC, ange koden 30 500. Kom ihåg att om du yrkar på STC så finns utförseltullkontoret alltid i Sverige även om den faktiska utförseln sker i ett annat medlemsland.
3. Säkerställ att godset finns på varornas förvaringsplats
Varorna ska finnas tillgängliga för kontroll om Tullverket begär det. Då är det viktigt att varorna befinner sig på den plats som anges i exporttulldeklarationen (dataelement 16 15 – Varornas förvaringsplats). Varorna får sen inte lämna den platsen förrän de har blivit frigjorda för export.
4. Svara på Tullverkets uppmaningar
Deklaranten svarar på exporttullkontorets eventuella uppmaningar, till exempel att skicka in handlingar.
5. Säkerställ att varorna inte lämnar innan de är frigjorda för export
Deklaranten säkerställer att varorna inte lämnar godsets förvaringsplats innan ett meddelande om att varorna har blivit frigjorda för export har mottagits.
6. Säkerställ att nästa part i proceduren har rätt information
Om deklaranten anlitar externa parter för transporten av varor ut ur EU, så ska deklaranten säkerställa att den eller de externa parter som agerar fraktförare i steg 2 och steg 3 får den information de behöver. MRN-nummer är en sådan obligatorisk information som ska skickas vidare till nästa part i logistikflödet.
Om STC ska tillämpas ska även det framgå av den information som skickas vidare.
Steg 2 – Aktören vid platsen för utförsel
Aktören vid platsen för utförsel – ansvar i sex steg
1. Säkerställ att relevant information har förmedlats från deklaranten
Aktören (fraktföraren) vid platsen för utförsel ska säkerställa att de har fått relevant information från deklaranten för att kunna genomföra steg 2 i proceduren. MRN-nummer är en sådan obligatorisk information.
Om STC ska tillämpas ska även det framgå av den information som skickats vidare.
2. Säkerställ att varorna finns tillgängliga på angiven plats för utförsel när varorna anmäls
Varorna ska finnas tillgängliga för kontroll om Tullverket begär det. Då är det viktigt att varorna befinner sig på den plats som anges i anmälan av varorna till utförseltullkontoret (dataelement 16 15 – Varornas förvaringsplats). Varorna får sedan inte lämna den platsen förrän de har blivit frigjorda för utförsel.
3. Anmäl varor till utförseltullkontoret (IE507)
Anmälan av varor till utförseltullkontoret kan göras digitalt via Tullverkets e-tjänster eller via företagens system-till-systemlösningar.
Ska varorna istället anmälas manuellt till en tulltjänsteman vid det angivna utförseltullkontoret är det viktigt att aktören vid platsen för utförsel förser till exempel den chaufför som ska anmäla varorna till utförseltullkontoret med den information hen behöver. MRN-nummer i form av en streckkod är en sådan obligatorisk information som chauffören ska ha med sig till utförseltullkontoret. En tydlig instruktion vad chauffören ska göra rekommenderas också.
4. Svara på Tullverkets uppmaningar
Aktören vid platsen för utförsel svarar på utförseltullkontorets eventuella uppmaningar (till exempel att skicka in handlingar).
5. Säkerställ att varorna inte lämnar platsen innan de är frigjorda för utförsel
Aktören vid platsen för utförsel säkerställer att varorna inte lämnar anvisad eller godtagen plats för utförsel innan ett meddelande om att varorna har blivit frigjorda till utförsel har mottagits.
6. Säkerställ att nästa part i proceduren har rätt information
Aktören vid platsen för utförsel ska säkerställa att fraktföraren som för ut varorna från unionen får den information de behöver. MRN-nummer är en sådan obligatorisk information.
Om STC tillämpas slutar exportproceduren här och information behöver inte skickas vidare.
Steg 3 – Fraktförare efter utförsel
Fraktförare efter utförsel – ansvar i två steg
1. Säkerställ att relevant information har förmedlats från deklaranten och aktören vid platsen för utförsel
Den fraktförare som fysiskt för ut varorna ur EU ska säkerställa att de har fått relevant information för att kunna genomföra steg 3 i proceduren. MRN-nummer är en sådan obligatorisk information.
2. Anmäl att varorna har förts ut (IE590)
Fraktföraren som för ut varorna ur EU ska anmäla till utförseltullkontoret att varornas har förts ut (IE590).
Om STC tillämpas ska fraktföraren däremot inte anmäla varornas utförsel (steg 3).
Se en film om rollerna i exportprocessen
Film: Rollerna
Export till Norge
Ska du exportera till Norge kan du lämna anmälan av varor till utförseltullkontoret på tre sätt:
- Digitalt – Skicka in anmälan av varor till utförseltullkontoret med meddelande IE507, via e-tjänsten eller via en systemlösning, innan du anländer till utförseltullkontoret. Tänk på du ändå måste besöka tullkontoret på gränsen för att deklarera den norska importen. När varorna har lämnat EU så ska du också lämna Anmälan av varors utförsel (IE590) via e-tjänsten eller en systemlösning.
- På tullkontoret – För att kunna anmäla på tullkontoret ska du eller din chaufför visa upp exportdeklarationens MRN-nummer. Se därför till att den som transporterar varorna över gränsen har med sig exportdeklarationens MRN-nummer som streckkod. Du behöver inte lämna anmälan av varors utförsel (IE590) digitalt när varorna har lämnat EU eftersom du gör anmälan på ett tullkontor.
- Digital gränspassage – Vid utförsel över Svinesund och Örje finns möjlighet till digital gränspassage för svensk utförsel och norsk införsel. Detta innebär att chauffören i de flesta fall kan åka förbi tullkontoren utan att stanna. Ansökan om detta sker till norska Tolletaten.
Använder ni transitering in till Norge så ska ingen separat anmälan av varor till utförseltullkontoret göras.
Olika typer av uppgiftslämnande
Standardtulldeklarationen kommer att vara en central del av den framtida exporthanteringen, men det kommer också att finnas möjlighet att använda sig av vissa andra lösningar för de företag som har behov av det.
Standardtulldeklaration
Har du tillgång till alla uppgifter som ska lämnas när varorna lastas kan det enklaste sättet vara att skicka in en digital standardtulldeklaration.
Läs om processen vid standardtulldeklaration för export.
Titta i deklarationshandledningen för standardtulldeklaration för export.
Titta i deklarationshandledningen för e-tjänsten Tulldeklaration export
Titta i handledningen för anmälan av varor till utförselkontoret (IE507).
Titta i handledningen för meddelande om varornas utförsel (IE590).
Förenklad deklaration för export
Om du inte har alla uppgifter tillgängliga när varorna lastas finns det i framtiden en möjlighet att använda en förenklad deklaration vid export.
En förenklad deklaration ska lämnas till Tullverket när varorna ska exporteras. Senast 10 dagar efter att den förenklade deklarationen skickades till Tullverket ska en kompletterande deklaration lämnas.
Titta i deklarationshandledningen för förenklad deklaration för export.
Titta i deklarationshandledning för kompletterande deklaration för export.
Läs om processen vid förenklad deklaration för export.
Titta i handledningen för anmälan av varor till utförselkontoret (IE507).
Titta i handledningen för meddelande om varornas utförsel (IE590).
Registrering i deklarantens bokföring
Det finns en möjlighet att upprätta en tulldeklaration genom registrering i deklarantens bokföring. Registrering i deklarantens bokföring har dock sina begränsningar eftersom det i princip bara kan användas vid export till Norge. Innan varorna får lastas ska uppgifter motsvarande minst en förenklad deklaration för export finnas i deklarantens bokföring.
Deklarationshandledningar för registrering i deklarantens bokföring vid export är ännu inte publicerade.
Registrering i deklarantens bokföring kommer att införas först under 2025.
Ansök om godkänd plats för utförsel
Om du vill anmäla varor för utförsel från en annan plats än vid ett tullkontor, det vill säga från en plats där varorna lastas för utförsel, ska du ansöka om godkänd plats för utförsel. Exempel på sådana platser är flygterminaler, hamnterminaler, järnvägsterminaler och postterminaler. Efter godkänd ansökan kommer en platskod att tilldelas terminalen. Denna platskod ska sedan anges i meddelande IE507 (anmälan av varor till utförseltullkontoret) under dataelement 16 15 000 000 Varornas förvaringsplats.
Centraliserad klarering export
Centraliserad klarering export innebär att ett företag som har tillstånd till centraliserad klarering export (CCL) kan skicka sina exporttulldeklarationer till en enda medlemsstat, oavsett var i EU varorna finns fysiskt när de anmäls för export.
För att kunna söka tillståndet centraliserad klarering (CCL) måste den som söker först ha ett giltigt tillstånd som godkänd ekonomisk aktör för tullförenklingar (AEOC).
Tillståndet centraliserad klarering export ska sökas i det land där den sökande är etablerad. Tillståndet visar i vilka medlemsländer du får använda det och exempelvis för vilka förfaranden, deklarationstyper, varor och platser det gäller.
Läs mer och ansök om tillstånd till centraliserad klarering export.
Se filmer om centraliserad klarering export
Film 1: vad innebär centraliserad klarering export?
Film 2: proceduren för centraliserad klarering export
STC – uppgiftslämning i endast två steg
STC (Single Transport Contract) är en förenkling som innebär att uppgiftslämning sker i endast två steg. Du behöver ha en genomgående frakthandling och STC kan användas för sjö-, flyg- järnvägs- och posttransporter.
Tekniska specifikationer
Tekniska specifikationer för exportsystemet, inklusive samverkansspecifikation och läshänvisningar för nationella anpassningar hittar du via länken nedan.
Sidan uppdaterades:
Vad är ändrat: En deklarationshandledning för e-tjänsten Tulldeklaration export har publicerats.