Tullverket

Publicerad:

Nyhet

Nu kan du bara hantera Rex-registreringar digitalt

Vill du ansöka om att bli registrerad exportör (Rex), eller behöver du ändra i en redan giltig registrering? Från den 1 september kan du bara göra det i det EU‑gemensamma Rex‑systemet.

Under en övergångsperiod har det varit möjligt att skicka in ansökningar som gäller registrerad exportör (Rex) på två sätt – digitalt i EU:s system för registrerade exportörer (Rex‑systemet) eller pappersbaserat via Tullverkets webbformulär.

Möjligheten att använda webbformuläret tas nu bort. Från och med den 1 september 2021 kan du bara ansöka digitalt i Rex‑systemet.

Det är även i Rex-systemet du ska sköta all hantering av din ansökan eller din registrering, till exempel ansöka om ändring av registreringen. Det gäller även dig som sedan tidigare har en Rex-registrering som har beviljats via papper.

Sök tillgång till Tullverkets e-tjänster

Du når Rex-systemet via en EU-portal för företag (Trader Portal) som du kommer åt via Tullverkets e‑tjänster. Från e‑tjänsterna slussas du till EU-portalen där du sedan kan skicka in en ansökan.

För att kunna hantera Rex digitalt behöver du därför dels ha behörighet till Tullverkets e‑tjänster, dels specifik behörighet till Rex‑systemet. Det räcker alltså inte att du redan har behörighet till andra e‑tjänster.

Behörigheterna får du av företagets behörighetsadministratör. Om ditt företag inte har tillgång till e‑tjänsterna sedan tidigare, se till att ansöka om det i god tid och anmäla en behörighetsadministratör.

Ansök om tillgång till Tullverkets e-tjänster.

Behörighetsnivåer

Vad du kan göra i Rex-systemet beror på vilken behörighet du har. Det finns två olika behörighetsnivåer:

  • Hantera ärenden
    Fullständig behörighet till systemet för registrerade exportörer. Med den här behörigheten kan du både ansöka om att bli registrerad exportör och ansöka om ändringar. Du kan också se all information om företagets registrering.
  • Läsa
    Läsbehörighet i systemet för registrerade exportörer. Med den här behörigheten kan du se all information om företagets registrering.

Registrera en e‑postadress

När du har loggat in i systemet har du möjlighet att ange en e-postadress. Du kommer då att få en avisering via mejl när du får ett meddelande i systemet.

Mer information

Systemet för registrerade exportörer (Rex)

Vad är en registrerad exportör?

Registrerad exportör (Rex) används för att visa ursprung som kan ge förmånsbehandling. Rex används bland annat i flera av de senaste frihandelsavtalen, till exempel med Storbritannien och Japan.

Som registrerad exportör kan du upprätta en ursprungsförsäkran eller ursprungsdeklaration för att intyga vilket ursprung dina varor har.

I Sverige är det Tullverket som hanterar ansökningar om att bli registrerad exportör.

Läs mer om registrerade exportörer.

Sidan uppdaterades:

Vi tar tacksamt emot förbättringsförslag men kan tyvärr inte svara på några frågor här.

Har du en fråga kan du i stället kontakta oss.


4000
Spamskydd med captcha * (obligatorisk)