Tullverket

Publicerad:

Nyhet

CDS, AEO och BKB – registrera en e‑postadress och få aviseringar från systemen direkt via mejl

Du vet väl att du kan få en avisering via mejl när du får ett meddelande i något av de EU-gemensamma systemen CDS, AEO eller BKB? Allt du behöver göra är att registrera en e-postadress i systemet. På det viset missar du inga viktiga meddelanden om ditt tillstånd eller din ansökan.

Vad vinner jag på att ange en e-postadress?

Du har stor nytta av att ange en e-postadress om du har eller vill ansöka om något av följande:

  • tillstånd till betalningsanstånd (DPO)
  • tillstånd till förenklad deklaration (SDE)
  • tillstånd till reguljär fartygslinje (RSS)
  • tillstånd till status som godkänd ekonomisk aktör (AEO)
  • bindande klassificeringsbesked (BKB).

Dessa tillstånd och beslut hanteras i de tre EU-gemensamma systemen CDS, AEO och BKB.

I de här tre systemen skickar Tullverket meddelanden som rör din ansökan eller ditt tillstånd digitalt. För att du ska kunna veta att du har fått ett meddelande i systemet skickas en automatisk avisering till den e‑postadress du har angivit.

Exempel på meddelanden kan vara en begäran om komplettering i ett pågående ärende eller att du får möjlighet att lämna synpunkter innan ett negativt beslut.

Hur gör jag?

Logga in i respektive system och gå till sidan Preferences där du kan ange adressen.

Den här sidan kan se lite olika ut i de olika systemen. Det beror på att systemen i dag ligger i två olika portaler – AEO och BKB ligger i en och CDS i en annan. För närmare beskrivning av hur du gör kan du därför titta på informationen om respektive system.

CDS – Så loggar du in och anger en e-postadress.

AEO – Så loggar du in och anger en e-postadress.

BKB – Så loggar du in och anger en e-postadress.


Vad är CDS?

Systemet för tullbeslut (Customs Decisions System, CDS) är ett EU-gemensamt system där du ansöker om, återkallar och ändrar tillstånd. Tillståndshanteringen och kommunikationen med Tullverket sker digitalt. Systemet används för nyansökningar, återkallelser och ändringar av tillstånd, samt för att läsa och svara på meddelanden om tillstånd.

Systemet används i dagsläget för tillstånd till betalningsanstånd (DPO), förenklad deklaration (SDE) eller reguljär fartygslinje (RSS). På sikt kommer även fler tillstånd att hanteras där.

Vad är systemet för AEO?

Systemet för godkänd ekonomisk aktör (AEO) är ett EU-gemensamt system för digital hantering av AEO-ansökningar (godkänd ekonomisk aktör). I systemet kan du både ansöka om AEO-tillstånd och få ditt beslut. Du kan också ta emot meddelanden från Tullverket som rör din ansökan.

Vad är systemet för BKB?

Systemet för bindande klassificeringsbesked (BKB) är ett EU-gemensamt system för digital hantering av ansökningar om bindande klassificeringsbesked. I systemet kan du både ansöka om BKB och få ditt beslut. Du kan också ta emot meddelanden från Tullverket som rör din ansökan.


Sidan uppdaterades:

Vad är ändrat: Nyhet

Vi tar tacksamt emot förbättringsförslag men kan tyvärr inte svara på några frågor här.

Har du en fråga kan du i stället kontakta oss.


4000
Spamskydd med captcha * (obligatorisk)