Tullverket

Publicerad:

Nyhet

Ansök digitalt om att bli registrerad exportör (Rex)

Vill du ansöka om att bli registrerad exportör? Från den 15 juni gör du det digitalt via en EU-portal som du loggar in i via Tullverkets e-tjänster.

Pappershanteringen försvinner

Från den 15 juni 2021 behöver du inte längre skicka in en pappersblankett för att ansöka om att bli registrerad exportör. I stället ansöker du helt digitalt i EU:s system med registrerade exportörer (Rex‑systemet).

Förändringen är ett steg i arbetet mot en helt digital tullhantering.

Även kommunikationen blir digital

All kommunikation mellan dig och Tullverket kommer att ske digitalt via EU-portalen. Det gäller både under den tid vi handlägger din ansökan och när du har en beviljad registrering.

Du kan också använda systemet för att ansöka om att låta din Rex-registrering omfatta fler varukoder (HS-nr). Möjligheten till digitala ändringar gäller även dig som sedan tidigare har ett Rex som beviljats via papper.

Sök tillgång till Tullverkets e-tjänster

Du kommer att nå systemet via en EU-portal för företag (Trader Portal) som du kommer åt via Tullverkets e-tjänster. Från e-tjänsterna slussas du till EU-portalen där du sedan kan skicka in en ansökan.

För att kunna skicka in en ansökan behöver därför både du och det företag du ansöker för ha tillgång till Tullverkets e‑tjänster och rätt behörighet till EU-portalen. Om företaget inte redan har tillgång till e‑tjänsterna, se till att ansöka om det i god tid. Företagets behörighetsadministratör kan sedan lägga till användare och ge rätt person behörighet till EU-portalen och Rex-systemet.

De nya behörigheterna för Rex-systemet kommer att finnas i e-tjänsterna från och med den 14 juni. Det kommer att finnas två olika behörigheter till systemet – en läs- och en skrivbehörighet. 

Ansök om tillgång till Tullverkets e-tjänster.

Systemet för registrerade exportörer (Rex)

Registrera en e-postadress

När du har loggat in i systemet har du möjlighet att ange en e-postadress. Du kommer då att få en avisering via mejl när du får ett meddelande i systemet.

Vad är en registrerad exportör?

Registrerad exportör (Rex) används för att visa ursprung som kan ge förmånsbehandling. Rex används bland annat i flera av de senaste frihandelsavtalen, till exempel med Storbritannien och Japan.

Som registrerad exportör kan du utfärda en ursprungsförsäkran eller ursprungsdeklaration för att intyga vilket ursprung dina varor har.

I Sverige är det Tullverket som hanterar ansökningar om att bli registrerad exportör.

Läs mer om registrerade exportörer.

Sidan uppdaterades:

Vad är ändrat: Länk till e-tjänsten har lagts till.

Vi tar tacksamt emot förbättringsförslag men kan tyvärr inte svara på några frågor här.

Har du en fråga kan du i stället kontakta oss.


4000
Spamskydd med captcha * (obligatorisk)