Tullverket

Lediga jobb

Tullverket söker tullaspiranter till kontrollavdelningen

Vill du ha ett omväxlande och meningsfullt arbete där du har möjlighet att bidra till att skapa ett tryggt och säkert samhälle? Då är jobbet inom Tullverkets kontrollavdelning något för dig. 

Kontrollavdelningen har ett brett uppdrag som ska säkerställa att endast godkända varor passerar gränsen. Uppdraget går ut på att genomföra tullkontroller på in- och utförsel där Tullverket dels letar efter varor som strider mot restriktioner, säkerställa att rätt tullavgifter och skatter tas ut. Även kontroller inne i landet utförs efter det att varan passerat gränsen. Som tullinspektör inom kontrollavdelningen arbetar du i hela kedjan från underrättelse, kontroll, gripande och utredning. 

Kontrollavdelningen har i uppdrag att stoppa eller allvarligt störa den organiserade brottsligheten och säkra konkurrensneutralitet. Kontrollavdelningens operativa arbete bedrivs i flexibla grupper. Grupperna arbetar med. Tullverkets hela uppdrag och har en gemensam utbildningsgrund, men är specialiserade utifrån verksamhetens behov.

Som tulltjänsteman fattar du dagligen olika former av myndighetsbeslut. 

Huvudsakliga arbetsuppgifter 

Du kommer att arbeta med att genomföra kontroller av varor i gods- och resandeflödet till och från Sverige. Det kan bland annat innebära att genomsöka containrar, fartyg, fordon, bagage, lager och terminaler för att hitta varor som inte är godkända att föra in eller ut ur Sverige. Arbetet kan även innebära expeditionsarbete där du kontrollerar tulldeklarationer i syfta att säkerställa att rätt avgifter betalas och att in- och utförselrestriktioner efterlevs. Det kan tex vara restriktionskontroller där anledningen är handelspolitiska skäl, hänsyn till miljön, hälsa eller säkerhet samt att förhindra spridning av djur- och växtsjukdomar. Exempel på sådana varor är narkotika, läkemedel och vapen. Tjänsten kan också innebära att rapportera och hålla förhör vilket ställer krav på att du ska kunna formulera dig väl på svenska, i tal och skrift. I tjänsten kommer du att arbeta i olika datasystem och applikationer. 

Som tulltjänsteman i kontrollavdelningen arbetar du oftast uniformerad och möter dagligen allmänheten och kunder. Vi lägger stor vikt vid att du kan behandla människor med respekt och förståelse, att du har ett gott omdöme samt är en god representant för Tullverket såväl internt som externt. Som tulltjänsteman ska du kunna arbeta i enlighet med den statliga värdegrunden och Tullverkets värdeord. 

Du måste ha förmågan att klara av situationer som är såväl psykiskt som fysiskt krävande, t.ex. kommer du att behöva vistas i smutsiga miljöer, trånga utrymmen och ofta utomhus i alla typer av väderförhållanden. Du kan även komma i kontakt med djur, olika kemikalier och andra varor. Arbetet sker i grupp vilket förutsätter att du har god social kompetens och mycket god samarbetsförmåga. Arbetet innebär skifttjänstgöring och det innebär att du behöver vara bekväm med oregelbundna arbetstider. 

Tullverkets verksamhet är i ständig utveckling och förbättringsarbete är en del av vardagen. 

Vi söker dig som har:    

 • gymnasieutbildning samt lägst betyg godkänd/3/E i: Matematik, Samhällskunskap, svenska och engelska
 • minst fyra års arbetslivserfarenhet
 • normalt färgseende
 • arbetet kräver god fysik och god hälsa eftersom arbetstiderna kan vara oregelbundna och arbetet fysiskt krävande
 • simkunnig, 200 meter bröstsim
 • god förmåga att kommunicera och att uttrycka dig väl i tal och skrift på svenska och engelska
 • svenskt körkort, klass B för personbil, ej automatväxel samt god körvana. 

Det är meriterande om du har: 

 • eftergymnasial utbildning som arbetsgivaren anser relevant t.ex. inom beteendevetenskap, samhällsvetenskap, vård/omsorg, fordon/transport, spedition/logistik eller kriminologi/juridik
 • erfarenhet av arbete där du på något sätt fått kompetens att hantera teknisk utrustning, människor i utsatta situationer eller om du har haft fysiskt och psykiskt krävande arbetsuppgifter
 • arbetslivserfarenhet av handläggning eller ärendeadministration från annan offentlig verksamhet eller privat näringsliv, som inneburit att tolka regler och lagstiftning
 • arbetslivserfarenhet inom spedition/logistik eller från verksamhet som arbetar med utrikeshandel
 • erfarenhet av arbete inom service eller liknande arbetsuppgifter, till exempel arbete med kundkontakter
 • ett tredje språk, utöver svenska, norska, danska och engelska
 • C-körkort. 

Personliga egenskaper 

Som Tulltjänsteman måste du ha mycket god samarbetsförmåga, respektera andra människor och kunna lösa konfliktsituationer på ett konstruktivt sätt. Du är ansvarsfull, pålitlig och resultatorienterad och du kan fatta beslut i kritiska situationer. Arbetet kräver att du följer lagar och riktlinjer och att du har en hög säkerhetsmedvetenhet. Du behöver vara praktiskt lagd och tekniskt intresserad. Vi söker dig som är tålmodig och uthållig i utförande av arbetet samt har en flexibel inställning och kan snabbt anpassa dig efter ändrade förutsättningar. Du hanterar fysisk och psykisk press bra och behåller fattningen även i stressiga situationer. Du är ärlig och har god känsla för etik och moral och är trygg i dig själv. 

Vid rekryteringen kommer vi att lägga stor vikt vid dina personliga egenskaper! 

Grundutbildning och anställning 

Tillträdesdag är den 30 augusti 2021. Du påbörjar din anställning som tullaspirant med en grundutbildning som är uppdelad i teori- och praktikdel, totalt ca 16 månader. Teoridelen varvas med praktiska moment på tjänstgöringsorten och självstudier på distans, vilket ställer höga krav på att du tar eget ansvar för studierna. Under utbildningen kommer en stor del utbildningsdagar vara på annan ort med övernattning. Ingångslönen under utbildningstiden är 23 500 kr. Efter godkänd grundutbildning upphör aspirantanställningen och övergår i en tillsvidareanställning. En godkänd grundutbildning är en sammanvägd bedömning av teoretiska och praktiska kunskaper samt personlig lämplighet för yrkesrollen. Vid övergång till tillsvidareanställning får du en lön på lägst 26 500 kr. Ett år efter grundutbildningen är lönen lägst 30 500 kr. 

Säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen genomförs före anställning. Innan en anställning kan komma i fråga kommer du även att drogtestas och vi genomför bakgrundskontroll. Tullverkets är en totalförsvarsmyndighet och vid anställning kan du komma att krigsplaceras i Tullverket. För oss är det självklart med en arbetsplats som är inkluderande och vi eftersträvar jämställdhet och mångfald. 

Övrigt 

Referensnummer: PER 2021-232. 

Placeringsort: Umeå. 

För en godkänd ansökan måste du bifoga dina slutbetyg eller avgångsbetyg från gymnasiet för att styrka din behörighet. 

För mer information och ansökan 

Upplysningar om tjänsten kan lämnas av, Dariusz Stanczak, 090-18 55 23. För frågor om rekryteringsprocessen går det bra att ringa Tullverkets PA-support tel. 060-67 25 85.

Fackliga företrädare är för OFR-P/TULL-KUST, Erland Solander, tel. 060-67 25 02 och för Saco-S i Tullverket, Lena Edehag tel. 08-456 58 68. 

Din ansökan med ett medföljande personligt brev samt CV/meritförteckning, ska ha inkommit till Tullverket senast den 11:e april 2021. Du ansöker via det elektroniska ansökningsformuläret här nedan.

 

 

Sidan uppdaterades: 2020-09-15

Vad är ändrat: Quality assured

Vi tar tacksamt emot förbättringsförslag men kan tyvärr inte svara på några frågor här.
Har du en fråga kan du kontakta oss via ett webbformulär, e-post eller telefon.
4000