Tullverket

Publicerad:

Pressmeddelande

Många felaktiga munskydd under pandemin

Pandemin påverkade Tullverket på flera sätt under 2020. Spridningen av Coronaviruset gjorde att importen av skyddsutrustning ökade kraftigt. Totalt stoppades nästan sju miljoner munskydd och andra sjukvårdsprodukter som bedömdes som osäkra. Det framgår av Tullverkets årsredovisning för 2020 som på fredagen överlämnades till regeringen.

– Vi har hanterat ovanligt stora volymer av framför allt munskydd under pandemin. Förra året stoppade vi nästan sju miljoner produkter som vi bedömde inte uppfyllde kraven på produktsäkerhet. Året innan, 2019, stoppade vi totalt 51 000 produkter inom alla kategorier. Så det har varit en rejäl ökning, säger Anna-Lena Heinänen, biträdande avdelningschef på Tullverkets kontrollavdelning.

Undermålig skyddsutrustning

Av de nästan sju miljoner skyddsprodukter som stoppades för ytterligare kontroll av andra myndigheter, var det drygt 330 000 artiklar som sedan fick importförbud. Främst var det produkter kopplade till pandemin som hindrades från att komma ut på marknaden, som visir, munskydd, testkit, skyddshandskar och annan skyddsutrustning. Av dessa förstördes drygt 225 000 artiklar, nästan allt var olika sorters munskydd och masker som inte uppfyllde säkerhetskraven.

– Genom vårt kontrollarbete och samverkan med andra myndigheter har vi sett till att undermålig skyddsutrustning stoppats från att spridas på den svenska marknaden. Det kan förstås väcka frågor att vi stoppar produkter som efter ingående kontroll bedöms som säkra. Men när det gäller skyddsutrustning måste vi vara extra noggranna. Här handlar det om människors liv och hälsa, säger Anna-Lena Heinänen.

Goda resultat trots pandemin

Idag lämnar Tullverket in årsredovisningen för 2020 till regeringen. Årsredovisningen beskriver hela myndighetens uppdrag och resultat för det gångna året.

– Trots att 2020 var ett väldigt annorlunda år så presterade vi goda resultat. Handeln, resandet och varuflödena förändrades men vi ställde om och gjorde fler kontroller än föregående år. 2021 utökar vi kontrollerna ytterligare. Vi ska finnas vid gränsen på fler platser och fler av dygnets timmar, säger generaltulldirektör Charlotte Svensson.

Tullverkets årsredovisning för år 2020 Pdf, 8 MB.

För mer information kontakta Tullverkets presstjänst: 0771-450 590

Sidan uppdaterades:

Vad är ändrat: Nytt pressmeddelande

Vi tar tacksamt emot förbättringsförslag men kan tyvärr inte svara på några frågor här.

Har du en fråga kan du i stället kontakta oss.


4000
Spamskydd med captcha * (obligatorisk)