Tullverket

Publicerad:

Nyhet

Kemikalieskatt på elektronikprodukter även vid distansförsäljning till privatpersoner

Från och med den 1 oktober 2020 gäller reglerna för kemikalieskatt även vid direktimport till konsument. Det innebär att privatpersoner som köper skattepliktiga varor från en leverantör som yrkesmässigt säljer produkten, ska betala kemikalieskatt.

De skattepliktiga varorna är ett antal vitvaror som exempelvis kylskåp, mikrovågsugnar och dammsugare. Även varor som datorer, läsplattor, spelkonsoler och datorskärmar är skattepliktiga.

Läs Skatteverkets information om vilka varor som ska beskattas.

Skatten tas ut med antingen 11 kronor per kilo eller 163 kronor per kilo av varans nettovikt, beroende på vilken vara det gäller. Skatten tas ut oavsett varans värde, däremot kan skatten aldrig överstiga 448 kronor per vara.

Det finns möjlighet att göra avdrag med 50 % eller 90 % av den skatt som ska betalas om du kan visa att varan inte innehåller de olika typer av flamskyddsmedel som regleras i lagstiftningen. Ett intyg som styrker varans innehåll kan utgöra ett underlag för godkännande av avdrag. Skatten deklareras i tulldeklarationen med hjälp av dokument- och avgiftskoder.

Läs mer på sidan Kemikalieskatt.

Läs mer om kemikalieskatten hos Skatteverket.

Sidan uppdaterades:

Vad är ändrat: Innehållet är kvalitetssäkrat

Vi tar tacksamt emot förbättringsförslag men kan tyvärr inte svara på några frågor här.

Har du en fråga kan du i stället kontakta oss.


4000
Spamskydd med captcha * (obligatorisk)