Tullverket

Publicerad:

Pressmeddelande

Bangers

Varning inför nyår – allt fler farliga smällare beslagtas

Till och med november har Tullverket beslagtagit över 43 000 smällare och andra olagliga fyrverkerier, många av dem så kallade bangers. Det är en fördubbling av beslagen jämfört med 2021. Smällarna beställs ofta på nätet från länder där de säljs lagligt och många av beställningarna görs av minderåriga. Det finns fortfarande en stor okunskap om att det inte är tillåtet att föra in de här farliga smällarna i Sverige.

– Bangers kan vara kraftiga som sprängladdningar och orsaka allvarliga skador. Vi vill varna för att hantera dessa produkter inte minst inför nyår när många är ute och firar, säger Lina Andersson, biträdande chef för Tullverkets kriminalavdelning.

Stor ökning av beslag av pyroteknik hittills i år

Till och med november har Tullverket beslagtagit cirka 43 000 pyrotekniska produkter. Det är dubbelt så många som under hela 2021 då cirka 22 000 produkter stoppades. En genomgång visar att ungefär tre av fyra av de beslagtagna pyrotekniska produkterna är så kallade bangers. I ärenden där Tullverket kunnat identifiera åldern på beställarna visar det sig att drygt en tredjedel är under 18 år.

– Att fler bangers beslagtas visar på att det görs många beställningar. Vi vill göra föräldrar uppmärksamma på att det här förekommer och att det är bra att försöka ha koll på vad ungdomarna beställer på nätet. Vi har sett flera exempel på unga som beställt stora mängder bangers. I något fall var beställaren bara 12 år, säger Lina Andersson.

Olagligt att föra in i Sverige

I flera andra EU-länder är det lagligt att köpa den här typen av pyroteknik. Tullverket har sett att många beställningar görs från polska företag. Men att föra in produkterna i Sverige är olagligt om man saknar tillstånd och man riskerar att göra sig skyldig till smugglingsbrott.

– Avstå från att beställa olagliga smällare från utlandet. Det finns en anledning till att bangers är olagliga och man ska vara medveten om att det är ett smugglingsbrott om de tas in i landet utan tillstånd, säger Lina Andersson.

För mer information kontakta: Tullverkets presstjänst, 0771-450 590
Tipsa om smuggling på Tullverkets tipstelefon: 90 114

Sidan uppdaterades:

Vi tar tacksamt emot förbättringsförslag men kan tyvärr inte svara på några frågor här.

Har du en fråga kan du i stället kontakta oss.


4000
Spamskydd med captcha * (obligatorisk)