Tullverket

Publicerad:

Pressmeddelande

Tullverket varnar för godis som innehåller en ny syntetisk cannabis som är flera gånger farligare än vanlig cannabis.

Varning för farligt cannabisgodis

Beslagen av importerat godis och snacks som innehåller cannabis har ökat senaste året. Samtidigt varnar Tullverket för godis som innehåller en ny syntetisk cannabis som är flera gånger farligare än vanlig cannabis. Risken för en överdos är överhängande eftersom den som äter godiset inte kan förutse hur stark drogen egentligen är.

– Vi bedömer att riskerna med detta nya cannabisgodis är särskilt stora då missbrukarna sannolikt förväntar sig godis som innehåller vanligt cannabis och därmed doserar därefter, säger Jenny Åberg vid Tullverkets laboratorium, som analyserar de droger som beslagtas.

Barn kan ta fel godis

Cannabisgodis ser ut som vilket lösgodis som helst och det varken smakar eller luktar annorlunda. Det gör det extra farligt ifall yngre barn skulle råka äta godiset av misstag. I Kanada, Irland och Storbritannien har myndigheterna gått ut och varnat barn och ungdomar från att äta cannabisgodis efter flera fall av allvarliga förgiftningar. I södra London fick skolelever akutvård i våras efter att de ätit cannabisgodis.

Ny starkare cannabisvariant

Fram till i somras innehöll alla Tullverkets beslag av cannabisgodis naturliga cannabinoider som till exempel THC, vilket är det huvudsakliga rusgivande ämnet i cannabis. Men i höst har tullpersonalen stoppat försändelser med godis som visat sig innehålla den syntetiska cannabinoiden 5F-EDMB-PICA. Substansen narkotikaklassades i maj i år och är kemiskt mycket likt 5F-MDMB-PICA som i Sverige förekommit i fyra obduktionsärenden varav ett (2020) bedömts varit bidragande till dödsfallet. Båda substanserna är så kallade syntetiska cannabinoider och är samma typ av ämne som fanns i Spice, som var populärt under åren 2014-2016 och som då orsakade flera allvarliga förgiftningar och även dödsfall.

Fördröjd effekt

Jenny Åberg, Tullverkets laboratorium

Jenny Åberg

Styrkan på de syntetiska cannabinoiderna varierar enormt. Laboratorietester har visat att de kan vara 2-100 gånger starkare än vanlig THC.
– Om man jämför med att röka cannabis är effekten av cannabisgodis fördröjd. Det går långsammare för kroppen att ta upp ämnena. Så det finns stor risk för överdos om man fortsätter att stoppa i sig fler godisbitar när den förväntade effekten verkar utebli. Dessutom är det risk för ojämnheter vid tillverkningen, som gör att bitarna får olika styrka, vilket också ökar risken för oavsiktlig överdos, säger Jenny Åberg.

Fler beslag

Jenny Åberg och hennes kollegor har märkt av en tydlig ökning av antalet beslag. Hittills i år har tullen stoppat 16 försändelser med cannabisgodis på sammanlagt 46 kilo. Fyra av dessa leveranser innehöll den syntetiska cannabinoiden 5F-EDMB-PICA. Under hela 2020 gjordes 17 beslag och året innan endast tre beslag. Dessa år handlade det enbart om godis som innehöll THC eller andra naturliga cannabinoider som säljs fritt i ett flertal länder.

För mer information och bilder, kontakta Tullverkets presstjänst:
0771-450 590 eller press@tullverket.se

Sidan uppdaterades:

Vi tar tacksamt emot förbättringsförslag men kan tyvärr inte svara på några frågor här.

Har du en fråga kan du i stället kontakta oss.


4000
Spamskydd med captcha * (obligatorisk)