Tullverket

Publicerad:

Nyhet

Tullverket varnar för ny drog i falska xanax-tabletter

500 förfalskade xanax-tabletter

En tidigare okänd opioid har upptäckts i falska läkemedel som beställts från Nederländerna. Tullverket går därför ut med en rikstäckande varning om att drogen kan vara farlig.

– När vi såg analysresultatet av de falska tabletterna skickade vi direkt ut en varning i det så kallade VSN-systemet som bland annat når regioner och brukarföreningar, säger Jenny Åberg vid Tullverkets laboratorium.

Paket från Nederländerna

Det var i april som tulltjänstemännen vid postterminalen på Arlanda hittade ett paket med 500 falska Xanax-tabletter som i vanliga fall är ett lugnande läkemedel. Paket hade skickats från Nederländerna och adressaten var en mottagare i Västsverige. Tabletterna skickades på analys och den visar nu att de innehåller en av en tidigare okänd syntetisk opioid.

– Faran med de här tabletterna är att de liknar vanliga xanax-tabletter men är mycket farligare. Den substans vi har hittat är helt ny, men det är en opioidlik substans som påminner om fentanyl, säger Jenny Åberg.

Saknar narkotikaklassning

Fentanyl är en syntetisk opioid som är 100 gånger starkare än morfin och under 2017 gav den upphov till många dödsfall i Sverige.

Tullverket vill därför uppmärksamma missbrukare och vårdpersonal på att de här falska tabletterna cirkulerar.

Eftersom den nya opioiden inte är narkotikaklassad ännu så är förundersökningen om misstänkt brott nerlagd. Tullverket omhändertar istället tabletterna och begär yttrande från Folkhälsomyndigheten och/eller Läkemedelsverket. Därefter fattar Tullverkets åklagare beslut enligt lagen om förstörande av vissa hälsofarliga missbrukssubstanser (2011:111).

Sidan uppdaterades:

Vi tar tacksamt emot förbättringsförslag men kan tyvärr inte svara på några frågor här.

Har du en fråga kan du i stället kontakta oss.


4000
Spamskydd med captcha * (obligatorisk)