Tullverket

Publicerad:

Pressmeddelande

Tullverket stoppade smuggling av 100 kilo cannabis och 80 kilo amfetamin

Två män misstänks för att under fjolåret enligt en brottsplan planerat, organiserat och genomfört transporter och smuggling av 100 kilo cannabisharts respektive 80 kilo amfetamin från Nederländerna till Sverige. Tullverkets beslag av narkotikan är värd cirka 33 miljoner kronor i gatuled. I dag åtalas de båda männen för synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott vid Solna tingsrätt.

piratkopierade varor, jeans, skor, klocka och skärp.

Det var genom internationellt samarbete mellan portugisiska, nederländska och svenska myndigheter och efter en viss kartläggning misstanken väcktes att det smugglades narkotika från ett företag i Nederländerna till ett annat företags lager i Malmö.

I Tullverkets brottsutredning har framkommit att en av männen uppgett att han vid ett tillfälle skulle köra till Malmö och hämta kartonger som skulle innehålla dyra vaser och därefter återvända till Stockholm. Kartongerna innehöll istället 80 kilo amfetamin till ett värde av cirka 16 miljoner kronor i gatuled och som lastades över till en skåpbil.

­– Det är synnerligen grova brott som är en del av en organiserad brottslighet. Syftet var att i stor omfattning bedriva handel med internationella förgreningar, säger Erik Friberg, chef tullkriminalenheten i Malmö.

Synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott är brott som kan ge från 6 år och allra längst 10 år i fängelse.

Tingsrättens målnummer: B 7958-18.

För mer information kontakta: Tullverkets presstjänst, 0771-450 590.

Sidan uppdaterades:

Vi tar tacksamt emot förbättringsförslag men kan tyvärr inte svara på några frågor här.

Har du en fråga kan du i stället kontakta oss.


4000
Spamskydd med captcha * (obligatorisk)