Tullverket

Publicerad:

Pressmeddelande

Tullverket stoppade illegal drogfabrik

Ett internationellt kriminellt nätverk som importerat, förpackat och sålt droger i södra Sverige har stoppats. Tullverkets utredning visar att nätverket bland annat har smugglat in och sålt den narkotikaklassade läkemedelssubstansen pregabalin till ett värde uppemot 19 miljoner kronor. Fyra personer misstänks för grov narkotikasmuggling, grovt narkotikabrott och förberedelse till synnerligen grovt narkotikabrott. Idag väcks åtal vid Malmö tingsrätt.

Kapslar med Pregabalin paketerades i Edamamerpåsar.

Ärendet uppdagades genom Tullverkets spanings- och utredningsarbete. Utredningen visar att tillverkning av droger och försäljning har skett organiserat i en lägenhet mitt i centrala Malmö. Lägenheten misstänks ha använts för hantering, förpackning och distribution av droger via postförsändelser till kunder runt om i Sverige och övriga Europa.

Vid husrannsakan påträffades narkotikaklassade läkemedel och olika typer av narkotika, vilka beslagtogs. Det påträffades även stora mängder kuvert, kapslar och den narkotikaklassade substansen pregabalin. Vid sidan om pregabalinet packades och såldes även Tramadol, Amfetamin och MDMA.

Import, paketering och försäljning har arrangerats likt ett företag, det vill säga
månadslöner har utbetalats och arbetsinstruktioner har getts via en arbetsdator
som kunde fjärrstyras. Uppdragsgivaren som har haft sin bas utomlands, har styrt organisationen via en krypterad chatt app. Som arbetsmanskap i lägenheten har man bland annat använt malaysiska medborgare, som man tagit till Sverige för att arbeta med paketering och distribution. Vid förhör har framkommit att betalning av kunderna, skett med kryptovalutan Bitcoin. Vid husrannsakan fann Tullverket även störsändningsutrustning.

– En framgångsfaktor i ärendet är att det under utredningens gång framkommit
uppgifter som inneburit att flera personer har kunnat gripas, anhållas och häktas,
säger Anna Ericsson, biträdande chef Tullkriminalenheten i Malmö.

Utredningen har visat att det sannolikt tagits in cirka ett halvt ton pregabalin under 2018-2019. Pregabalin narkotikaklassades i juli 2018 och tillhör en läkemedelsgrupp som används för att behandla epilepsi, långvarig smärta och ångest. De misstänkta är födda 1989, 1991, 1996 och 1997. Vid en fällande dom riskerar två av dem uppemot tioårs fängelse.

För mer information, bilder och kort rörligt material kontakta:

Tullverkets presstjänst, 0771-450 590

Kapslar med Pregabalin.

Sidan uppdaterades:

Vi tar tacksamt emot förbättringsförslag men kan tyvärr inte svara på några frågor här.

Har du en fråga kan du i stället kontakta oss.


4000
Spamskydd med captcha * (obligatorisk)