Tullverket

Publicerad:

Nyhet

Tullverket sätter stopp för
”pop-up-butik” med alkohol

Tullverket har genomfört ett riktat tillslag mot en lagerlokal i Upplands Väsby där man fann cirka 7 000 liter alkohol. Åtal är väckt mot två lettiska medborgare. Den beslagtagna alkoholen motsvarar ett skattebortfall på 1 600 000 kr.

I början av året utförde kriminalenheten på Tullverket ett tillslag mot en lagerlokal i Kimsta i
Upplands Väsby. Tillslaget föregicks av att Tullverket tidigare under den dagen stoppat en
misstänkt skåpbil. Spaningsinsatserna ledde senare till att tillslag och husrannsakan kunde
utföras mot lagerlokalen.

Upplägget som används är att alkohol smugglas in till Sverige, transporteras till lagerlokaler där det förvaras till dess att det finns köpare. Alkoholen marknadsförs bl.a. via sociala medier där ungdomar kan göra sina beställningar, vilka sen levereras till dem. Inom någon dag är lagerlokalen tömd på alkohol då efterfrågan på smuggelsprit är hög.

– I den senaste CAN-rapporten om skolelevers drogvanor är det fastställt vad gäller anskaffning av alkoholen, att en av de viktigaste ursprungskällorna är en person som säljer smugglad alkohol som säljes via sociala medier. Det här är en olaglig verksamhet och en trend vi behöver följa och med det försöka minska tillgången till smuggelsprit. Våra egna arbetssätt måste konstant modifieras, säger Lina Andersson, chef för tullkriminalenheten vid Tullverkets gränsskyddsverksamhet i Stockholm.

I dessa lager påträffades totalt 6 557,4 liter sprit, 1170 liter vin, 451,44 liter öl samt 1175 liter diesel. Samtliga varor beslagtogs. Två lettiska medborgare greps i samband med tillslaget och åtal är nu väckt gentemot de båda för grov olovlig förflyttning och grov olovlig befattning med punktskattepliktiga varor. Båda männen förnekar brott.

– Skattebortfallet för den beslagtagna alkoholen är hela 1 600 000 kr. Det är pengar som skulle ha gått till vår gemensamma välfärd om samma mängd alkohol hade inhandlats på
Systembolaget, säger Lina Andersson.

Förundersökningen leds av Kammaråklagare Sanna Nesser vid Norrorts åklagarkammare.
För mer information kontakta: Tullverkets presstjänst, 0771-450 590.

Sidan uppdaterades:

Vi tar tacksamt emot förbättringsförslag men kan tyvärr inte svara på några frågor här.

Har du en fråga kan du i stället kontakta oss.


4000
Spamskydd med captcha * (obligatorisk)