Tullverket

Publicerad:

Pressmeddelande

Tullverket gjorde stort narkotikabeslag i tillverkat virkesgömsle i trailer

Idag åtalas två personer för synnerligen grov narkotikasmuggling. Beslaget gjordes i Trelleborg i juni 2019 och värdet* i missbrukarled är strax över 55 miljoner kronor. De misstänkta hade konstruerat särskilda utrymmen för narkotikasmuggling i transportmedlet.

Två bilar – en svenskregistrerad lastbil med trailer samt en nederländskt registrerad personbil – togs oberoende av varandra ut för tullkontroll i Trelleborgs hamn.

– Vid tullkontrollen genomfördes sökning med narkotikasökhund i den svenskregistrerade lastbilen med trailer, varvid vi fann särskilt konstruerade utrymmen i lasten av virke. Där påträffades stora mängder narkotika, säger, Anna Ericsson, biträdande chef för tullkriminalen på Tullverket i Malmö.

Virkesgömsle

I det här utrymmet påträffades stora mängder narkotika.

En av de två åtalade männen äger ett svenskt transportföretag och ankom som transportör med leverans av virke till ett svenskt företag. Det företaget förnekar inblandning. Virket var dock själva gömman för narkotikan och det fanns lönnutrymmen i flera virkeshögar, men med narkotika i enbart en av gömmorna. I den nederländska personbilen återfanns dokumentation som kan knytas till det svenskregistrerade ekipaget. Även en mindre mängd narkotika beslagtogs i den nederländskt registrerade bilen.

Sammantaget beslagtogs cirka 127 kg amfetamin, cirka 238 kg cannabisharts och cirka 6 kg ecstasypulver.

– Värdet för beslagen är svåruppskattat, men medianvärdet* räknat i missbrukarled ligger på strax över 55 miljoner kronor. Det handlar om stora pengar och vi har tagit bort narkotikan från gatan, vilket är en mycket viktig parameter, säger Anna Ericsson.

En flyttkartong med amfetamin.

I utrymmet hittades bland annat amfetamin.

De åtalade förnekar brott.

Förundersökningen leds av Kammaråklagare Michael Hansson, åklagare vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

För mer information kontakta: Tullverkets presstjänst, 0771-450 590.

* Uppgifterna är hämtade från Drogsituationen Lägesbild i Sverige 2013-2016 – En rapport av Polismyndigheten och Tullverket 2016

Sidan uppdaterades:

Vi tar tacksamt emot förbättringsförslag men kan tyvärr inte svara på några frågor här.

Har du en fråga kan du i stället kontakta oss.


4000
Spamskydd med captcha * (obligatorisk)