Tullverket

Publicerad:

Pressmeddelande

Tullverket förstör 800 kg förfalskade kullager

Tullverket kommer idag att lämna cirka 800 kg förfalskade kullager till förstöring i Göteborg. Varorna upptäcktes i samband med en importkontroll i februari i år och skulle ha använts för tillverkning av maskiner i Sverige.

Förfalskade varor är ett stort och växande problem. Enbart under 2017 gjorde tullmyndigheterna i EU cirka 60000 ingripanden mot över 30 miljoner misstänkt förfalskade varor. Livsmedel, leksaker, cigaretter och kläder hörde till de vanligaste varutyperna, men problem med piratkopior finns i alla branscher.

I Sverige är Tullverket förlängd arm åt rättighetshavarna i flödet av varor från länder utanför EU. Det var just i samband med en sådan importkontroll i Göteborg som Tullverket i början av februari hittade det parti med kullager som nu ska förstöras. Totalt 35 kartonger kullager med en sammanlagd vikt på cirka 800 kg hade exporterats från Kina till en firma i Sverige som tillverkar maskiner.

Kartongerna var märkta med SKF:s logotyp, men efter kontakt med SKF kunde det fastställas att kullagren var förfalskade. SKF har därefter begärt att varorna ska förstöras, något som godkänts av importören och därför verkställs under tullkontroll idag.

– Ibland vet inte mottagaren själv om att den fått förfalskade varor, vilket visar hur viktigt det är att man är vaksam på vad det är man beställer. Exempelvis bör man alltid kolla upp leverantören och undersöka om den är en auktoriserad återförsäljare. En annan fråga man bör ställa sig är om priset är rimligt i förhållande till vad varan brukar kosta, säger Suzan Kalinagil, sakkunnig inom immaterialrätt på Tullverket.

– Förfalskningar drabbar ju inte enbart rättighetshavaren och dess anställda, utan kan även innebära stora risker för köparen. Tillverkare av piratkopior anstränger sig inte för att uppfyllade produktsäkerhetskrav som finns på marknaden, därför kan man inte lita på att varorna håller, fortsätter hon.

Under 2018 gjorde Tullverket totalt 269 ingripanden och stoppade 19500 misstänkt piratkopierade varor från att komma in i landet. Förutom att begära att varorna ska förstöras kan rättighetshavaren även inleda en civilrättslig process i domstol mot mottagaren för varumärkesintrång.

För mer information och bilder, kontakta Tullverkets presstjänst på 0771-450 590.

Sidan uppdaterades:

Vi tar tacksamt emot förbättringsförslag men kan tyvärr inte svara på några frågor här.

Har du en fråga kan du i stället kontakta oss.


4000
Spamskydd med captcha * (obligatorisk)