Tullverket

Publicerad:

Pressmeddelande

Bruna paket med cannabisharts uppstaplade och uppradade på ett bord och en genomskinlig plastpåse med sväljarkapslar.

Bruna paket och sväljarkapslar med cannabisharts.

Tullverket beslagtog 372 kilo cannabis i lastbil – idag inleds rättegången

Bland lastpallarna i en trailer gömdes sammanlagt 3 461 paket och 192 sväljarkapslar med cannabis till ett värde av över 37 miljoner kronor på gatan. Idag startar huvudförhandlingen mot chauffören i Attunda tingsrätt. Han står åtalad för synnerligen grov narkotikasmuggling alternativt synnerligen grovt narkotikabrott.

– Det är ett av de största cannabisbeslagen som Tullverket har gjort. Genom att avslöja smugglingen har vi stoppat en stor mängd narkotika från att komma ut i samhället, säger Lina Andersson, chef över tullkriminalenheten på Tullverket i Stockholm.

Cannabis gömd i cylinder med aluminiumfolie

Lastbilen med cannabisen anlände med en färja till hamnen i Trelleborg i juni. Ekipaget stoppades av Tullverket och skannades. På röntgenbilderna upptäcks avvikelser mellan tillsynes identiska stora rullar med aluminiumfolie. För att kontrollera orsaken till avvikelsen borrar tulltjänstemännen i en av rullarna. När borren dras ut känns en tydlig lukt av cannabis.

Spaning ledde till gripande

För att även kunna komma åt mottagaren av narkotikan låter tulltjänstemännen chauffören åka vidare med sin last men under spaning av Tullverket. Lastbilen åker till ett företag i Upplands Väsby där lasten lossas. Strax därefter slår den regionala insatsstyrkan till och griper chauffören och en anställd på företaget.

Ett av de största cannabisbeslagen

När den stora cylindern med aluminiumfolie granskas närmare hittar tulltjänstemännen en större ihålig järntrumma med lock, där narkotikan gömdes. Totalt fanns det 17 gömmor där det låg 3 461 paket och 192 sväljarkapslar med cannabisharts. Den totala mängden uppgick till cirka 372 kilo. Enligt CAN – centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning är medianpriset för ett gram cannabis 100 kronor på gatunivå i storstadsregionerna. Det innebär att det totala gatupriset på cannabisbeslaget uppgår till omkring 37 miljoner kronor.

För mer information kontakta Tullverkets presstjänst, 0771-450 590.

Sidan uppdaterades:

Vad är ändrat: Nypublicerad sida

Vi tar tacksamt emot förbättringsförslag men kan tyvärr inte svara på några frågor här.

Har du en fråga kan du i stället kontakta oss.


4000
Spamskydd med captcha * (obligatorisk)