Tullverket

Publicerad:

Pressmeddelande

150 kilo kokain beslagtogs i Göteborgs hamn.

Tullverket beslagtog 150 kilo kokain
i Göteborgs hamn

Kokain till ett värde av 120 miljoner kronor i missbrukarledet hittades i tre säckar i en container i Göteborgs hamn. Det är ett av de största enskilda kokainbeslag som Tullverket gjort. Beslaget gjordes 15 april och utredningen pågår. Ännu har ingen mottagare kunnat gripas.

– Vi misstänker att kokainet egentligen var avsett för narkotikamarknaden på kontinenten men att något gick snett när smugglarna skulle hämta det i hamnen i Hamburg. Istället har kokainet legat kvar i containern som fraktades vidare till Göteborgs hamn där vi hittade det, säger Marcus Carlsson, biträdande enhetschef Tullkrim väst.

En container saknade rätt plombering

Tullverkets utredning visar att hamnpersonal i Hamburg upptäckte att en container var öppen. De fattade inte misstanke utan stängde containern och satte en tillfällig plombering på den innan den transporterades vidare till Sverige. Det var i just den containern som tulltjänstemännen i Göteborgs hamn sedan hittade tre jutesäckar med totalt 150 kilo kokain. I en av säckarna fann tulltjänstemännen kokain med en renhetsgrad på cirka 91-94 procent.

– Den tillfälliga plomberingen i kombination med att frakten ursprungligen kom från Brasilien gjorde att vi fattade misstankar och inledde en kontroll, säger Marcus Carlsson.

Gömdes i legal last

Kokainet hittades i en av totalt sex containrar som kontrollerades. Varje container innehöll 20 ton granulat, det vill säga små korn av gummi eller plast för industritillverkning och mottagare av den legala lasten var ett företag i mellersta delen av Sverige.

– Vi har inga misstankar mot företaget som är mottagare av granulaten, de har varit mycket samarbetsvilliga under Tullverkets utredning, säger Marcus Carlsson.

Förundersökningen pågår fortfarande

Tullverkets utredning visar att smugglare försökt hämta ut narkotikan ur containern Hamburgs hamn men att de antagligen misslyckades för att de blev avbrutna vid försöket. Tillvägagångssättet kallas rip-off. Det innebär att smugglarna placerar narkotikan närmast containerns dörr för att sedan snabbt hämta det innan den legala lasten når mottagaren. I nuläget saknas både misstänkta och gripna i ärendet, men förundersökningen pågår.


För mer information kontakta: Tullverkets presstjänst, 0771 - 450 590.

Tipsa Tullverkets tipstelefon: 90 114

Sidan uppdaterades:

Vi tar tacksamt emot förbättringsförslag men kan tyvärr inte svara på några frågor här.

Har du en fråga kan du i stället kontakta oss.


4000
Spamskydd med captcha * (obligatorisk)