Tullverket

Publicerad:

Pressmeddelande

Tillslag mot misstänkt langningscentral i Sundsvall

Tidigt på tisdagsmorgonen slog Tullverket till i Sundsvall. Tre personer – två män och en kvinna – greps och anhölls, misstänkta för att under en längre tid ha smugglat alkohol som sålts vidare till minderåriga. Över 900 liter alkohol togs samtidigt i beslag.

– Vi har identifierat ett 30-tal ungdomar som vi tror har köpt alkohol, men sannolikt är de betydligt fler än så. Den yngsta köparen är inte äldre än 14 år, säger kammaråklagare Marlene Forsman.

En kort tids spaning visade på ett tydligt mönster. Helgkvällar anlände en strid ström av mopedbilar och mopeder till ett flerfamiljshus i centrala Sundsvall. Ungdomar som klev in i porten tomhänta klev sedan ut genom densamma bärandes på svarta sopsäckar.

– Det verkar ha varit välkänt bland ungdomarna i trakten att man kunde handla alkohol där. Det ena fordonet hann knappt lämna innan nästa anlände till platsen, berättar Anna Abrahamsson, projektledare vid tullkriminalen i Sundsvall.

I centrum för verksamheten står ett gift par, en man och en kvinna i 30-årsåldern som bor i en lägenhet i huset. Smugglingen till Sverige tror Tullverket har pågått sedan åtminstone januari 2018. Någon eller några gånger i månaden körde maken till Tyskland och återvände till Sundsvall med sprit, vin och öl som inhandlats billigt i gränsbutikerna i norra Tyskland. Makan tros därefter ha varit den som skött försäljningen till ungdomarna.

– Precis hur mycket alkohol de tagit in och sålt vidare vet vi inte ännu, det får den fortsatta utredningen visa. Men att döma av vad vi sett så här långt så har det varit en omfattande verksamhet, säger Anna Abrahamsson.

I samband med tisdagens husrannsakan beslagtog Tullverket närmare 100 liter sprit, 350 liter cider samt 500 liter starköl. Mannen och kvinnan är misstänkta för grov smuggling samt grov olovlig försäljning av alkohol. Ytterligare en person, en man i 25-årsåldern, är misstänkt för medhjälp till försäljningen av alkohol. Han greps och anhölls i samband med en husrannsakan på en annan adress i Sundsvall på tisdagsmorgonen.

De tre misstänkta kommer nu att förhöras av tullkriminalens utredare. Även det 30-tal ungdomar i åldrarna 14-17 år som Tullverket identifierat som köpare kommer att höras – dock inte som misstänkta utan som vittnen, berättar kammaråklagare Marlene Forsman.

– Vi har en alkoholpolitik i landet som bland annat syftar till att skydda ungdomar från att dricka i för tidig ålder. Inte minst därför tycker jag att det är viktigt att vi kan klarlägga precis hur den här försäljningen har gått till, säger hon.

För att kunna genomföra alla förhör med ungdomarna kommer Tullverket att få hjälp av Polisens särskilda ungdomsutredare.

Tullverkets presstjänst, 0771-450 590.
Har du information om misstänkt smuggling, ring Tullverkets tipstelefon på 90 114.

Sidan uppdaterades:

Vi tar tacksamt emot förbättringsförslag men kan tyvärr inte svara på några frågor här.

Har du en fråga kan du i stället kontakta oss.


4000
Spamskydd med captcha * (obligatorisk)