Tullverket

Publicerad:

Pressmeddelande


Sverige misstänks ha varit transitland för narkotikasmuggling – åtal väcks i dag

Tre män i 30-års åldern misstänks för att ha smugglat sex kilo ecstasy och ketamin från Tyskland till Sverige. I dag åtalas männen för grov narkotikasmuggling gemensamt och i samförstånd vid Värmlands tingsrätt. Två av männen åtalas även för försök till grov narkotikasmuggling ut ur landet. Utredningen visar att narkotikan skulle smugglas vidare med hjälp av ett transportföretag från Sverige till Australien.

– Sverige är vanligtvis ett utpräglat mottagarland när det gäller narkotikasmuggling. I det här fallet misstänks Sverige ha varit transitland och det är mindre vanligt. En förklaring kan vara att de misstänkta ville minska risken för upptäckt eftersom paket från Sverige bedöms som lågriskförsändelser i mottagarlandet, säger Ingela Östmark, enhetschef vid Tullkriminalen Väst.

Tullverkets spanare följde leveransen

Det var vid en tullkontroll i Malmö i februari som tulltjänstemännen fattade misstankar om innehållet i postpaketen. De visade sig innehålla tre kilo ecstasy och tre kilo ketamin som låg väl dolt i förpackningar för vattenreningsprodukter. En åklagare beslutade om en så kallad kontrollerad leverans som innebär att narkotikan i försändelserna byts ut och att Tullverkets spanare följer paketen i syfte att komma åt mottagaren.

Hämtades vid två ställen i Värmland

Enligt Tullverkets spanare hämtades paketen med narkotikan ut av två av männen vid olika utlämningsställen i Värmland. Paketen transporterades därefter till den tredje mannens bostad. Två av männen körde sedan paketen till flygplatsen i Örebro för att med hjälp av ett transportföretag smuggla narkotikan ut ur landet. Om paketen inte stoppats av Tullverkets personal var de misstänktas avsikt att paketen med narkotikan därefter skulle skickas vidare till Australien.

För mer information kontakta: Tullverkets presstjänst, 0771 - 450 590.

Sidan uppdaterades:

Vad är ändrat: Innehållet är kvalitetssäkrat

Vi tar tacksamt emot förbättringsförslag men kan tyvärr inte svara på några frågor här.

Har du en fråga kan du i stället kontakta oss.


4000
Spamskydd med captcha * (obligatorisk)