Tullverket

Publicerad:

Pressmeddelande

Stor narkotikahärva nystades upp med hjälp av kriminellas mobilkommunikation

Väl dold i legala lasten upptäcktes nästan 150 kilo cannabis. Bilden visar delar av beslaget.

När asfalt transporterades från Spanien till Malmö blev tulltjänstemännen misstänksamma. Väl dold i den legala lasten upptäcktes nästan 150 kilo cannabis. Beslaget blev startskottet för att nysta upp en omfattande narkotikahärva med kopplingar till den internationella operationen Trojan Shield. I dag åtalas sammanlagt sex personer vid Malmö tingsrätt.

– Ärendet har tydliga kopplingar till den organiserade brottsligheten i Sverige. Genom att vi fått tillgång till kriminellas kommunikation i appen Anom har vår utredning vuxit. Vi har på så sätt kunnat hitta förgreningar till fler misstänkta som nu kan åtalas, säger Andreas Wulff, chef för tullkriminalen syd.

– Bevisning från Anom-telefoner ger en unik inblick i kriminellas sätt att planera och utföra sin brottslighet, men det krävs mycket utredningsarbete för att bevisa vem som använt vilken telefon, säger Hans Harding, kammaråklagare vid Malmö åklagarkammare.

Cannabis gömdes i asfaltshinkar
I maj 2021 kom en lastbil från Spanien med färja till Norra hamnen i Malmö. Lasten skulle innehålla 20 ton asfalt och levereras till ett företag i Arlöv strax utanför Malmö. Att man transporterade asfalt från Spanien väckte tulltjänstemännens misstanke. Misstankarna bekräftades av Tullverkets sökhund som snabbt markerade på asfaltshinkarna. I flertalet av hinkarna hittades cannabis gömt i sand. Sammanlagt beslagtogs över 147 kilo varav cirka 102 kilo marijuana och närmare 45 kilo cannabisharts. Värdet på den beslagtagna narkotikan är cirka 16 miljoner kronor på gatan.

Sex åtalas vid Malmö tingsrätt
Sommaren 2021 fick Tullverket del av chattar från kommunikationstjänsten Anom som kriminella använde i tron att den var krypterad. I själva verket var den skapad av FBI i syfte att komma åt kriminellas kommunikation om brottsupplägg. Arbetet resulterade sommaren 2021 i den internationella operationen Trojan Shield med synkroniserade tillslag runt om i världen. I Anom-chattarna fanns information om att fyra av de nu misstänkta varit involverade i cannabissmugglingen i asfaltshinkar. Utöver det beslaget är de också misstänkta för smuggling av ytterligare 40 kilo cannabis. Tre av de åtalade är också misstänkta för förvärv eller köp av 30 kilo amfetamin i syfte att sälja vidare. De misstänkta är födda mellan 1955 och 1989 och hemmahörande i Malmöområdet, Helsingborgsområdet och i Bohuslän.


För mer information kontakta: Tullverkets presstjänst, 0771 - 450 590 eller press@tullverket.se
Tipsa Tullverkets tipstelefon: 90 114

Sidan uppdaterades:

Vi tar tacksamt emot förbättringsförslag men kan tyvärr inte svara på några frågor här.

Har du en fråga kan du i stället kontakta oss.


4000
Spamskydd med captcha * (obligatorisk)