Tullverket

Publicerad:

Pressmeddelande

Kriminellt nätverk avslöjat av Tullverket. Sex personer åtalas för omfattande distribution av narkotika runt om i Sverige.

Stor narkotikahärva avslöjad

Sex personer, varav flera hemmahörande i Skåne, misstänks för inblandning i en omfattande narkotikahärva. Totalt misstänks de ha distribuerat närmare 300 kg insmugglad cannabis vidare ut i landet. Idag väcks åtal vid Malmö tingsrätt.

Erik Friberg, biträdande enhetschef Tullverkets kriminalavdelning

– Det handlar om ett mycket välorganiserat kriminellt nätverk. Vi har bedrivit spaning mot de här individerna under en längre tid och kunnat se hur de haft narkotikakurirer som stått i kö för att få arbeta för nätverket, säger Erik Friberg, biträdande enhetschef Tullverkets kriminalavdelning.

Cannabis och kokain

De sex åtalade personerna misstänks utgöra en del av ett nätverk som under perioden 2021-2022 mottagit insmugglad narkotika, lagerhållit denna och sedan transporterat narkotikan vidare ut i landet. De 14 beslag som tagits i ärendet har i huvudsak utgjorts av cannabis, totalt 286 kilo, men också ett kilo kokain.

– Det är den här organiserade brottsligheten vi vill komma åt. I det här fallet handlar det om mycket narkotika som vi har stoppat från att komma ut på gatan, säger Erik Friberg.

Från Spanien och Nederländerna

Narkotikan misstänks ha smugglats till Sverige via lastbilar från Spanien och med post från Nederländerna. Transporterna ut i Sverige har skett med bil och med hjälp av olika transportörer eller så kallade inrikeskurirer. Kurirerna misstänks ha transporterat och levererat narkotika till geografiskt spridda platser i södra och mellersta Sverige. En resa har visat sig kunna ha flera avlämningsplatser. När narkotikan mottagits i Sverige har den förvarats på minst tre olika lagringsplatser, innan den succesivt transporterats vidare ut i landet.

För mer information kontakta: Tullverkets presstjänst, 0771-450 590 eller press@tullverket.se


Tipsa Tullverket om smuggling, ring: 90 114.

Sidan uppdaterades:

Vi tar tacksamt emot förbättringsförslag men kan tyvärr inte svara på några frågor här.

Har du en fråga kan du i stället kontakta oss.


4000
Spamskydd med captcha * (obligatorisk)