Tullverket

Publicerad:

Pressmeddelande

Ligan smugglade in narkotika dolt i tegelpannor och gascylindrar. Foto: Tullverket

Ligan smugglade in narkotika dolt i tegelpannor och gascylindrar. Foto: Tullverket

Smugglade narkotika i tegelpannor och gasbehållare

I två gasbehållare hittade tullkriminalen 78 kilo amfetaminpreparat, 5 kilo narkotikaklassat läkemedel och 22 000 tabletter ecstasy. Några dagar senare kom 93 kilo cannabis gömt i tegelpannor från Spanien till samma mottagare. Nu åtalas två män i 40-årsåldern för synnerligen grov narkotikasmuggling och grovt narkotikabrott. En tredje man, som är son till en av de två männen, åtalas för grovt narkotikabrott.

Genom att beställa byggmaterial till helt ovetande seriösa företag har ett löst sammansatt kriminellt nätverk i Stockholmsområdet smugglat in mängder av narkotika som sedan sålts vidare till olika mottagare i Sverige.

– Fallet är en del av en trend som vi har sett växa sig allt starkare, att seriösa företag används som täckmantel för att smuggla in stora partier narkotika till Sverige, säger Kristian Johansson, chef för Tullverkets kriminalenhet öst.

Gasbehållare fullpackade med narkotika

Den 29 juni 2021 kommer en lastbil från Nederländerna till hamnen i Helsingborg. I lastutrymmet finns bland annat två blå gasbehållare. De har beställts till ett företag där man är helt omedvetna om frakten. När metallcylindrarna dagen efter kommer till en omlastningscentral i Upplands Väsby beslagtas de och undersökts närmare av Tullverkets kriminalare. Gascylindrarna visar sig innehålla 59 kg amfetamin, 15 kg av den centralstimulerande amfetaminliknande drogen 3-CMC, 4 kg av amfetaminpreparatet MDMA (ecstasy), 22 000 stycken MDMA-tabletter samt 5 kg ketamin, som är ett narkotikaklassat läkemedel.

Tullkriminalen byter ut narkotikan mot cementsäckar, svetsar igen metallcylindrarna och inväntar beställaren. Den misstänkte 48-årige pappan hämtar några dagar senare ut gascylindrarna och åker till en container som han hyrt i ett lager i Åkersberga norr om Stockholm. Tullkriminalens spanare slår till mot byggnaden när pappan och hans 19-årige son har öppnat gasbehållarna. De grips med händerna nedsmetade av cementbruk.

Cannabisgömma bland tegelpannor

I början av juli kommer ytterligare en frakt med byggmaterial till samma omlastningscentral i Upplands Väsby. Den här gången är det två lastpallar med tegelpannor från Spanien. Eftersom tullkriminalen förstått att det handlar om grov kriminell verksamhet undersöks frakten ordentligt. I mitten av lastpallarna har smugglarna skapat ett lönnutrymme bland tegelpannorna där de placerat nästan 93 kilo cannabisharts.

När tullkriminalen går igenom de gripnas mobiler och datorer framgår det att ligan vid tidigare tillfällen beställt och distribuerat narkotika på liknande sätt. Ett av dessa gäller drygt 29 kilo cannabisharts som också, enligt åtalet, ska ha varit gömt i tegelpannor från Spanien.

Avancerat upplägg med målvaktsbolag

Tullkriminalen har avslöjat ett avancerat upplägg bakom smuggelligans verksamhet. De har skapat konton hos en speditörsfirma och uppgett att de företräder seriösa företag. Sedan har de bevakat leveranserna till dessa företag och hämtat ut varorna utan det seriösa företagets vetskap. Företagen har sedan bestridit fakturorna från fraktbolaget men då har redan leveranserna skett.

-­ Vår utredning visar att ligan tagit in 13 försändelser mellan februari och juni i år via ett konto hos samma speditör. Samtliga försändelser har varit deklarerade som byggnadsmaterial, säger Kristian Johansson.

Hälften av byggmaterialet har beställts från Nederländerna och hälften från Spanien. Det handlar om samma leverantörer i de två länderna.

Åtalas för omfattande narkotikasmuggling

Enligt åtalet som lämnats in till Attunda tingsrätt har de tre männen ägnat sig åt omfattande narkotikasmuggling. Den 48-årige pappan åtalas för synnerligen grov narkotikasmuggling och grovt narkotikabrott i fyra olika försändelser. Hans 19-årige son åtalas för grovt narkotikabrott, eftersom han misstänks ha varit delaktig i tidigare försändelser. En tredje man, som är 44 år, åtalas för synnerligen grov narkotikasmuggling och grovt narkotikabrott i tre olika försändelser. Han misstänks också ha varit den som delvis styrt upp verksamheten genom att leta upp lämpliga målvaktsbolag och organisera själva distributionen av narkotikan.
Alla tre misstänkta är svenska medborgare.

För mer information, bilder och videoklipp, kontakta Tullverkets presstjänst, 0771-450 590

Tipsa Tullverket om smuggling på tipstelefonen: 90114

Sidan uppdaterades:

Vi tar tacksamt emot förbättringsförslag men kan tyvärr inte svara på några frågor här.

Har du en fråga kan du i stället kontakta oss.


4000
Spamskydd med captcha * (obligatorisk)