Tullverket

Publicerad:

Pressmeddelande

Nästan 60 kg 3-CMC hittades vid en kontroll av en lastbil vid Öresundsbron. Foto: Tullverket

Nästan 60 kg 3-CMC hittades vid en kontroll av en lastbil vid Öresundsbron. Foto: Tullverket

Rekordbeslag av partydrog

Tullverket gjorde förra året ett rekordstort beslag av partydrogen 3-CMC som i missbrukarkretsar kallas för ”kristall”. I en tyskregistrerad lastbil hittade tullinspektörerna vid Öresundsbron nästan 60 kilo 3-CMC. Dessutom fanns det drygt 18 kilo amfetamin, 22 kilo cannabisharts och 5 kilo cannabisolja i den i övrigt helt legala lasten. På fredagen åtalades en 36-årig chaufför från Italien för synnerligen grov narkotikasmuggling.

Den amfetaminliknande drogen 3-CMC har på kort tid blivit allt populärare och Tullverket har de senaste två åren gjort många mindre beslag i främst post- och paketflödet. Missbrukarna har då beställt drogen via olika nätsajter.

– Beslaget på nästan 60 kilo visar på en ny trend och att det finns mycket pengar att tjäna på den här drogen som främst vänder sig till yngre missbrukare. Vi uppskattar att den här mängden hade räckt till runt 300 000 doser, säger Erik Friberg som är chef på tullkriminalen i södra Sverige.

Kraftig ökning av beslag

Under 2022 beslagtog Tullverket sammanlagt 67,4 kilo 3-CMC. Det är mer än en fördubbling jämfört med 2021 då nästan 29 kilo togs i beslag.

Erik Friberg, enhetschef Tullkriminalen Syd

Erik Friberg

– Drogen är svår att dosera och kan ge livshotande biverkningar som kramper, psykoser och hjärnskador. Därför är det extra allvarligt att den marknadsförs som en partydrog, säger Erik Friberg.

3-CMC (3-klorometkatinon) är en så kallad designerdrog som tillverkas för att kringgå narkotikaklassning genom att den kemiska sammansättningen ändras en aning. Drogen narkotikaklassade i Sverige 2019 men är fortfarande tillåten i flera europeiska länder. 3-CMC ingår i en grupp som kallas katinoner och som stimulerar det centrala nervsystemet genom att öka frisättningen av kroppens signalsubstanser dopamin, noradrenalin och serotonin.

Blandad last med narkotika

Lastbilen som stoppades vid Öresundsbron innehöll förutom nästan 60 kilo 3-CMC även 18,5 kilo amfetamin, 22,2 kilo cannabisharts och drygt 5 kilo cannabisolja. Tullkriminalen beräknar att det sammanlagda värdet på narkotikan är minst 25 miljoner kronor i missbrukarledet.

– Det har blivit allt vanligare att vi stoppar lastbilar som fraktar olika sorters narkotika. Det är som en diverseaffär med en blandad kompott droger i lasten som ofta ska till olika mottagare, säger Erik Friberg.

Nekar till brott

Narkotikasyndikaten använder allt oftare det legala fraktflödet för att smuggla droger i lastbilar och containrar. Företagen i Halmstad som hade beställt plast- och metallvaror från Tyskland var helt ovetande om att deras frakt användes för narkotikasmuggling. Chauffören som åtalats för smugglingsförsöket via Öresundsbron hävdar att han bara har kört lastbilen och inte visste om att det i lasten fanns narkotika.

Tullkriminalens utredare har hittat mannens DNA på väskor och kartonger där narkotikan förvarades. Dessutom har den misstänkte mannen ändrat sin berättelse flera gånger under den tid han har suttit häktad.

Kammaråklagare Malin Kühn begär i sin stämningsansökan till Malmö tingsrätt att mannen fälls för synnerligen grov narkotikasmuggling. Om han döms riskerar han mellan fyra till sex års fängelse. Åklagaren begär också att han efter avtjänat straff ska utvisas på livstid från Sverige.

För bilder och mer information kontakta Tullverkets presstjänst:

press@tullverket.se eller 0771-450 590

Sidan uppdaterades:

Vi tar tacksamt emot förbättringsförslag men kan tyvärr inte svara på några frågor här.

Har du en fråga kan du i stället kontakta oss.


4000
Spamskydd med captcha * (obligatorisk)