Tullverket

Publicerad:

Nyhet

Punktskatt på plastbärkassar från 1 maj

Den 1 maj 2020 införs en ny punktskatt på plastbärkassar.

Punktskatten kommer att vara tre kronor per plastbärkasse. För de plastbärkassar som har en väggtjocklek som understiger 15 mikrometer och en volym som inte överstiger sju liter blir skatten i stället 30 öre per påse. Undantag från skatt görs för importer där antalet plastbärkassar inte överstiger 40 stycken per tillfälle.

De varor som omfattas av skatten är de bärkassar som mer än i obetydlig omfattning består av plast. Det innebär att även pappersbärkassar med plastdetaljer, som till exempel handtag eller annan förstärkning av plast, är skattepliktiga.

De varor som omfattas av den nya punktskatten tillhör varukoderna:

  • 3923 21 00 00
  • 3923 29 10 00
  • 3923 29 90 00
  • 4819 30 00 00
  • 4819 40 00 00.

Deklarera punktskatten i importdeklarationen

Du som importerar punktskattepliktiga varor ska betala punktskatten till Tullverket. Är du däremot registrerad hos Skatteverket som godkänd lagerhållare undantas du beskattning vid importtillfället, och skjuter därmed upp beskattningen till en senare tidpunkt, exempelvis till tidpunkten då varan levereras till en köpare som inte är lagerhållare. Ett annat undantag från punktskatten är om antal plastbärkassar inte överstiger 40 stycken vid varje importtillfälle.

Privatperson som importerar för eget bruk behöver inte heller betala punktskatt på plastbärkassarna.

Nya koder i importdeklarationen från 1 maj 2020:

De nya koderna i importdeklarationen är:

  • dokumentkod 9120, godkänd lagerhållare
  • dokumentkod 9121, undantag från skatt (gäller vid import som vid varje tillfälle inte överstiger 40 stycken plastbärkassar, vid import för eget bruk och vid import av varor som inte omfattas av skatten.)
  • dokumentkod 9122, vid import av plastbärkassar som har en väggtjocklek som understiger 15 mikrometer och en volym som inte överstiger sju liter
  • avgiftskod 397.

Dokumentkoderna ska du ange i fält 44, särskilda upplysningar, bilagda handlingar i importdeklarationen och avgiftskoden i fält 47 eller i motsvarande fält i den elektroniska importdeklarationen.

Läs mer om punktskatt på plastbärkassar på Skatteverkets webbplats.

Sidan uppdaterades:

Vi tar tacksamt emot förbättringsförslag men kan tyvärr inte svara på några frågor här.

Har du en fråga kan du i stället kontakta oss.


4000
Spamskydd med captcha * (obligatorisk)